torsdag 30 april 2009

"Idag ska hela Uppsala stå i lågor"

Det är i alla fall tankarna i huvudet på mordbrännaren i Kjell Erikssons deckare "Nattskärran".
Har ni läst hans böcker? Kjell Eriksson, trädgårdsmästaren från Uppsala, han som skriver om polisen Ann Lindell? Han som skrev Sveriges bästa deckare 2002 ”Prinsessan av Burundi”? Eller ska jag skriva ”hansommanfårmedpåköpetnärmanköperenveckotidning”-författaren?

Nu kanske ni känner igen honom, för de tre deckarna jag har av honom har jag fått som bilaga till en tidning, men annars tycker jag att det verkar vara väldigt tyst om honom. Det är lite konstigt tycker jag för jag gillar hans böcker, de känns ”sanna”. Inga överdrifter, de brott han beskriver känns som om de skulle kunna vara tagna ur det verkliga livet i Uppsala. Gängbråk i city, mammaledig polis, vandalisering, nyfikna grannar och så blir någon mördad.


Ja ni kanske förstår vad jag menar, det är ingen sådan där deckare där man noga beskriver varje vapen, skydd eller rättsmedicinteknik polisen/mördarna använder utan här beskriver författaren istället Nattskärran, en liten välkamouflerad fågel som är nattaktiv, ganska lik mordbrännaren?

Foto U Risberg



Trevlig valborg till er alla....
...för den här Hexan blir inte skrämd!

onsdag 29 april 2009

onsdag 22 april 2009

måndag 20 april 2009

Känner ni igen era böcker som tv-serie?

Är ni som jag, älskar att läsa deckare och har era favoriter som när ni läser dem blir ni "ett" med dem får en bild av hur personer o miljö SKA se ut? Och handlingen, storyn, problemlösningarna och tankarna i boken SKA också vara som det är i boken och så kommer tv-serien eller filmen och det blir någonting helt annat än hur det var i DIN bok, eller hur känner ni? Är det okej att sno lite av handlingen i boken eller ska det vara så att man utbrister -"det var precis SÅ det var i boken"....?
Det går ganska många av mina favosar på TV nu, så här kommer dommen på några av serierna. De får ett "Hi" eller "Hu" på hur bra de har lyckats med att överföra en bra bok till en tv-serie.

Det har varit flera svenska författares deckare som har visats nu på senaste tid och under påsken visade de Anna Janssons deckare. Jag har följ hennes böcker under åren och sett hur polisen Maria Wern flyttat från fastlandet till Gotland och varit med under hennes skilsmässa så jag tycker att de har gjort en förenklad version av henne som person i tv-serien. Men själva spännings momentet o storyn tycker jag de har lyckats ganska bra med men det får bli att:
tv-serien av Anna Janssons bok får ett litet "hu".

I helgen satt jag och tittade på Håkan Nessers "Van Veetern; Svalan, katten, rosen, döden" med min 15 åriga dotter (hm passande film..) vi bet på naglarna och skrek åt "gubbslemmet". Så här måste jag nog säga att tv-serien är bättre än boken. Jag har aldrig varit speciellt förtjust i Nessers böcker, har bara läst 2 st av hans "gubbiga" deckare men som tv-serie passar de och så får man höra hur man uttalar de Holländska namnen, så därför får:
tv-serien av Håkan Nessers bok ett stort "HI"


Några av mina utländska favorit författare går också på tv just nu som den eviga serien av Reginald Hills böcker "Ett fall för Dalziel & Pascoe" på 9:an. "Dalziel & Pascoe" var nog precis som jag hade tänkt mig både som rollfigurer och miljö och handlingen är lika spännande (nästan) som i böckerna så:
tv-serien av Reginal Hill får "Hi".



"Bones" av kanadensiskan Katie Reich går varje sön kl 20.00 på 3:an och bygger på en av mina största favoböcker om patologen Temperance Brennan som bor i Montreal som lever ensam med sin katt, går på hockey o ser NHL-matcher(!!!) . Men tv-serien är klassiskt amerikansk där allt talas om för en som om man vore en treåring och alla går runt och ler. Jag tycker att hennes böcker är värda mycket mer så det blir:
ett super stort "HUUU" till tv-serien på Kathy Reichs böcker

Är det här några av dina deckarfavosar och vad tycker du? Är det "rätt" att boken oftast är bättre än filmen, eller?

torsdag 16 april 2009

Nyfiken på Fornnordisk Mytologi?

Hej Ulv Rode här eller alias Peter Olofsson eller helt enkelt "Karlsloken" som Hexan själv är gift med, kärt barn har många namn. Solen skiner inte riktigt i "Lilla Fruns" värld idag, men hon är mycket mån om sina läsare, dvs Er vänner. Själv så skriver jag normalt ifrån bloggen http://www.oumberligating.blogspot.com/ en blogg om allt möjligt som rör himmel och jord och självfallet också helvete. Idag har hon bett mig att göra ett inlägg och presentera en bok och självklart så är den utgiven i pocketform för att lättare kunna läsas liggandes både för dem med nack och ryggskador eller för alla andra övriga som normalt sett tycker "tegelstenar" blir för tunga. (Besök gärna också smärtförening Jernsaxens bloggsida, www.jernsaxen.blogspot.com )
Fornnordisk mytologi är informativ och välskriven på alla sett.
Boken beskriver människornas världssyn under vikingatiden genom analyser av Eddorna och ger en bra beskrivning av historian bakom Eddorna och även förklarar betydelsen av olika namn. Boken ger en bra förklaring hur dåtidens människor kanske såg på världen och är skriven på ett informativt och lättläst sätt. Pocketen går att beställa ifrån:
Är du intresserad och vill veta mer så finns det fler länkar på http://www.oumberligating.blogspot.com/
Vid datorn Ulv Rode!
PS: Författaren till boken heter Lars Magnar Enoksen är nybliven svensk mästare i glimabrottning, runolog och författare. På Historiska Media har han utkommit med flera böcker som tar upp ämnen som runor, vikingatida stridskonst och fornnordisk mytologi. Den senaste boken Gudar och gudinnor i Norden (2005) har blivit mycket uppskattad av sina läsare.

onsdag 15 april 2009

ORDLÖS ONSDAG

v.16 "Efter"v.15 "Sport"
v.14 "Focus"
v.11 "Nära"




PS: Jag har nu varit med några veckor i "Ordlös Onsdag"-s fotokedja och hittat bilder ur familjens foton som jag väljer ut efter veckans tema. Eftersom det heter "Ordlös onsdag" ska bilderna tala för sig själv, så ni får själva bestämma om jag har lyckats i mitt "tjuvande" eller inte.DS
Kramis o trevlig onsdag!!/ Pockethexan

torsdag 9 april 2009

___POCKETHEXORNA PÅ UTFLYKT PÅ SJÄLVASTE SKÄRTORSDAN___


Pockethexorna ber att få hälsa glad påsk o en riktigt härlig Skärtorsdag där vi myser med godis o läser spännande pocketar dagen till ära, eller....

Jag, Hexan själv, tycker att det är rätt sätt att fira "vår"dag på, men alla gör som de själva vill! Det har kommit in en kommentar på Obamas bok "Min fader hade en dröm" som du kan läsa om under inlägget ifrån den 2 April och pocketen har fått en ny läsare i Västerås och vi ser nu med spänning fram emot den och de övriga böckernas kommentarer.
Det har kommit iväg två nya "Pockethexorna på utflykt"pocketar som jag vill gärna pressentera, de kommer här, trevlig ledighet på er alla!
___________________________

"Sista jouren" av Karin Wahlberg

Startort: Västerhaninge


__________________________
"Framtidens hemmafruar" av Laurie Graham
Startort: Västerhaninge

_________________________

måndag 6 april 2009

Grattis!!!

Englands bokläsare håller med Pockethexorna för nu har Stieg Larssons bok "Män som hatar kvinnor" eller som de har döpt den till "The girl with the dragon tattoo" fått priset "Årets kriminalroman" vid British book awards. Du kan läsa mer om det i artikeln på Svd hemsida men att det var bra böcker visste vi ju redan här på Pockethexorna, se tidigare inlägg.
Så nu vill vi bara vara med och fira för den här boken är värd all uppskattning just för att det behöver belysas ännu mer det dolda våldet som sker mot kvinnor och som inte alltid kommer med i statistiken. Som tex. Lisbeths mor i boken hon blir systematiskt misshandlad av sin man men det tystas ner för att skydda viktigare personer än en hemmafru med två barn.


Men vi här på Pockethexorna vill inte vara sämre så därför:


"Pockethexornas pris"

går till

Stieg Larsson (postumt) och hans pocketar i "Millennium trilogin" för
-"han skriver bra och spännande deckare med ett språk som når ut till "alla"och han har vävt in viktiga samhällsproblem i handlingen så att det också får uppmärksamhet".
Kramis till alla och Glad Påsk!
sagt av Hexan själv

torsdag 2 april 2009

____Pockethexorna på utflykts alla böcker____


Har du en av dessa pocketar med "Pockethexorna på utflykt" etikett på?

Då är det här du ska skriva in din kommentar innan du lämnar vidare pocketern på sin utflykt.

_____________________
Brume Julie
"Sommarsystrar"
Start ort: Handen
___________________________
Deaver Jeffery
"Tyst vittne"
Start ort: Västerås
___________________________
Follett Ken
”Stormarnas tid”
Start ort: Västerås
-"En helt klart läsvärd bok som handlar om 1100-talets England. Man får följa stenhuggar Toms familj på hans jakt efter hans drömjobb ..att bygga den vackraste katedralen av de alla. Historien sammanflätas av personer som vet vad de vill ....den kloke prior Philip värd sitt kloster, biskop Waleran som spinner lömska nät över Kingsbridge och den grymma familjen Hamliegh med den avskyvärda sonen William som efter att ha fått nobben av vackra Aliena sätter hennes liv i ett helt annat dager än hon är van vid , Aliena och hennes bror svär vid den döende fadern att hämnas Hamlieghs och en dag åter ta tillbaka det som är deras . En OTROLIGT bra bok som bara måste läsas , längtar efter att fristående bok nr 2 " Maktens skördar" ska dimpa ner i postlådan så jag får följa med på fler äventyr , för jag har ABSTINENS !!! nu tar boken kvasten och kommer att landa på vsftrollsländan i Västerås där jag hoppas att någon tar den med sig hem. mvh kicki "
Ny ort: Västerås
___________________________
Ford Richard
"Självständighetsdagen"(på svenska)
Start ort: Haninge
_____________________
Fyfeild Frances
"Blind date"
Start ort: Västerås (ABB)
-"Läste på baksidan av boken och tyckte den lät jätte spännande . Nu har jag försökt 2 ggr att läsa den men den vill inte fastna ...finner den något rörig för min smak . ja mer kan jag ju inte skriva då jag inte kom så långt in i boken . kanske någon annan finner den bättre . nu tar den sin kvast och flyger vidare" .......mvh kicki
_____________________
Gardell Jonas
"Så går en dag i från vårt liv o..."
Start ort: Stöde
-"Hej! Har nu läst: "Så går en dag i från vårt liv o..." av Jonas Gardell. Läste den när jag väntade på operation på Sundsvalls sjukhus. Lämnade den där. Det är inte en historia som berättas från början till slut, utan man får se in i olika människors liv. Det är mycket ångest. Jag tyckte inte om den då båda de faktorerna var jobbiga. Tack så väldigt för att jag fick läsa de böckerna, jag tycker ju Gardell är rolig, så jag har varit nyfiken på den boken utan att jag kommit mig för att skaffa den och läsa. Nu blev det gjort! Ha det bra! Varma hälsningar Susanne"
Ny ort: Sundsvall (sjkh)
_________________________
Garwood Julie
"Hjärtekrossaren"
Start ort: Linköping
_____________________
Graham Laurie
"Framtidens hemmafruar"
Start ort: Västerhaninge
_____________________
Green Jane
”Baby feber”
Start ort: Västerås
_____________________
Holmer Per
"Svindel"
Start ort: Västerås
___________________________
Hosseini Khaled
"Flyga drake"
Start ort: Stockholm (Sös)
_____________________
Hosseini Khaled
"Tusen strålar"
Start ort: Stockholm (Sös)
_____________________
Jacobsen Roy
"Segerherrarna"
(fel omslag),
Start ort : Västerås
_____________________
Janouch Katerina
"Våta spår"
Start ort: Västerhaninge
_____________________
Janson Anna
"Främande fågel"
Start ort: Västerås
_____________________
Lapidus Jens
"Snabba casch"
Start ort: Handen
_____________________
Läckberg Camilla
"Isprinssesan"
Start ort: Västerås
_____________________
McCall Smith Alexander
"Giraffens tårar"
Start ort: Stöde
-”Hej! Har nu läst: "Giraffens tårar" av Alexander McCall Smith, Den läste jag dagen efter operationen på sjukhuset, så den lämnade jag också kvar. Det var en deckarhistoria i afrikansk miljö. Det var en bra och intressant historia. Spännande mysterielösning där man får inblick i livet och hur man tänker i landet där historien utspelar sig. Det gillar jag!! Tack så väldigt för att jag fick läsa de böckerna, jag tycker ju Gardell är rolig, så jag har varit nyfiken på den boken utan att jag kommit mig för att skaffa den och läsa. Nu blev det gjort! Ha det bra! Varma hälsningar Susanne"
Ny ort: Sundsvall (sjkh)
_____________________
McKinley Tamara
"Jakaranda",
Start ort: Nacka
-"Boken Jakaranda är en mycket ambitiös roman som spänner över drygt 100 år och flera kontinenter. Den utspelar sig huvudsakligen i nutid i Australien men parallellt löper en historia om hur släkten i fråga hamnade där den hamnade. Det är många invecklingar, turer och sammanträffanden och till slut får man förklaringen på vad som medförde en brytning inom släkten som kvarstår än idag. Allt detta aktualiseras p g a familjens överhuvud har dött och arvingarna måste avgöra hur de skall göra med familjeföretaget, en stor vingård, som börjar komma på obestånd. Vad tyckte jag om boken? Ja, jag gillar ju detaljerade, litet "svulstiga" romaner där hemligheter, kärlekshistorier och skandaler sakta vecklas ut och man inte kan lägga i från sig boken. Så den här boken var helt i min smak! En skickligt skriven sidvändare med en spännande historia och intressanta miljöer både från England och Australien på 1800-talet och nutidens vinindustri i Australien. En mycket läsvärd bok!/Lena
Ny ort; Ektorp VC i Nacka
_____________________
Obama Barack
"Min fader hade en dröm"
Start ort: Västerås
-"Nu har jag läst färdigt Barack Obamas bok - Min Fader hade en dröm.Jag blev intresserad av den här boken främst för Obama är nu USA:s president.Boken handlar om hans barndom och fram till 25-års åldern.Han hade svårt med sin identitet,hans far var från Kenya och modern amerikanska.Boken beskriver mycket om förhållandet mellan svarta och vita.Obama som umgås med både svarta och vita, ser bådas problem, det är inte jämställt mellan raserna.Obama arbetade med olika prospekt i Chigago. Han har inte o boken angagerat sig politiskt, men det framgår tydligt att han värnar om dem som har det svårt.För att lära känna sig själv, reser han till sin hembygd i Kenya.Där träffar han både släktningar, som dels bor i Nairobi och som arbetar som tjänstemän, och släkt som bor i lerhyddor ute på landsbygden.Jag gillade boken. I recentionerna i USA sades det att han var en författare, som var att räkna med. Hade han inte blivit politiker så hade han kunnat fortsätta att skriva.Ofta när jag ser Obama i TV, tänker jag på hur han var som barn och tonåring, rätt busig.Man behöver inte vara intresserad av politik för att gilla boken. För mig är den lite historisk.Nu lämnar jag den vidare. Den är kvar i Västerås"
Ny ort: Västerås
_________________________
Oz Amos
"En berättelse om kärlek"
Start ort: Listerby
_____________________
Passalinna Arto
"Den ylande mjölnaren"
Start ort: Umeå
-"Nu har jag avslutat min andra utflyktsbok; "Den ylande mjölnaren". Den här boken hade jag aldrig läst om den inte kommit till mig på det här sättet, för det är inte den typ av bok jag brukar läsa. Det är en absurd historia om mjölnaren Gunnar i norra Finland. Han köper en gammal kvarn som han rustar och driver men hamnar sen på mentalsjukhus p.g.a sitt ylande på nätterna. I början skrattar jag åt alla tokerier men i slutet blir det too much. Jag har nu läst min första Arto Paasilinnabok och förmodligen blir det också min sista! Nu ska jag dock hitta en ny läsare med en annan smak än min....Erica i Umeå"
Ny ort: Umeå
_____________________
Rodham Clinton Hillary
"Levande historia"
Start ort: Torsby
_____________________
Seierstad Åsne
"Bokhandlaren i Kabul"
Start ort: Umeå
-"Boken har några år på nacken och jag har för mig att det var en liten "Gömda"-debatt om den med. Bokhandlaren som är huvudpersonen menade att Åsne inte hade skrivit som det var i verkligheten. Det hon skrivit är hennes version. Boken är skriven i romanform och Åsne själv har ingen roll i den. Främst beskriver boken hur fruktansvärt tufft livet för kvinnorna i familjen är och hur deras frihet är lika med noll. Sultan som bokhandlaren heter har två hustrur, en gammal och avdankad och en ung. Den unga flickan vill absolut inte gifta sig med honom men det kan hon inte själv styra över. Bokhandlaren betalar bra och hennes föräldrar blir nöjda. Ja, boken ger en inblick i ett helt annat liv och jag tyckte om den"! Hälsningar från Erica i Umeå
Ny ort: Umeå
_____________________
Sveland Maria
"Bitter fittan"
Start ort: Stockholm
_____________________
Vincenzi Penny
"Familje hemligheter"
Start ort: Gunnarn
_____________________
Voors Barbera
"Mina döttrars systrar"
Start ort: Stockholm
_____________________
Wahlberg Karin
"Sista jouren"
Start ort: Västerhaninge
_____________________

Hoppas nu att ni alla läsare har stor glädje av era pocketar och efter ni har läst dem skriver några rader här under som kommentarer eller gärna skriver till pockethexan@live.se om ni vill skicka med en bild på hur "Pockethexan pocketern" har det hos dig när du läser den och även en bild på där du lämnar den till en ny läsare. "Pockethexorna på utflykt" är tänkt som en bokklubb eller bokkedja där alla kan vara delaktiga i att sprida läsglädje eller varna för dåliga böcker alltså "Hi" eller "Hu".

Så till dig som har fått eller hittat en pocket med den här etiketten skriv ändå här på bloggen var du hittade/fick den även om du inte vill läsa den, men ge den då gärna till en som du tror skulle vilja göra det så att "Pockethexan" kan få komma långt ut i världen på sin utflykt!

Kramis till alla!