fredag 31 augusti 2012

Här ska Bokbloggspratas om Illdåd

Det är bloggerska Karin Berg som bjuder in till Bokbloggsprat på sin blogg "Enbokcirkelföralla". Länken går till en sida på Facebook och HÄR är länken om du också vill vara med. Alla är välkomna!

Författaren till boken Illdåd är Thomas Erikson och det här är hans andra bok om beteendevetaren Alex King. På författarträffen jag var på när han kom ut med sin första bok "Bländverk"  berättade han att han ville hedrar sin son med att döpa sin karaktär till samma namn som sonen och efternamnet King tog han från sin stora idol författaren Steven King.

I den här den andra delen börjar boken med att en ung tjej blir våldtagen av fyra killar på en efterfest under Lucianatten. Polisen vet inte hur de ska tolka hennes beskrivning av nattens händels er så de lånar in personvetaren King som få göra en analys av hennes redogörelse. Alex King går verkligen in för att hjälpa henne genom rättegången och alla de fördomar män har mot bla. yngre kvinnors klädsel och hur det påverkar utgången av rättegången.
King vet inte vad han gav sig in på när han gick med på att hjälpa den unga kvinnan under rättegången för det river upp gamla sår som han inte visste att han hade.

Jag kan verkligen rekommendera Thomas Eriksons bok "Illdåd" för det är inte bara en deckare utan det är en tankvärd tolkning av vad som händer i våra domstolar och hur vi låter fördomar styra när det borde vara fakta och bevisning som har det verkliga avgörandet.

Har du inte läst Thomas Erikson då kan jag verkligen rekommendera båda hans böcker "Bländverk" och "Illdåd". HÄR kan du läsa min recension av hans första bok och där finns även länken till författarträffen på förlaget Forma Books som jag var med på.









onsdag 29 augusti 2012

Dags för en författarträff till

....nu är det en i större format och det är inte jag själv som håller i evenemanget utan det är Biblioteket Sture på Grev Turegatan här i Stockholm.











 
Det är författarna Pernilla Alm, Susanne Boll och Lars Rambe som ska föreläsa om sina böcker. 

Pernilla Alm "Alltid du"






Susanne Boll "Morgongåvan"







Lars Rambe "Kvinnorna i sjön"







De båda kvinnorna är gamla bekanta till mig då vi har sött på varandra under åren  som bloggare och de även som författare.

Pernilla träffade jag första gången 2010 på Kristna Ohlssons releaseparty av boken Tusenskönor. Det kan ni se på fotot för det är jag så klart i solstolen och Pernilla i svart ser in i kameran.

Susanne och jag har stött på varandra på en mängd olika event och jag har läst hennes Morgongåvan som jag tyvärr har missat att skriva om jag lovar att nu ska det bli ändring på det, förlåt Susanne!!!

Nu måste jag rusa för om jag ska hinna! Hoppas att vi är fler som kommer att ses där!






måndag 27 augusti 2012

Konsten att själv ge ut en bok


Jag hade äran att få författarbesök i hemmet här om dagen. Det kan jag varmt rekommendera för er som har möjlighet, för det var verkligen trevligt. Efter ett viss pratande om den nya medborgaren som hon går och bär närmast sitt hjärta så kom vi igång med frågorna.

Min gäst var den vackra författarinnan Anna Granström som har gett ut sin första bok "Halva min Måne" och det som egenutgivare.

Det var vid det här besöket som jag fick boken så intervjun kommer mest att handla om hur det är att vara egenutgivare och de tips hon kan ge.


Så här gick snacket:

Vad är bakgrunden till din bok?

-Kan nog säga att Ida som har huvudrollen har vissa likheter med mig för precis som Ida har jag också bott en tid i Puerto Rico. Under den tiden lärde jag känna och uppskatta det underbara och komplicerade landet. Jag träffade en hel del människor och de bekantskaperna har jag använt mig av som grund för karaktärerna i boken.
Tyvärr är även killen med narkotikaproblem tagen ur verkligheten.

Varför skriver du för åldersgruppen "Unga Vuxna?

-Huvudkaraktären är i 18-årsåldern när boken börjar och det är till den målgruppen jag vill vända mig för de känner mest igen sig i problematiken och kan ha glädje av mina livserfarenheter i boken. Där Ida är den naiva tjejen som tror gott om alla och vägrar inse att Luis festande har lett in honom på tyngre droger samtidigt som hon är beroende av honom eftersom hon inte tror att hon kan klara sig själv.

De problem som dyker upp i boken kan vara svåra att hantera för en som är "ung vuxen", men självklart är det problem för alla i alla åldrar. Därför tror jag och hoppas att alla vill läsa min bok!

                                 Varför egenutgivning?

-I början hörde jag av mig till flera förlag men det var ingen som nappade, då satte jag igång planerna för att ge ut boken själv. Under 9 år har jag skrivit på den här boken och sedan jag skickade in den till förlagen har jag skrivit om den flera gånger och fem personer har korrekturläst min text innan jag bestämde mig för att ge ut min första bok.

Min pappa ger ut sina Haikudikter på Alligator förlag och det var dit jag vände mig när jag ville ge ut min bok. Hans haikusamling Plötsligt slår blixten ned har det gått rätt bra för, till exempel var han veckans boktips av författaren Kerstin Ekman på Babel en gång, så jag har fått mycket inspiration av honom att ge ut själv.

Vad har du för tips att ge en som vill ge ut en bok själv?

- För det första kan du köpa handboken Förverkliga din bokdröm, som ges ut i september. Mer finns att läsa på http://www.dinbokdrom.se/ Du ger ut din bok precis som du vill ha den. Det innebär att du kan välja vilken slags boktyp du vill ha, bokens typsnitt, omslag och du måste lägga upp en reklamkampanj för dig och din bok. Det som är extra viktigt som egenutgivare är att du själv ordnar med korrekturläsning av din text bland dina vänner och bekanta som är kunniga och erfarna att göra sådant och helst även av proffs. Det är ett måste eftersom man blir blind för sina egna fel och misstag. Det är också ett tips att gå med i föreningen Egenutgivarna (http://www.egenutgivarna.se/) där man kan ställa frågor om precis allt och få svar direkt av andra som alltifrån är på väg att ge ut själv eller har gett utöver 20 böcker. Att vara medlem hos Egenutgivarna kostar bara 200 kronor per år och är en växande förening.

Det stora valet du har som egenutgivare är vilken form av utgivning som du vill ge ut "baby" i. Jag valde att anlita ett stort tryckeri (ScandBook AB i Falun) för att få ned kostnaden på boken. Fördelen är just att varje bok får ett lägre pris och man kan välja vilken typ av bok man vill att den ska ges ut i. Om den ska vara som den jag har valt, det klassiska pocketformatet, eller om man vill ha storpocket, hård pärm... Nackdelen är tyvärr att man betalar i förväg och ligger ute med alla pengar, man tjänar alltså inget förrän man har sålt alla...om man lyckas sälja dem?! Det beror nog mest på hur väl man har lyckas med sin bok och att marknadsföra den. Om man inte vill lägga ut pengar finns Print on demand (POD) som då trycker efter behov. Exempel på dessa är Publit och GML.

Jag tycker att du har ett sådant fint omslag, vem har gjort det och varför valde du en målad bild?

-Konstnären heter Benny Ekman och han har illustrerat bilderna i Plötsligt slår blixten ned samt omslaget på min pappas roman Vattenkedjan. Jag har alltid tyckt om hans konstnärsstil och tog kontakt med honom när det var dags för att ge ut min bok. Först hade jag tänkt något fotografi, men jag hittade aldrig något som riktigt passade. Det var då jag kom på idén att låta en professionell konstnär ta över jobbet. Det tog ett tag men till slut fick jag bilden som jag ville. Jag talade om för honom vad jag ville ha med i bilden och det var saker tagna ur boken. En tjej som jobbar med reklam hjälpte mig även med font layout på omslaget.

Hur går det med skrivandet blir det en uppföljare eller skriver du på något nytt?

Anna skrattar och klappar sig om magen.
-Jag har ju lite annat att tänka på nu och kommer nog att få lite ont om tid också!
Men jag har två böcker liggande så jag får väl se vilket mottagande den här boken får innan jag tar ställning till hur jag ska göra.

_____________________________

Sen avslutar vi träffen med att prata ännu mer om bebisar och förlossningar (jag har ju ett visst försprång där) för att avsluta med att jag får ett signerat exemplar av "Halva min Måne" och en försäkran om att vi ska träffas senare när jag har läst ut den och kan recensera den. Förhoppningsvis är vi 3 st på den träffen och då menar jag inte min Oumberlige make...

Tack för träffen Anna Granström jag ser fram emot att få läsa din bok och till er som har blivit nyfikna på att läsa hennes bok gör ni enklast i att gå in på hennes hemsida HÄR och där står det hur man gör när man vill köpa hennes bok. Den kostar 75 kronor inkl. porto genom henne. Annars har Adlibris lägsta pris med sina 88 kr. Smakprov på boken finns även att läsa här: www.smakprov.annagranstrom.com
 

måndag 20 augusti 2012

Får författarbesök i hemmet idag!

Det är kul att få träffa författare och prata med dem persoligt för att höra hur de har tänkte när de skrev vad de har för planer för framtiden och...ja ni vet allt det där som man funderar över när man läser deras altster. Men den här gången blir det en annorlunda författarträff för den här gången visade det sig att vi är nästan är grannar så hon kommer hem till mig, höggravid som hon är.

Författarinnan jag pratar om är Anna Granström som kommer ut med sin första bok nu här i dagarna.
"Halva min Måne" heter den och jag återkommer med en recension när jag har läste den.


Baksidetext:Ida faller handlöst för Karibien. Och för Luis såklart, puertoricanen med de glittrande ögonen, en fjäder i hatten och för stor kostym. Hon flyttar till den lilla ön Puerto Rico och gifter sig, egentligen alldeles för ung, men där i gettot med ett hänglås på dörren och kackerlackor som närmsta grannar känner hon inte soplukten och hon ser inte de förfallna husen. Hon ser bara kärlek.
Att Luis dricker för mycket och använder lättare droger blundar hon för. När hans festande övergår i missbruk och tyngre droger blir det svårare och svårare att fortsätta blunda, men hon klamrar sig fast vid honom och inser att det inte bara är han som är beroende. Hon är lika beroende av honom som han är av sina substanser.
Halva min Måne är en roman för unga vuxna.
Boken är Anna Granströms debut och hon har själv bott på Puerto Rico.



HÄR kan du läsa mer om vad den handlar om och få reda mer om författarinnan själv, där kan du även beställa boken om du också vill läsa den. 

Nu får ni ursäkta mig, men jag måste göra mig fin för jag får strax fin besök!

söndag 19 augusti 2012

Fototriss

v.33






Klart att en Pockethexa är där det finns böcker och där det fanns flest idag var helt klart på Drottninggatan i Stockholm. Det var nämligen sista dagen på Stockholms Kulturfestival och de avslutade med att världens längsta bokbord. Den går längs hela gatan ifrån Rosenbad till Centralbadet och det i dubbla rader.
Självklart finns det även gott om cafeer och när vi hade gått halva vägen blev det lagom med en vilaryggenpaus kopp te med en nästan godkänd LCHFdessert, en hallonsorbet kula.
Var var du idag?

Ses vi vid världens längsta bokbord idag?

För inte har du väl missat att det är idag den 19 aug. som hela Drottninggatan i Stockholm fylls med bokbord, du kan göra så otroligt många bokfynd! Det finns verkligen något för alla! Strindberg är årets tema.
HÄR kan du läsa mer om bokbordet.



Nytt för i år är att det finns en speciell sportavd. allt för att fira att det var 100 år sen det var OS i Stockholm. Där kan man både hittar böcker i ämnet men även lyssna på föreläsare som tex. Patrik Sjöberg som berättar om den stora händelsen. 

Hoppas att vi ses, för både Pockethexan själv ska dit och jag tar med mig maken den sk. Oumberlige Peter. Kom gärna fram och heja om du ser någon av oss idag för det vore så himla kul!

Ses?!



onsdag 8 augusti 2012

Biologen ska ge sitt utlåtande


Det är alltså min son, biologen som ska avgöra om man
kan ha glädje av och få hjälp med sin slutrapport av boken
"Fågelsång" av Jan Pedersen på Max Ströms förlag. 




Min 20-årige mellanson studerar mikrobiologi på Uppsala universitet och nu under sommaren går han en extrakurs där han läser om Nordens flora och fauna. Slutarbetet går ut på att han ska hitta och beskriva 60 olika arter av djur, fåglar och blommor.

Blommorna gick lätt att hitta under de dagar vi var tillsammans i stugan för den ligger i en skogsdunge i det Uppländska åkerlandskapet. Han hittade både stor och liten blåklocka bland prästkragar och utblommade midsommarblomster. Fast det fanns även den lite mer ovanligare Veronikan.

60st djurarter var inte heller så svåra att hitta när han och flickvännen kröp runt med en lupp och undersökte varje litet kryp som också bor på vår tomt tillsammans med alla mygg och fjärilar som surrar omkring över allt.

Det som var trixigare var att identifiera alla de fåglar som han såg eller hörde. De enda som var enkla att artbestämma var de pampiga tranorna som hade flyttar in på åkern intill vår stuga. Fast de var även väldigt vackra i Fågelsångsboken där de beskriver utförligt allt om varje fågel. (Jag lyckades även få med i bild min vackra Iittala skål som jag vann för ett litet tag sen hos Jenny och hennes blogg hittar du HÄR.

Men de olika fågelsångerna som kom i från buskar och snår var desto svårare att känna igen, även om det ingår i kursen att kunna lyssna på fågelsångerna för att kunna artbestämma dem. Nu är det så att han ska kunna hitta 60 st av dem och när jag beskrev sonens universitets arbete för förlaget MaxStröm skickade de direkt ett rec. ex. av den fina interaktiva fågelboken "Fågelsång" av Jan Pedersen. Där man slår upp en sida av den fågelarten man tror att man har hört, slår in det nummer som fågeln har och så kommer det ut vacker fågelsång ur bokens högtalare.

Jag ska nu hälsa ifrån sonen att han är mer än nöjd med boken för den har verkligen hjälpt honom att artbestämma de fågelarter han inte har kunnat se utan bara höra. Boken har inte bara med fågelsången utan även fågels parningsläte. Han har nu kunnat slutföra sitt arbete mycket snabbare och säkrare då han har kunnat kontrollyssnat på de arter har varit osäker på. Alltså har Jan Pedersens bok "Fågelsång" gett honom mycket glädje och även gjort nytta i hans universitets studier i biologi. Den får ett stort "HI!" i betyg av honom!

Annars hade jag gett honom Björn Bergenholtz härliga och lärorika barn fågelbok "Känn igen 25 fåglar" i från RabenSjögrens förlag.

Ett måste för varje förälder som vill ge sina barn en god allmänbildning på ett lätt och lärorikt sätt, en bra start för en liten fågelskådare eller för de små frågvisa "Vad e de?"-personerna.

lördag 4 augusti 2012

"Ärligt...jag har problem med min man.....!"

Hej Vänner! Vad ska jag göra? Har problem med min Make, idag ska vi in och se på Prideparaden här i Stockholm. Vi har några vänner som "kommit ut ur garderoben" så vi tänkte stödja dem lite. Min Make, Oumberlige Peter är alltid så korrekt, ibland t o m kostym mitt i sommaren. Så för att mjuka upp honom och få honom att smälta in lite bättre i Pride Stockholm så beställde jag en riktigt fin och dyr sidenhawaiiskjorta till honom, nu vägrar han att sätta på sig den, vad göra?

Jag har försökt att lirka med honom och säga att du hjälper även mig att göra reklam för min bokblogg på detta vis, är det inte ett passade mönster för en bokbloggande kvinnas make så säg?
Kramis ifrån Pockethexan!

onsdag 1 augusti 2012

Styvfar har varit ute och åkt tåg



Nu har det börjat trilla in mail från läsare som har hittat mina pocketar i bokringen "Pockethexorna på utflykt" som jag kallar för Hexpocketar. De är alltså de böcker jag har skickat, gett eller lagt ut för någon att hitta sedan läsa den för att till slut skicka ett mail till mig och berätta vad de tycker om den.


Den här gången var det en av de böcker som den här kvinnan fick med sig till sitt arbete på ABB i Västerås. Vem hon är? Vi kan kalla henne för Gammel-hexan och så får ni dra era slutsatser av det.

Så här skrev hexpocket-finnaren Catharina om sin bok:
Hej!
Boken var bra både Hi och Hu spännande men inte läskig.
När jag läste den gjorde jag det på tåget och hemma ute, sittande i en fotölj och i sängen.
från mitten av boken ville jag bara fortsätta läsa.
Hittade boken på tåget mellan min hemort Enköping och stockholm
sommarhälsningar
Catharina

Vilken av de olika hexpocketarna är det nu hon har läst...?


Jo, det är nämligen danskan Helle Stangerups bok "Styvfar". Har någon av er läst den? Ni får gärna skriva några rader och berätta vad ni tycker om den. Och ni vet väl att årets tema på Bokmässan i Göteborg är Nordisk litteratur, då kanske Helle är en av författarna man kan träffa där? Jag ska dit och kolla, ska ni?

Nu skulle det vara väldigt kul att få ett mail ifrån läsaren (nya Pockethexan) som fick den av Gammel-Hexan på ABB i Västerås och sedan lämnade den på tåget i mellan Enköping-Stockholm (och stationen innan är Västerås).

Du som läste Styvfar först snälla skicka ett mail till mig och berätta hur det gick till när du fick/hittade den och vad DU tycker om den. Även ni andra läsare till hexpocketarna, var så gulliga och skriv och berätta till pockethexan@live.se eller en kommentar här nedanför.