fredag 30 september 2011

En trött Pockethexa har en hel del att göra sen Bokmässan

...som att börja sortera alla rec. ex. jag fick på mässan,






..och det är en hel del och jag är ännu inte återställd!
Men vilken tur att Karin Berg och Petra Jankov Picha har gett ut en bok
om "Konsten att bokblogga"!





O va bra, nu kommer inläggen bara att flyga ut på bloggen och jag får tid över till att läsa mer!
Nu är det bara resten av högen som ska bli sorterad och presenterad här på bloggen, men det får bli vid ett senare tillfälle när jag är lite piggare och så lovar jag att jag SKA komma med min 2o min. intervju med Ann Rosman som blev en 2 timmars istället.




tisdag 27 september 2011

Pockethexans barnboktips från Bokmässan

Efter några väldigt roliga och underhållande dagar på Bokmässan så har nu Pockethexan pustat ut och vilat min "trasiga rygg" (som jag sa i radio P4-as intervju, se/hör nedan) och nu ska jag börja berätta vad jag var med om under mässdagarna och komma med boktips. Jag börjar med de små!
Pockethexans boktips till barn och ungdomar från Bok & Biblioteksmässan:


Lilla lillasyster 0-3 år:
Rabén & Sjögren har gett ut pekböcker med de älskade Astrid Lindgren figurerna Emil i Lönneberga och Pippi Långstrump, men det som är unikt med de här böckerna är att de bygger på två kända sånger ifrån berättelserna "Sommaren är min" och "Snickerboa". Nu kan ni både peka och sjunga tillsammans när ni läser böckerna för de minsta. Underbara böcker!


Mellanbror 4-7 år:
Den nyfikna åldern då "Varför då?" och "Vad är det här?" hörs väldigt ofta och vad passar då bättre än Rabén & Sjögrens bok om 25 olika saker man bör känna till i olika ämnen, kanske även bra för alla föräldrar som gärna vill kunna svara på sina kära vetgira barns frågor för det kan vara svårt att se skillnad på en trut och en fiskmås eller att veta att man inte ska äta vita svampar man hittar i skogen, för då kan det vara den dödliga Vitflugsvamp, enkla förklaringar i Björn Bergenholtz böcker "Känn igen 25 fåglar- och svampar". Finns även böcker om "Känn igen 25" blommor- och fiskar.



Mellansyster 7-11 år:
Alfabeta har kommit ut med en "Svinalängorna" för barn. Det stämmer till viss del eftersom boken är skriven av Susanna Alaskoski och den handlar om den finlandssvenska Tiia som bor med sin finska pappa i Ystad för tyvärr dog hennes mamma i en motorcykel olycka när Tiia var 4 år. Nu kämpar de för att vardagen ska gå ihop för ekonomin är knaper, Tiia har allergi och hon saknar sin döda mamma som hon pratar med varje dag. Boken handlar om Tiias liv tillsammans med bästisen Peggi som bor tillsammans med sin mamma och för den droggmissbrukande pappan har lämnat dem. Det mesta av handlingen utspelar sig i Tiias klass 4B där den där Harri finns som hon inte vet om hon är kär i eller om han bara är en bråkstake.





Storebror och storasyster 11-(1)18 år:
Nu har Forma Books kommit ut med en till bok av John Boyne, författaren till bestsellern "Pojken i randig pyjamas". Om den som är i den här åldern och inte har läst "Pojken i rand.." då bara MÅSTE den personen läsa den (el. se filmen som jag just gjort!). Den boken handlar om en tysk familj under andra världskriget, pappan i familjen är en hög millitär och en dag blir han befordrad och familjen flyttar ut till landet där den 7 årige sonen ser barn på en "bondgård" intill och han vill gå och leka med dem fast de är ute och "leker" i sina "randiga pyjamasar". Jag såg nyss en här boken som film med min 17 åriga dotter och vi grät floder ihop och jag tycket att det här är ett bra sätt för ungdomar att få reda på vad som hände i konsentrationslägren. Den nya boken av Boyne heter "Pojken som sprang bort" handlar om en pojke som rymmer hemifrån och springer in i en skog och upptäcker till sin förvåning att det ligger en leksaksaffär mitt i skogen och då kan ni förstå att det händer en hel del mystiska saker där..



Storasyster och storebror 13-(1)19 år:
Det här var en av de stora snackisarn på bokmässan och faktiskt också en bestseller om man ska tro vad Rabén & Sjögrens försäljare sa och det tror vi på. För visst låter det spännande när man hör inledningen på de svenska författarna Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgrens magisk bok. Den utspelar sig i en fiktiv Bergslagsort där sex tjejer just har börjat gymnasiet och fast de inte känner varandra känner de sig dragna till varandra och det visar sig att en kväll när månen är mystiskt färgad röd så förs de till den nedlagda folkparken som ligger i de djupa skogarna som omger staden. De vet inte varför de är där eller vad de ska göra, de enda de vet är att de måste hjälpas åt för att överleva.
Efter år av böcker om trollkarlar, magiska djur och romantiska vampyrer så är det nu dags för en bok om HE...ursäkta HÄXOR!!!

söndag 25 september 2011

Uppe i Molnet på Bokmässan




Molnet är en ny avdeling på Bok &Biblioteksmässan där tidigare Grafiska torget låg, men nu är det en kreativ mötesplats för det förändriga medielandskapet.

Men framför allt det är där man kan hitta de vackra fotoböckerna, gå på föreläsningar och Workshops allt i andan av framtidstro och ideskapande.

Bokmässan själva beskriver Molnet så här:



-"För att inspirera till nytänkande skapas i år Molnet – ett forum på Bokmässan, 500 kvm stort. Molnet tar avstamp framförallt i den grafiska industrin och vänder sig till alla aktörer som är i behov av förnyelse, och som vill hitta nya samarbeten för att kunna växa och utvecklas. Intressanta och initierade samtal, föreläsningar, workshops, läshörnor, utställningar och café kommer att fungera som bränsle i denna kreativa process."



Jag har tittat närmare på två olika typer av böcker från Molnet och det är;






"Om jag var din hemmafru"


av Lotta Lundgren





och sen är det




"Den stora förnekelsen"



av Anders Wijkman och Johan Rockström.



De här böckerna är två ytterligheter av de böcker de har att erbjuda. Foto/kokboken "Om jag var din hemmafru" med underrubriken "eller hur man får en vardag att smaka som en lördag" är en kokbok med så unika foton som är så speciella och kraftfulla att de skulle kunna passa för en utställning på Fotografiska museet. Super läckert eller vad säger ni?

"Den stora förnekelsen" är en bok av två kända namn inom klimat- och miljöfrågor. Målet med den här boken, som är helt utan bilder, är att försöka svara på frågorna om varför vi förnekar de största hoten inom miljö och klimat eftersom vi hela tiden lånar av våra barn och barnbarn när vi förbrukar jordens tillgångar till vår överförbrukning. I stället för att förstå att vi vårt klot inte har outtömliga förråd av naturtillgångar utan att de tar slut och om vi fortsätter i den här takten kommer det ske snarare än vi tror.

Boken är uppdelad i överskådliga sektioner som tex. -Energiförsörjningen, -Den glömda frågan eller -Hur mycket är lagom?

Det här är en bok som inte bara kommer med pekpinnar om hur vi inte tar hand om vårt jordklot utan även kommer med hoppfulla förslag på "så här gör vi" eller som de själva säger,

-Att väcka hopp och -Vägen framåt!

lördag 24 september 2011

Vad händer på Bokmässan?



Det finns verkligen någonting för alla speciellt om du vill lyssna på föredrag finns det mycket att välja på som tex. lyssna på Nina Hagen, punkdrottningen från Östberlin som efter sin föreläsning tog fram gitarren och sjöng för oss. Det kommer en längre referat senare av föreläsning.




Eller vill du bara känna atmosfären av böcker och strosa runt bland bokstånden för att göra fynd?




Då är Bokmässan rätt ställe!


Men framför allt nu har man gyllene tillfällen att träffa författare och göra unika interjuver och det har jag gjort. Jag har nämligen träffat Ann Rosman, Marstrand deckarförfattarinnan som har gett ut tre böcker och arbetar på sin fjärde. Den vad vi pratade om kommer också senare, håll ut!






Och vad gör vi resten av tiden?




Festar och minglar så klart!

torsdag 22 september 2011

Pockethexan blev filmad på bokmässan, vill ni se?




Här ligger man i sin solstol i lugn och ro för att kika på när Karin Berg skulle bli interjuvad av Lotta Bromé på radio P4 och vad händer?


Jo det kommer en glad studioman och frågar om han får ta en bild på mig i solstolen och frågar varför jag ligger i den. Ja ni känner ju till historien till varför jag har ont i rygg och bäcken men vill ni se och höra mig live så klicka HÄR





Där kan ni också se vad Lotta och Karin pratade om.

Nu är Pockhexan på plats





...i bloggrummet R3 där vi Bloggambassadörer skriver på våra bloggar så att ni som inte kan vara här på mässan får se vad som händer i bokvälden. Malin the writer och Eli läser och skriver håller mig sällskap vid datorerna.









Vi började med att träffas alla Bokbloggare inför "Pressnatta".






Det var Bokmässan som höll i underhållning och de bjöd på tyska musikanter, maträtter och efterrätter. För om ni har missat det, är tyskaspråket årets tema.





































Medans Lyran träffade sin tyska favoritförfattare Peter Stamm spelade jag Alfapet med radiopratare Lotta Bromé. Idag klockan 14.00 ska hon interjuva vår bloggambassadör Karin Berg från "Enbokcirkelföralla" på radio P4, lyssna gärna!








Vad gjorde Pockethexan in på småtimmarna när hennes solstol stod övergiven på dansgolvet?









Jo hon var uppe och dansade med sin kära Oumberliga make till DJ Per Sinding Larsen härliga musik.

söndag 18 september 2011

Ett nytt sätt att läsa pocket




Jag fick ett mail ifrån Pocketförlaget och de berättade om att nu lanseras en ny typ av pocketbok som verkligen kan få plats i en "pocket", ficka alltså. Den är bara 8 x 12 cm!



Men det är inte det som är det unika med Excess som det nya pocketboksformatet heter, utan det är att man ska läsa i den som man läser och skriver i sin Smartphone, på tvären helt enkelt. Smart va, eller...?!


Nu ska jag som den Pockethexa jag är, få ett recensions exemplar av Excess från Pocketförlaget och efter jag har läst den så återkommer jag med ett utlåtande och ett betyg i Hi/Hu-skalan.

Undertiden jag väntar på den så spelar jag Wordfeud på min Smartphone och är så stolt över mina 435p för ett ord!

Kramis från Pockethexan (som är lycklig över att Telia har fått i ordning på vårt bredband så att jag kan skriva igen, det har bara funkat sporadiskt den senaste mån) själv som undrar hur många av er kommer jag att träffa på Bok & Biblioteksmässan i Göteborg med start nu på torsdag den 22/9?

För du vet väl att jag är en av Bokmässans bloggambassadörer och vi kommer att var på mässa och skriva om vad som händer där direkt ifrån vårt rum på plan 2 dit alla bokbloggare för övrigt är välkomma att komma och mingla med oss (pst, fast jag tycker att alla bloggare som är intresserade av böcker kan komma dit...).
Visst ses vi väl där?!

Och om ni har missat det så ser jag ut så HÄR, hon till höger är jag (o jag gå med gåbord) och han till vänster är min Oumberlige make som också kommer att vara där!


Snälla! Kom dit du också, för då får vi ett hejdundrandes IRL-party och när mässan är stängd får vi ta efterfesten i vår husbil som du kan läsa mer om hos han, min ledsagare.
Ses!!!!!

fredag 16 september 2011

Bokrings rapport från Pillargontanten

Jag har fått mail ifrån "Pillargontanten" som har läst ut en av mina "hexpocketar" alltså en pocket som är med i min bokring "Pockethexorna på utflykt". Boken hon har läst är Emma C Elliotts "Djävulens år" som jag tidigare skrev om och efterlös ny läsare på och då var det Pillergontanten som hörde av sig och fick då boken hemskickad till sig så att hon kan vara med och tycka till om boken.
Så här skrev hon till mig;

-"Åsså, recenserar vi :)
Kommer ni ihåg boken, jag fick från pockethexorna?

Djävulens År av Emma C Elliot.

Boken utspelar sig i nutid, huvudpersonen, en präst som egentligen inte alls är präst, utan nåt helt annat.....
För mig en utopi, då modern är diakon, och jag vet hur det går till att bli präst!
Hur som helst, handlingen är lite lagom torftig, språket var en katastrof, och det skildras helt, i mina ögon, onödiga saker....
Men jag har läst den, och trots att man får lite "Skriven-av-en-tonåring" känsla, så finns vissa poänger.
Bakgrundsfakta, verka vara väl undersökta, miljön är trevlig, men knappast mer.
Huvudpersonerna, är lite lagom präktiga, lagom svenska och.....
Nej, ingen jag skulle läsa igen.
Tyvärr!

Blir ett Hu!, från mig, men jag lämnar den gärna vidare
MVH Pockethexan Pillargontanten,
Värmskog i Värmland.
Lagt boken i matsalen på Jobbet, företag om 850 anställda, ska bli spännande att se om den är borta i morgon."
Även jag har läst boken och HÄR kan du läsa vad jag tycker om boken och hur det gick till när jag fick den av författarinna.
Om du har frågor om hur bokringen fungerar skriv då till pockethexan@live.se så svara jag på dina frågor.
Till er alla som har en sådan här bok hemma hos er, en med de här etiketterna på, skriv då och berätta hur det går för dig och vart du hittade/fick den och du måste inte läsa den, utan lämna den till en ny läsare som vill vara med och tycka i Pockethexans bokring och själv bli en Pockethexa!

onsdag 14 september 2011

Jag har läst Solbarnet av Monika Häägg

Jag fick ett mail tidigare i somras om jag ville ha ett ex av Monika Hääggs fösta bok "Solbarnet" i en seria av fyra böcker. Det tackade jag gärna ja till eftersom jag älskar historiska romaner och har läst en hel del sådana även där det är mystik inblandat och inte bara historisk fakta. Så här presenterar Monika sin bok i bakside texten:

"Solbarnet är en historisk äventyrsroman som handlar om den föräldralösa flickan Fry. Hon växer upp under svåra omständingheter på Nygården.



En kväll blir Fry anklagad för stöld av offergåvorna och förs till Kungsgården. Hon döms att bli den första människooffret på lång tid, men som utvald av Solgudinnan visar hon övernaturliga krafter.

Solbarnet är en spännande läsning som utspelar sig i bronsålderstid.

Den är lokalt förankrad i Halmstad och i södra Halland."




Aha, tänkte jag när jag läste det här (den här gången läste jag faktiskt baksidetexten vilket jag inte brukar göra och jag ska nog gå tillbaks till den traditionen) det här är något liknande "Freja" Johanne Hildebrandts trilogi om Valhalla som också utspelar sig under Bronsåldern och har den nordiska asatron till grund för historien.




Det var nog det sämsta jag kunde göra, att jämföra med hennes supersuccé. För det första så vet jag inte till vilken målgrupp som Monika vänder sig till eftersom hon skickade den till mig utan någon bakgrundsinformation så jag antog att det här var böcker riktade till vuxna och dömde den efter det. Men efter jag har läst boken känns det mer som en ungdomsbok.

Fast det här i grunden är en spännande historia där den föräldralösa flicka blir utsatt för lömskt förtal som gör att hon ska offras för solguden men då visar det sig att hon har magiska krafter och hon skonas. Det fortsätter att hända skumma saker runt Fry som solbarnet heter, men att det är bronsålder det märks inte alls, tyvärr, för jag tycker att man ska ta tillvara alla möjligheter att sprida historisk fakta i fiktiva berättelser för det är ju så man lär sig om hur det var förr i tiden och inte för att man läser om det i skolan. Om man jämför med Johanne Hildebrants "Freja" som nu riktar sig till vuxna men den är ju helt uppbyggd runt miljöerna och historisk fakta som jag verkligen saknar i den här boken och om jag tänker tillbaks på när jag jag var ungvuxen som den här boken kunde vara riktad till så minns jag just att jag älskade de böcker som frossade i fakta om hur det var förr och inte fullt lika viktigt att det hände så mycket "mystiska" saker utan man nöjde sig med miljön.

Bokens språk?

Ja jag är inte en svensklärare men jag tycker att språket i boken är fattigt och inte speciellt levande. Den är lättläst och det är en fördel för yngre läsare fast det är lite förvirrande med de könlösa namnen, är det en hon eller en han?

Fast det här är ett favorittema för mig och jag är en storälskare av Valhalla serien så kan jag inte ge den mer än ett litet "Hu!" och det positiva i boken är att den faktiskt är lite spännande.

söndag 11 september 2011

Böcker som hjälper barn genom svåra saker


När jag var på "We R family"-eventet i veckan så pratade jag med några mammor om att det faktiskt kan vara så att böcker hjälper barn att ta sig igenom svåra saker som har hänt eller för att förbereda och förklara vad som de ska göra.


Jag berättade om de två tillfällen då böcker verkligen hjälpte våra då 2-åriga barn när de skulle göra en planerad operation och dra ut tänder hos tandläkaren.

Mellansonen skulle göra en liten operation i magen som sen visade sig bli en jätte operation, men för att kunna förklara för honom att nu skulle han läggas in på sjukhus och doktorn ska titta inne i magen och...


Det gick inte att förklara vad som skulle hända, men den här 2-åringen hade en schimpans som gosedjur så vi köpte boken "Nicke Nyfiken på sjukhus" av Margret & H. A Rey och läste den för honom. Många gånger!


I boken har den nyfikna apan Nicke svalt en pusselbit och han måste då läggas in på sjukhus för att operera bort den. Boken stämde väl överrens med vad som hände i verklighetenD för min son och nu när han hade hört sagan minst 30 gånger, visste han att han skulle få ett band på armen med sitt namn på, ligga på en säng med hjul och bli fotograferad inne i magen för det hade ju "Apa-Nicke" fått göra.


Den söta personalen på St. Görans barnsjukhus lät även sonens apa, som nu hette "Apa-Nicke" få följa med på alla undersökningar t.o.m ända in på operationsbordet. Sonen var så nöjd och glad efter sprutan inför operationen så medans han väntade på doktorn som skulle komma och skära upp hans mage när han sov, ville han pussa alla sjuksköterskor som tog hand om honom. Det hade vi helt klart boken att tacka för att det gick så bra att lägga in honom, men att det sen inte "bara" blev en 17 min. operation med 4 synliga stygn utan en 74 min lång opr. med 15 synliga stygn och >25 invändiga stygn. och att det inte är så lätt för astmabarn på uppvaket men det hade behövts en bok för föräldrarna för att förbereda sig för det, för det blev en stor chock för oss, men det märkte inte sonen något av utan efter en två dygn på sjukhus med hans älsklingsmat varje dag, olika fiskrätter till personalens förvåning.











När det så 2 år senare var dags för vår då 2-åriga lillasyster att planerat gå till tandläkaren för att dra ut en framtand som hon hade ramlat och slagit i sina framtänder så att de blev svarta och hängde lite löst. Då gjorde vi samma sak att vi hittade en bok som handlade om det och vi valde boken "Emma går till tandläkaren" av Gunilla Wolde.
Samma sak den här gången att vår dotter visst vad som skulle hända och hon blev inte skrämd av alla lite otäcka sakerna som tandläkaren har och att hon skulle sitta själv i stolen med den starka lampan lysandes i ansiktet.
Hon blev även så förtjust i Emma-böckerna att hon fick fler av dem
tex. "Emmas första dag på dagis" kan var något för barn som är i 2 års åldern och ska börja i förskolan.


Jag kan verkligen rekomendera att läsa om de saker som kanske känns otäcka och ovanliga så att de kan få bli vanligt och små barn älskar att man läser samma bok om och om igen så att de kan den utantill, för då blir den en del av deras utveckling. Googla efter det ni behöver hjälp med eller fråga på olika bokbloggar efter tips och idéer på bra böcker i det ämnet ni behöver vänja ert barn inför, tänk bara på alla böcker som finns om hur det är när föräldrar skiljer sig och det är något som är akutellt för alla åldrar! Ett exempel för de yngre är "När mamma och pappa skiljer sig" av Emily Menendez-Aponte.

lördag 10 september 2011

"Pockethexan villar ut Del II.......!"


En av böckerna som jag fick på "mingelkvällen" som jag berättar om i inlägget nedan var Bländverk av Thomas Erikson, utgiven av Damm Förlag.
Fast först vill jag berätta om ett av "mingelmötena", det var med Sophie Strömqvist Webbredaktör på Forma Books. Vi pratade lite om bloggarnas "genomslagskraft" och "betydelse" för marknadsföringen av böcker! Gillade hennes tankar kring det hela, framförallt "uppriktigheten" hos oss bloggare. I detta fall "uppriktigheten" i och kring det som läses och recenseras! En av orsakerna till att jag fortfarande är "lyckligt gift" med Pockethexan är hennes "brutala uppriktighet" och det tror jag många läsare finner även i denna blogg!
Jag tror även att Pockethexan uppskattar min, alltså hennes Makes lika brutala uppriktighet och när det gäller vårat läsande så vet vi exakt vad den andre gillar/ogillar!

Åter till bokrecentionen av Thomas Eriksons bok Bländverk! Jag har nu streckläst denna härliga, mustiga och kloka thriller. Nu gillar jag faktiskt inte detaljerade och avslöjande bokrecentioner, jag läser aldrig baksidestexter själv, gillar jag inte det jag läser så slutar jag helt enkelt!
Så min uppmaning till andra är mycket enkel, läs den!
I mitt fall så är det oftast första sidan eller inledningsorden som får mig att stanna kvar och fortsätta läsa. Fastnade lite extra för Thomas Eriksons inledningsord:

"Beteendeforskningen hävdar att de effektivaste människorna är de som har förståelse för hur de själva fungerar och agerar i olika situationer. De känner sina starka och svaga sidor och kan därför utveckla tillvägagångssätt för att möta omgivningens krav och samtidigt uppnå sina egna mål.
Det system som beskrivs i den här boken bygger på C G Jungs och Williams Moultons Marstons forskning om olika personlighetstyper. Systemet med röda, gula, gröna och blå kommunikationsstilar ger en bild av en persons beteende - både grundbeteende och anpassat beteende, det vill säga sätt att agera i en viss omgivning.
För att förstå individens hela personlighet behöver man dock ta hänsyn till mer än bara hans eller hennes beteende Drivkrafter, motivationsfaktorer och personliga preferenser, bara för att nämna några exempel."

Hoppas raderna ovan ska räcka som "morot" för att vecka nyfikenheten, om inte så hittar du mer nedan, vill helst inte att Ni läser detta. Fast vissa människor vill ju känna sig trygga i sina val och för dem kanske raderna ifrån CDON ger just denna trygghet!
Vid datorn som vanligt Oumberlige Peter alias Peter Olofsson!

"Bländverk är en hårdkokt, elegant spänningsroman med nerverna på utsidan. Sorlet från femhundra deltagare fyller den stora konferenslokalen där Alex King snart ska inleda sitt föredrag. Någonstans högt uppe under taket ställs ett kikarsikte in och nedräkningen börjar. Inom loppet av en vecka skjuts två affärsmän till döds i Stockholm. Båda två utsätts för utpressning innan de kallblodigt och offentligt avrättas, av en mördare som inte gör några misstag. Beteendevetaren Alex King kallas in som vittne, men blir snart inblandad i utredningen. Tillsammans med kriminalkommissarie Gabriel Hellmark och inspektör Nina Mander försöker han lägga pussel av de få ledtrådar mördaren har lämnat efter sig. Allt pekar på att de har att göra med en helt ny aktör i den undre världen. Samtidigt sliter Gabriels bror, journalisten Fredric Hellmark, med ett uppdrag som alltmer glider honom ur händerna. Ingenting är vad det verkar vara och den anonyma uppdragsgivaren skyggar inte för några metoder för att få jobbet gjort i tid. När Fredrics familj blir hotad drivs situationen till sin spets. Det är försent att dra sig ur, och nu kämpar Fredric för sitt och familjens liv - mot en deadline som närmar sig allt snabbare."

"Pockethexan vilar ut.......!"

Det är "bråda tider" för allas vår Pockethexa, bok och biblioteksmässan i Göteborg närmar sig! Så idag är det jag, hennes Make, Oumberlige Peter som gästbloggar här hos Pockethexan! Okej, jag har skrivit det förut, men skriver det igen, jag är riktigt, riktigt avundsjuk på Er bokbloggare och Eran "sfär"! Den är helt enkelt lite renare och mer väldoftande än min "sfär" kring min medicinblogg Jernsaxen. Visst finns det "ond bråd död" även hos Er, men hos mig beror den inte på något "deckarmord" inte utan i min "värld" så är döden oftast orsakad av en liten elak cancercell!
När jag inte skriver på min medicinblogg så skriver jag på Oumberliga Bloggen, en blogg om helt Oumberliga ting och även en hel del Oumberliga tankar.
Jag och Pockethexan var i förrgår på B. Wahlströms Bokförlags AB:s "hundraårskalas", en slags "mingelfest" med trevliga människor och djäklig god mat. Pockethexan är fortfarande helt "utslagen" och rösten är borta. Fast det är därför jag finns till hands. Har turen att inte bara vara Pockethexans äkta Make utan jag är även hennes betalda personliga assistent! Ett jobb som kräver sin "man"!
Okej, jag hamnar en del i "skymundan" i den rollen, jag fick ingen egen namnlapp hos Wahlströms Mingelkväll, men jag fick en egen "bokväska" innan jag gick därifrån till min stora glädje!
Skriver "bokväska" i detta fall, vägrar att använda det engelska ordet för denna typ av företags/reklam gåva!
Som sagt, jag vill också vara med och prata böcker, hur känner man igen Oumberlige Peter då!
Titta på mitt finger, så ser du denna Oumberliga ring hos Häxmästaren själv! För visst är jag en Häxmästare annars vore det omöjligt att leva med Pockethexan!
Vid datorn som vanligt Peter Olofsson alias Oumberlige Peter!

onsdag 7 september 2011

Jag har vunnit ett pris!

Det kom ett vadderat kuvert ifrån Hongkong i Kina till mig idag...?
Vad kan det här vara?


Ut rullade det världens sötaste klocka, en ringklocka!

Nja alltså inte en sådan man har på en cykel eller den sorten de har på skolor för att tala om att nu är rasten slut, utan en ring med en klocka på!


Jag har alltså vunnit den när jag var med i en av de bloggtävlingar som jag har anmält mig till höger här i min blogg.

Tyvärr har länken till den/de som har gjort
tävlingen
försvunnit och jag kan inte hitta mailet med hälsningen ifrån
dem där det står att jag har vunnit och att jag skulle skicka min adress till dem då det har gått mer än en månad sen jag fick det mailet.

Men ni kanske känner igen er själva ni som har gjort tävlingen eller att det är någon av er som känner igen dem. Jag vill bara hälsa och tacka för ringen som nu har kommit fram det enda problemet med den är att den är så snygg så att jag har svårt att få behålla den då min kära 17-åriga dotter så gärna vill låna den hela tiden..









We R Family på Cafe Opera

Den här i vecka var det dags för en träff med en mängd glad och trevliga mammor och papor med sin små guldklimpar på eventet "We R family" på Cafe Opera.
Jag var där med min Oumberlige make som var där i form av min hjälpreda för att hålla reda på min solstol=handikappanpassad stol och för att se till att jag fick de gosaker som det bjöds på i lunchpåsen och det tillhörande mineralvattnet.
På "We R family"s events presenterar man olika företag som kan vara till glädje för barnfamiljer och den här gången fick vi kika närmare på "Name It’s" barnkläder och deras stor reklam gosedjur som även fanns i lekstl. och de delades ut till barnen.
Det är lilla Minna som är fotomodell här bland Name It´s gosedjur och det är hennes mamma som har en blogg om henne.


Vi fick höra om programmet på årets UnderBARA BARN-mässa, lära oss om
miljöpedagogiska spel och pussel från Gro Play
och inte minst bli träningspeppade av energiknippet Leila Söderholm.


Det var "Loppi.se" som höll i den här träffen och de information om fördelen med att sälja sina gamla barnsaker på deras loppissajt för då blir man av med saker man inte behöver, tjänar pengar, gör andra människor glada som hittar bra barnsaker till ett lägre pris än i butikerna och framför allt så gör man naturen en tjänst när man inte slänger fungerande saker och kläder.


Det var verkligen en välfylld Goodiebag, eller Dagispåsen som den hette här, som vi fick när vi gick hem. Det var många populära saker i den som tex. tyckte min "lilla" dotter väldigt mycket om Sempers fruktsmoothies "Squeezy" de tog väldigt fort slut o nu står de på inköpslistan för det kommer att behövas fler.
Tack Skugge & co för inbjudan!

lördag 3 september 2011

Pockethexan på tantträff med Elin Ek




Det var genom Bonnier Fakta som jag fick komma på Elin Eks "kafferep med smörgåstårta", för de skrev till mig och frågade om jag ville vara med i deras bokklubb "Snittar & Realiteter".
Den första faktaboken vi skulle läsa och sen prata om var just Elins nya bok "Supertanten".

Det var inte svårt att övertala mig att vara med utan det blev ett stort JA! på den frågan om att vara med!

Har man barn födda på 1990-talet och då speciellt tjejer känner man verkligen igen Elin men då inte i form av en tant utan den tuffa, självsäkra och "alltidsvarpåtal"-tjejen som helst gick klädd i rosa och som glatt talade om för alla att -"Frukt är inte godis!" och -"Ta aldrig skit!". Det är Grynet jag pratar om och hon var en självklar del av vår familj under några år och hon var min dotters idol både för sin rättframhet men framförallt för att hon pysslade. Min dotters bästa sak under uppväxten var tejprullen och hon hade många för man visste aldrig när man behövde tejpa ihop något (o det var bara för att hon inte fick ha en egen limpistol som Grynet, då var tejp det näst bästa).

När vi pratade på vår bokträff om vad en typisk tant är så känns det ändå ganska likt hur Grynet var: en tant säger till om det är någon som har fötterna på sätet i tunnelbanan, hon handarbetar, bakar goda kakor och karameller, noga med att man har rätt sorts kläder hatt/basker/mössa, kappa och fotriktiga skor, noga med att ha rätt sorts smink; rosa/rött läppstift. Visst känns det likt bara man byter ut föremålen!

Om du är tveksam till om du är en riktig tant eller bara en "wannabe" finns det ett tanttest i boken, här är ett exempel:


Du står i mataffären och harjust betalat dina varor, vad gör du sen?
A. Packar ner maten i kassarna och går hem.


B. Läser igenom kvittot och ser att de inte drog "ta 3 och betala för 2"-rabatten, tittar på kassörskan som redan börjat med nästa kund och på alla som står i kön, suckar, blir sur, packar ner maten i kassarna och går hem.


C. Läser noga igenom kvittot och ser att de inte drog "ta 3 och betala för 2"-rabatten, kliver tillbaks till kassörskan när kunden efter är klar, påpeka att rabatten inte dragits, väntar medan kassörskan kontrollerar både kvittot och veckans annonsblad, ignorerar den väntande köns suckar,blir hänvisad till kundtjänst istället. Du packar ihop dina kassar och går till kundtjänst där du drar samma sak igen, väntar medan de kontrollerar dina varor och kvitton, de försöker ringa en kollega på golvet som de inte får tag i och till slut kutar personen iväg själv och kommer tillbaka fem minuter senare och säger att det står så på skylten men är inte inlagt i datorn. Du får 12 kronor tillbaka och går hem nöjd över att ha varit så observant. Dig ska ingen lura!






Ni kan nog lista ut vilket svar som är mest tantigt och det här exemplet är taget ur verkligheten. Elin berättade att när hon började kontrollera rabatterna var det väldigt ofta de inte drog den rabatten man åkt dit för att utnyttja för att de missat att lägga in det i datorn och vi diskuterade det i gruppen att man nästan skäms för att man vill ha sina rabattkronor som man har rätt till. Då känns det skönt om man har lite tantigt-civilkurage!

Den optimala Supertanten för mig hon som slår en skinhead i huvudet med sin handväska och till min glädje var den bilden med i boken. Ni kanske känner igen den ifrån skinheadstiden i början på 90-talet det också och bilden fick mycket uppmärksamhet men sen dess har det inte varit några sådan foton på "krut-gummor" som inte nöjer sig med att säga sin mening utan går till handling!

Några av hennes Supertanter är Astrid Lindgren, Bamses farmor på Höga berget, Moder Teresa, Flourtanten, Fredrika Bremer....osv.
Har ni någon favorit Supertant eller är det er egen mormor, gamla faster eller en granne som är den speciella tanten för er?

Eller ni själva?


Boken väcker många tankar och funderingar men framför allt, vad kommer jag att bli för en tant eller kan jag över huvud taget bli en tant när jag bloggar och spelar Wow på datorn istället för att baka drömmar och lägga in gurka?


Även Goodiebagen var tantig då den innehöll:


en tom syltburk, en påse småkakor, garn+virknål,


bullformar och bok om kvinnors kamp om rösträtt.