söndag 29 maj 2011

Mors dags boktips






Hi alla mammor, grattis på vår dag för jag räknas också dit till mammahögen!¨



Här är en hög med lästips för oss, vi alla olika mammor och mina böcker handlar just om att vi är olika och att vi ska få vara så bra eller dåliga som vi vill, men att vi är ändå, förhoppningsvis, är älskade!

Grattis alla mödrar och ni kanske känner igen er i någon bok!


Först ut en mamma som har fått Nobelpris Doris Lessing och jag rekommenderar hennes bok "Det femte barnet". Den handlar om det lyckliga paret Harriet och David som drömmer om den perfekta idylliska familjen som ska bo i ett vackert hus och rad med små söta rara barn och livet blir just så fram tills de får det femte barnet. Lille Joe är inte som andra barn han vill inte bli gosad med han verkar njuta av att göra andra illa mor som syskon. Familjen håller på att gå sönder då de inte vet hur de ska hantera lillebror kan man lämna bort honom på ett barnhem för att åter få tillbaks familjelyckan, eller?




En författarinna som alltid har med en mamma i sina böcker är Rosamunde Pilcher och det brukar vara en stark kvinna som samlar sina barn hos sig under stora fester eller när det har dragit ihop sig till en kris av något slag. Men i "Snäcksamlarna" blir det en annan bild av idyllen då det visar sig att mammas "gamla" tavla som alltid har hängt hemma hos henne visar sig vara en värdefull målning av en känd konstnär. Då kommer de verkliga sidorna fram hos hennes tre barn, ska den få hänga kvar eller ska den säljas för att det ska finnas pengar till de "behövande" i familjen?




Om man vill läsa en deckare där upptakten i boken är att man hittar både mamman och pappan i familjen mördade skjutna i sängen. Det är så som Kristina Ohlssons andra bok "Tusenskönor" (som jag skrev om HÄR när jag varit på bokreleaspartyt) som handlar om att den ena dottern försöker ta sig hem från Thailand fast hon inte verkar finnas till, om man ser till alla dokument som behövs att ta sig ut ur landet. Samtidigt letar polisen efter föräldrarnas mördare eller gör verkligen det, för det ser ut som om det är maken som har skjutit sin hustru och sen tagit sitt eget liv efteråt?




Marian Keyes första bok "Vattenmelonen" handlar om hur livet är som ung mamma när man samtidigt har fött sitt första barn så lämna pojkvännen henne. Hur ska man göra, ska man gräva ned sig i blöjbyten, babykräk och att gå runt i myskläder hela dagarna eller kan man faktiskt vara en sexig kvinna som går ut och festar och träffar män? Det här är vad Marians Keyes första roliga bok handlar om och det är många igenkännings faktorer som man kan skratta gott till men framför allt gillar jag hennes lättsamma språk som driver boken framåt, måste läsas om man inte har läst den ännu för det här är chick-lit när den är som bäst!




Men till slut måste jag säga att ni också måste läsa Josefin Sundströms gripande bok "Vinteräpplen" som jag skrev om i mitt tidigare inlägg. För vill man läsa om tre generationer mödrar som kämpar för att överleva på olika sätt och samtidigt få en bild av vårt grannland i öst som många kanske inte känner till så mycket av förutom Ålands-kryssningar och att de slog oss i hockey-VM!


Alla mammor, ha en underskön dag och bli ordentligt bortskämda!!!

torsdag 26 maj 2011

Vinteräpplen är ett måste!






"Viss kärlek är som vinteräpplen, mognar sent och håller länge".


Det är ett citat från boken och det är därifrån författarinnan Josefin Sundström har fått sin titel till boken "Vinteräpplen". Jag fick boken av Bonnier pocket för att recensera och jag säger att det är jag verkligen glad för att de skickade till mig för det blev en positiv överraskning!

Man känner igen Josefin som programledare för tv-program som tex. "Combo" på Svt, isdansat i "Stjärnor på is", men hon har även varit med i Melodifestivalen både som deltagare och programledare. Vad ska man då tro om hennes bok, en bok om just lekprogram, musik eller isdans?

Nej det är något helt annat, det är en bok som bygger på hennes Finlandssvenska bakgrund på Kaskö i Österbotten där hennes mor och mormor växte upp under svåra förhållande. Så det är allt annat än glitter och glamour som hon skriver om, hur är det då funkar det hon skriver eftersom det här är hennes debutroman och hon inte är känd för den här svårmodiga sidan?

Det går helt utmärkt! Det här är verkligen en stark bok som är skriven utifrån hennes släkts historia men det är ändå fiktiva figurer, men det är verkligen trovärdigt så jag hoppas att det är fler som hittar fram till hennes bok "Vinteräpplen" för det är en trovärdig kvinnohistoria om hur vi måste kämpa för att kunna överleva både mot mäns våld, naturens krafter, fördomar och jantelagar.

Boken börjar med att det är en kvinna som flyr med sina två barn genom den finländska natten för att ta sig till Sverigebåten och friheten men historien vävs ihop av tillbakablickar hur det var när hennes mor växte upp på den lilla ön Kaskö i finska Österbotten. Just att man växlar i mellan de här två historierna tills de möts gör att det blir väldig spännande dramaturgiskt samtidigt som det är väldigt trovärdigt men det beror kanske på att författarinnan har utgått ifrån det hennes mor har berättat för henne.

Jag kanske berörs extra mycket av det här eftersom min farmor gjorde på ett liknande sätt, alltså lämnade man och barn för att flytta (fly?) till Sverige. Själv har jag tänkt på att jag skulle vilja skriva den historien och som författarinnan Sandra Gustafsson sa till mig när jag på det senaset bokeventet satt och beklagade mig över att Josefin Sundström hade hunnit före mig med att skriva den här historien, men då sa hon att det skulle jag strunta i för varje historia är unik och är värd att skrivas! Så tills min kommer ut så MÅSTE ni läsa "Vinteräpplen" för den får ett STORT "HI!" av Pockethexan själv!

Josefins bidrag i Melodifestivalen 1999, gruppen Ai med låten "Bilder av dig"



söndag 22 maj 2011

Bokreleaseparty








...på hotell Storys innergård, helt underbart att få mingla bland bokvänner och författare en ljummen försommarkväll.




















Men först så laddade jag upp med att kyla ned mig med en "välförtjänt" glass på Östermalmstorg samtidigt som jag läste de sista raderna av Ann Rosmans första bok "Fyrmästarens dotter".



Det var kul att få se de köande kroggästernas fundersamma miner när de ser att det ligger en glassätande Pockethexa och läser vid entren till deras favo uteservering men de var några som tog mod till sig och frågade om det var en god bok...! Fyndigt!












Sen var det dags att få träffa Linda Skugge igen för det var hon som var värdinna för evenemanget och jag fick ett glas rosé innan det började strömma in folk och efter vi hade minglat i en timme till musik av Evert Taube vilket var passande eftersom boken utspelar sig på Marstrand och i den första boken ingår en Taubetext som ledtråd i bokens mysterium när man ska hitta "Fyrmästares dotter"!


En bok med mycket stämning och Västkusthistoria samtidig som det är en klassisk deckare med poliser och deras livsöden både i tjänsten och privat.



































Jag träffade många av mina bokvänner som jag "höll hov" för eftersom jag inte är så rörlig och de kom till mig som tur var men när det var dags för dagens författarinna att berätta om sin tredje bok "Porto Franco" blev det många "nackar" framför mig med det hon hade att berätta om den gjorde att nu måste jag snabbt få tag i den andra boken för det här är spännande saker när man väver in historia i en deckarhistoria blir jag verkligen läslycklig. Ann Rosman som har fått ge ut sina böcker i 8 länder, än så länge och det kommer att bli fler för det här är läsning som slår, berättade inlevelsefullt om sin fascination för västkusten och dess historia och hur hon börjde leta levande ledtrådar till sin tredje bok Porto Franco på den lilla ön där de än i dag leve ättlingar till de personer hon skriver om i sin bok.
























Jag hade aldrig hört talas om Porto Franco innan Ann började att berätta om hur Sverige fick en frihamn under 1700-talet och om man lyckades att ta sig till den här lilla ön utanför Marstrand på Västkusten så fick man amnesti för de brott man gjort om det inte var mord eller hedersrelaterat. HÄR kan ni läsa mer om det! Hade ni hört talas om det?







Inte jag i alla fall och historikern Christopher O´Regan blev också eld och lågor när han hörde det här och vi fick be honom att avsluta sin privatföreläsning med Ann, för vi ville hinna få våra böcker signerade innan de skulle segla iväg efter releasen, alltså författarinnan och några som vunnit platser i båten från en utlottning på Facebook.




Boktokig (tv) var en av de lyckliga vinnarna av seglatsen hur mysigt de hade kan du se HÄR.












Jag hann även med att träffa författarinnan Sandra Gustafsson (th) som har gett ut de starka böckerna "Svedd" och "Maskrosungen".




Skrivarmamma (tv) har nu fått JA till sitt manus så nu kommer hon att få ge ut sin bok till nästa vår!








Sist men inte minst kvällens Goodiebag som inhöll många godsaker men det bästa var nog ändå att vi fick del 1 o 3 av Ann Rosmans böcker om polisen Karin Adler på Marstrand men eftersom jag redan har hunnit att läsa ut del 1 finns det nu 2 st blivande hexpocketar som ligger och väntar på att få flyga iväg kanske något att tänka på om det nu finns någon intresserad blivande Pockethexa.



...nu måste jag bara ut på del 2 jakt!



















lördag 21 maj 2011

"Oumberlige Peter gästbloggar.....!"


Det brukar inte direkt bli "publikrekord" när jag Gästbloggar på min Kära Hustrus blogg! Fast idag är det nödvändigt.....killen i kalsonger har egentligen ingenting med detta inlägg att göra alls. Han får bara vara med för det finns en artikel i Svenska Dagbladet idag om oss Män som objekt, tråkigt nog finns artikel ännu inte i någon "nätvariant", men kommer säkerligen under dag där! Bilden är i vilket fall som helst en framsida till en bok som går att beställa på Amazon!
Var på ett "Bokparty" i Torsdags med Min Fru, alltså allas våran PocketHexan! Efter att att "minglat runt" ett tag så slog det mig hur mycket ytliga människor det fanns, människor som bara verkade leva genom böckerna de läst, nästan som en "sekt" hos vissa, lite obehagligt faktiskt!
Självklart så ska man prata om böcker, vad det är man läser och hur man upplever det man läst, men sätter man det sedan i relation till sitt eget liv och tar med sig andra in i den "berättelsen" då blir "livet" verkligen "levande"! Det var en underbar kväll i Torsdags, men efter att Ann Rosman presenterat sin nya Bok och alla fått den signerad, då drog folk iväg som en "avlöning", runt halsen så hade många av dem dessutom ett Carpe Diem smycke, intressant! Kanske ska man vara mycket sjuk som min Fru är och jag har varit för att verkligen, verkligen kunna fånga dagen?
Lilla frun är inte så bra just nu så det tar nog någon dag innan hon orkar skriva igen! Fast en sak är säkert, PocketHexan reser sig alltid igen på nio! Nu ska jag hjälpa henne att göra PocketHexan till Sveriges största och Bästa bokblogg, resan har bara börjat.............!
Vill du också bli en PocketHexa och få en Gratis pocketbok hemskickad till dig som du sedan skriver om här och på din egen eventuella blogg, då skickar du din adress till Pockethexan@live.se så kommer det en bok i din brevlåda!
Vid Datorn som vanligt Ulv Röde Sveriges Sista Riktiga Vikingahövding alias Peter Olofsson! Hm...visst lät det där galet, läs om det mer på min blogg Oumberligating.....världen är ju galen, men det var inte jag som började!

onsdag 18 maj 2011

Tack Damms förlag!






Vad gör man när man har legat över en vecka med feber, ont i halsen och snuva (pollen?) och det vill inte riktigt ge med sig utan man tycker allt bara känns trååååååkigt, speciellt när man är som sjukast och det är +20 grader med strålande sol ute?

Då föll min blick på ett förslag i från Damms förlag om att kunna läsa ett recensions ex. av Eoin Colfers bok "Och EN GÅNG TILL..."!

Jag visste inte ens att boken fanns och vips så var den här hemma i min brevlåda och ligger bara och väntar på att bli läst och recenserad (om jag nu hinner före mellansonen som är både "Liftaren" och Colfer fan).

Förstår ni vad jag har fått? Visste ni att den fanns?
Alltså en fortsättning på "Liftarens guide till galaxen"!!!!


Om ni minns så lade jag den boken på tredje plats över just de top 3 böcker som jag tycker man måste läsa och det gjorde jag i inlägget HÄR!

Ja jag vet att det kanske inte är så att alla hoppar jämfota av glädje (gör ju inte jag heller men det beror ju på andra saker) men ni kanske har hört talas om att det skulle byggas "en intergalaktisk motorväg i den gudsförgätna änden av Galaxens västra spiralarm" bara för att förebygga framtida trafikstockningar, fast det egentligen bara var för att de ville ha arbete till "ministrarnas kusiner som ständigt drällde omkring i regeringsbyggnaden" (känns väldigt likt hur det går till här hos oss också...) och då är det bara ett litet problem att den lilla obetydliga planeten Jorden ligger i vägen för motorvägsbygget.

Det är alltså intrigen i Douglas Adams mästerverk i fem delar och nu så har alltså Eion Colfer sammanställt del sex. Så här beskriver de själva vad boken handlar om:




"Beskrivning:Få bokserier har roat så många läsare världen över och under så lång tid som Douglas Adams Liftarens guide till galaxen.

För att fira att det är 30 år sedan den första boken i serien publicerades och för att introducera en ny generation läsare för några av de roligaste böcker som någonsin skrivits, kommer nu Och en grej till där vi får följa den olycklige jordbon Arthur Dents fortsatta äventyr i galaxen.

Douglas Adams hade alltid för avsikt att skriva en sjätte del av Liftarens guide, men hans förtidiga död 2001 innebar att han aldrig fick chansen. Istället har den erkänt humoristiske och kritikerrosade författaren Eoin Colfer, skaparen av den populäre (och missförstådde) anti-hjälten Artemis Fowl, ombetts att åter släppa Arthur Dent och Ford Perfect lösa i tid och rum.

Universum är stort och nästan allt kan, och vanligtvis kommer att, hända den som inte ser upp. Så packa din handduk och njut av färden!"



Om du nu inte orkar läsa de 879 sidorna i pocketutgåvan av "Liftaren guide till galaxen" kan du se filmen (som är ett måste för alla som har läst den för här älskar man den lika mycket som boken!) för du bara MÅSTE vet varför du behöver en handduk och vad svaret på "den yttersta frågan om livet, universum och allting". Men framför allt kan man ju inte annat än att bli kär i den deprimerade roboten Marvin som gör att man själv mår bra när man måste trösta en så otröstlig figur. Så nu hoppas jag att jag ska känna mig bättre när jag får läsa de här sista raderna i serien fast inte författaren själv har skrivit det men det är i hans anda...

Länk till Douglas Adams hemsida har ni HÄR
där kan ni läsa om bakgruns historierna till boken
och hur det hela började med hans radioprogram

precis som huvudpersonen som också är radiopratare!


PS: såg ni i mitt förra inlägg vad Annika med

Bokbloggsjerkan hade i sin bokhylla.....?

Ja just det, så det är fler än jag som vet att det

här är bra litteratur. DS

söndag 15 maj 2011

Bokbloggsjerka


Nu har jag entligen anmält mig till Bokbloggsjerkan!


(Tyvärr försvann mitt första inlägg jag skrev i helgen så nu återskapar jag det ur minnet....vad pysslar Blogger med? är det fler än jag som har loggat in, skrivit ett inlägg o när man ska lägga upp det, så är det borta!?)




Förlåt Annika att jag har tagit så lång tid på mig innan jag hoppade på det här med att jerka, för det betyder just att hoppa. Nu ska jag jerka mellan olika bokbloggar för att kika in o säg;



-"Hi! här är jag, vad kul att få träffa dig!"

Varje helg ska man först svar på en fråga på sin blogg och sedan gå in på "Annikas bok och kulturblogg" och klicka sig fram till inlägget om jerkan och där lägger du in din länk till inlägget med svaret på frågan och sen jerkar du runt bland de andra som har lagt in sig hos Annika och vips så har du en massa nya vänner! Förhoppningsvis!


Vad är då helgens fråga? Jo det här är frågan ni ska svara på innan ni lägger till er på hennes blogg:

-"Vilken/vilka fiktiv karaktär/er skulle du helst vilja träffa och vad skulle ni då hitta på?"
När jag var liten drömde jag alltid om att få träffa Astrid Lindgrens "Pippi Långstrump" bara för att få vara med och leka alla de roliga sakerna hon gjorde och allt bus de hittade på. Men vad säger ni tycker ni inte att hon vore den perfekta väninnan för mig, jag med mitt stelopererade bäcken sen mina kroniska besvär sen graviditets bäckenuppluckringen som kroniska smärtor och att jag är delvis rörelsehindrad?





Tänk er världens starkaste kvinna som min väninna? Det får bli svaret på min fråga jag vill träffa dagens Pippi Långstrump!
För tänk er, när vi ska leta efter en Spunk och vi behöver komma upp i ett träd då behöver hon bara att lyfta upp mig eller om vi ska komma undan ifrån Kling och Klangs efterträdare när vi har lyckats komma upp på tacket och då håller hon i mig medans hon hoppar ned mig i famnen?








Eller tänk er när vi ska ner till Söderhavet för att jaga sjörövare då flyger vi ned med hennes säng-luftballong och då får jag ligga där nedbäddad i bland kuddar och täcken, precis som här hemma!












Fast den största drömmen är väl att få uppleva hur det är att handla godis med Pippi, minns ni från när ni var små och såg det här på film eller TV hur de fick handla godis innan det fanns lösviktsgodis i alla matbutiker och när det känndes lyxigt med godis? Jag minns!











Vill du också vara med och Bokbloggsjerka kan du göra det HÄR

lördag 7 maj 2011

Tack Massolit förlag!

Nu har jag fått en till okänd bok som jag känner att den här kommer jag att gilla! Det är Ian Samsons bok "Fallet med de försvunna böckerna". Bara titeln gör ju att man blir kär, för så hette alla böcker jag läste som liten, ja ni vet Kitty, Tvilling detektiverna, Vi fem osv. men även omslaget är bara så bra!

Tack Massolit för att jag fick den här för mig okända författaren, har ni hört talas om honom? I så fall vad tycker ni?


Vem är nu Ian Samson? Ingen aning men det ska jag återkomma med när jag läst den här boken för det känns som kärlek "vid första ögonkastet".

Så här beskriver Ginza Ian och hans bok:

"Israel Armstrong är en känslig själ. En bokälskande vegetarian i manchesterkostym som flyttar till Irland för ett efterlängtat jobb som bibliotekarie. Men när han efter tolv timmars resa kommer fram upptäcker han att biblioteket har stängt, för gott, och att hans nyblivna chef har "glömt" berätta att hans tjänst numera består i att köra en bedagad biblioteksbuss.

Strandad långt ute på den irländska landsbygden har Israel två val: Att med svansen mellan benen återvända till sitt halvdana liv i London och sitt halvdana jobb på en lågprisbokhandel i ett köpcentrum, eller att stanna kvar och sätta sig bakom ratten på en bokbuss som sett bättre dagar, och som inte bara saknar hyllor utan också böcker. För det visar sig vara nästa hake. Bibliotekets samtliga femtontusen böcker har försvunnit. Men vem stjäl så många böcker? Och hur?

Den högst motvillige hjälten finner sig snart indragen i såväl jakten på böckerna som i lokalbefolkningens romantiska intriger. Ingendera leder dit Israel väntat sig.

Fallet med de försvunna böckerna är första delen i en trilogi om den ofrivillige detektiven Israel Armstrong."

torsdag 5 maj 2011

Vad tycker ni om de här böckerna?



































Ser ni vem jag mötte när jag var ute och shoppade nya vårskor?
















Jo självaste Polargrevinnan!














Vad gör man då?



Jo man bjuder hem henne och överlämnar nya hexpocketar som hon kan läsa och recensera för att sen lämna över till en ny glad läsare på ett trevligt ställe.



Förra gången hon fick böcker kan du läsa om HÄR och då lämnade hon den till en kvinna på flyget till Indien som fick en av bokringen "Pockethexorna på utflykt"-s pocketar alltså hexpocketar som jag kallar dem. Den här gången fick Polargrevinnan med sig:





Kristina Ohlssons "Askungar"





och


Anita Shevres "Pilotens hustru"




En passande bok eftersom hennes sambo är ex-pilot.



Vad tycker ni vad det bra böcker hon fick med sig på den kommande bussresan till Österrike eller har hon fått något trist som kommer att bli oläst. Skriv gärna och berätta vad ni tycker och så kan vi jämföra med vad Polargrevinnan kommer att skriva och ni får mer en gärna ge böckerna Hexbetyg i den femgradiga skalan: stort eller litet "Hi!", "Hu!" el. "Hm?!".



Jag har haft äran att få träffa Kristina Ohlsson förra sommaren då jag fick hennes andra bok "Tusenskönor" i ett förhands exemplar för att läsa den och så i slutet på sommaren så träffades vi recensenter och författare och under en trevlig och god middag pratade vi om boken och om hennes intressanta liv. HÄR kan du läsa och vad jag tyckte om boken och vad för intressant liv hon har.

söndag 1 maj 2011

Fototriss


Fototriss v.17 "Så här ser det ut där jag är idag"








Jo jag är på Bukowskis Moderna vårvisning.






Fler bidrag på Fototriss ser du HÄR