onsdag 26 september 2012

"Gör aldrig två flugor på smällen....PocketHexan har landat.....!"

Okej, jag skiter i min egen braiga Oumberligablogg och hjälper PocketHexan med att få ihop några inledande rader ifrån Bokmässan i Göteborg.
Ja, nu är vi äntligen på plats i Mässentren, biljettstrul som vanligt som handikappad, men det problemet är nu ur världen...hm...för vi hoppas, men i morgon klockan 9 ska det ligga två seminarebiljetter och vänta på oss.
Stressnivån är på topp, först hela dagen på Sahlgrenska Sjukhuset, ingår i ett forskningsprojekt där om "smärtlindring", de vill helst att man ligger kvar där, men att ligga på Sjukhus i onödan är inget för PocketHexan som i princip bott på sjukhus de senaste 18 åren. Trodde först det var av medicinska orsaker som man skulle ligga kvar, men så var det inte, det var mer ur praktiskt synpunkt.

I vilket fall som helst så ska vi vara där både i morgon Torsdag och på Fredag, men det hindrar inte ifrån Mässbesök, sedan har vi ju hela Lördagen och Söndagen på oss. Fast lite stressigt blir det att få allt att fungera, ja, inte för Hexan själv, hon vilar ju ut i Husbilen mellan Mässan och Sahlgrenska.

Som vanligt så finns det inte ordentligt med handikapparkeringsplatser, men sådant skiter Oumberlige Peter i, nu står vi direkt utanför, välkommen att knacka på, om inte gardinerna är fördragna då pågår det annan verksamhet....hm....styggingar där....inte på det viset. Hexans medicin måste få verka ibland.

Ja, nu vet alla "bloggare" och annat löst folk att vi är på plats, hoppas vi ses bland montrarna, på barerna, på seminarierna och ses vi under borden så är det högertrafik som gäller!
Väl mött, vid datorn som vanligt Peter Olofsson alias Ulv Röde Ditt Oskrivna Blad i Cyberbiblioteket!

tisdag 25 september 2012

Historiskt så in i Norden

Nu på torsdag den 27 sep. startar  Bok & Biblioteksmässan i Göteborg, årets tema är Norden.

Jag som ni kanske vet är väldigt nordisk själv, med danska mor, finsk far och sen 16-års åldern är jag svensk medborgare. Så för mig betyder Norden väldigt mycket eftersom vi varannan sommar åkte till Danmark/Finland.

Norge
Det här är en "absolut måste läsa bok" eller om man ska tala sanning så är det en"absolut trilogi som man bara måste läsa" och det är Sigrid Undsets böcker från 1920 som handlar om är Kristin Lavransdatter liv. Hon växer upp i den vackra Gudbrandsdalen under 1300-talets medeltid, precis som i Simona Ahrnstedts bok "Betvingade" fast här är det inte någon Romance utan en historisk roman utan garanti för ett lyckligt slut för de lyckliga tu.
Jag läste de här böckerna som 16-åring och blev helt betagen av hur hon skrev, för det blir så levande och inlevelsefullt om hur livet var på medeltiden, det vackra norska landskapet men speciellt hur det går för Kristin och hennes kärlek, den som man inte fick välja själv på den tiden. Det är inte bara jag som tycker att hon var något alldeles speciellt för 1928 fick hon Nobelpriset i litteratur.

Finland

Författaren Zacharias Topelius är Finlands Selma Lagerlöf eller H.C Andersen men han kanske är lite mindre känd utanför landet. Han levde under 1800-talets mitt och skrev tidstypiska sagor för barn. Men nu har man gett ut hans bok "Adalminas pärla" igen och då har man låtit konstnären Lena Frölander-Ulf illustrera den med hennes vackra jugend inspirerade bilder, bara så vackert.
Jag fick den här boken som ett recensions ex. förra året när jag besökte Finlands-svenska föreningens monter på bokmässan och det var kärlek vid första ögonkastet när jag såg den.



Island
Om du vill ha riktiga sagor ska du läsa de isländska för de bygger på verkliga historier blandat med nordisk mytologi. En av de mest kända är Egilsagan med bild från den medeltida boken. HÄR kan du läsa mer om Egil och de andra sagorna för de är fler än Snorre Sturlasons Edda.



Danmark

Den danska historiska roman som jag har valt är en som handlar om en tid om danskarna själv inte är så stolta över och det har varit väldigt tyst om det. Boken är Eva-Marie Liffners "Imago" och den handlar om livet efter andra världskriget och de fångläger som danskarna hade vid den tyskagränsen och de konflikter det blev mellan de danskar som ville ge igen på tyskarna för invasionen och de som tyckte man skulle vara bättre än så och ta hand om de människor som levde i nöd. Jag visste inte ens att det fanns sådana här läger i Danmark så för mig var det en "aha" upplevelse att läsa den här boken. Till alla som vill ha en spännande och verklighets förankrad bok läs Imago. 




Sverige
Min svenska historiska favorit är helt klart Anders Fogelströms livsverk serien "Mina drömmars stad" med den först boken "Vävarnas barn" som handlar om hur Stockholm förvandlas från en lite by till Sveriges största stad. Nu var det risk för att jag inte ens skulle ha läst de här böckerna för det var nämligen min lärare på gymnasiet som "beordrade" oss att läsa de här böckerna, för han menade att de är de bästa skolböckerna som finns som beskriver hur en stad byggs upp från grunden. Han var alltså min Byggtekniklärare när jag gick fyraårig teknisklinje/husbyggnad under 80-talet. Nu har jag hela serien hemma i min bokhylla och jag läser den lite då och då bara för att lära mig något nytt om min älskade stad!


Ha det bra kära vänner nu ses vi på Bokmässan i Göteborg, hoppas jag, ni vet ju att jag är hon som går med gåbord (hög rullator) i mina högklackade skor för att lindra ryggvärken eller så ligger jag i min Baden-Baden solstol och så har jag min Oumberlige make i släptåg. Kom gärna fram och säg Hej! det vore så kul! Kramis!

söndag 23 september 2012

Boktävling x 3

 
 
Blev du intresserad av böckerna i mitt förra inlägg?
 
Då har jag den stora äran att berätta att jag nu kommer att lotta ut deras böcker här på bloggen!
 
Tack Forma Books det är jag väldigt stolt och glad över att kunna göra!
 
 
 
 
Ja det är alltså författarna som jag berättade om ifrån författarträffen
 jag var på under veckan (HÄR kan du läsa inlägget).
 
Simona Ahrnstedt  med boken "Betvingade"
 
Björn B Jakobsson "De dödas ljus"
 
och Sofia Hallberg "Mina fräknar".
 
Vad ska man nu göra för att bli en av de lyckliga vinnarna
av de här böckerna som precis har kommit ut?
Jo för 1 lott skriv en kommentar till det här inlägget, skriv
gärna och berätta vilken bok du helst vill vinna eller om du
låter slumpen avgöra vilken det blir.
För 2-3 lotter gör du en länk och skriver om Pockethexornas
 tävling på din blogg och/eller Facebooksida.
 
 För 4-6 lotter lägg till dig som följare av den här bloggen, bli följare av min blog i Bloglovin, bli vän med mig o Gilla Pocket Hexan på Facebook.

Vinnarna utses den 14 okt.
 
Lycka till!

 

lördag 22 september 2012

Författarträff x 3

Under tisdags kvällen var jag med en väninna inbjuden av Skugge&co på en författarträff hos Forma Books.

Den här gången var det inte bara en utan tre stycken författare som var där och berättade om sina böcker för oss.

De inbjudna författarna var:

Sofia Hallberg med boken "Mina fräknar"

Björn B. Jakobsson med boken "De dödas ljus"

Simona Ahrnstedt med boken "Betvingade"


Men först blev vi bjudna på en fantastisk italiensk buffé som stod och väntade på oss när vi kom, helt i LCHF anda om man uteslöt det goda brödet...

vilket jag gjorde :)








Vilken tur att vi kom i tid för nu fick vi både första parkett och en talrik med godsakerna för att inte tala om...



 







...det goda vinet vi fick till!

Nu var vi redo att lyssna på vad författarna hade att berätta om sina böcker. Först ut var Simona Ahrnstedt som precis har gett ut sin andra bok "Betvingade" och det i genren Romance. Simona berättade att det är den största gruppen utgivna böcker i de anglosaxiska länderna. Det är mycket tack vare den omtalade romancen "Femtio nyanser av honom" av E.L James eller som den heter på engelska "50 shades of grey".
För att kunna skriva den här historiska boken var hon tvungen att resa mycket och intervjua mängder av människor för att få den äkta känslan av hur det var att leva under medeltiden. Främst var det slotten Läckö och Skokloster som fick flest besök som ligger till grund för hennes slott i boken.
På frågan varför hon skriver romancer svarar hon att hon helt enkelt inte låta bli att skriva. Det hela var under tiden hon studerade till psykolog som hon behövde öva på sin engelska och fick tag på en romance bok på eng. och när hon hade läst den några gånger så var hon fast.

Sen var det dags för skräckthriller författaren Björn B. Jakobsson att berätta om sin andra bok "De dödas ljus". Den handlar om tre 08-or som hamnar i en norrländsk ort där de ska spela in en musikvideo i den förfallna fabriken som tidigare var ortens stolthet och huvud arbetsgivare. Ganska snart upptäcker de att det kanske inte är så idylliskt i den lilla orten som de först trodde, de börjar osa "Knutsbykänsla" över de svar de får av alla när de frågar efter den unge pojken som de misstänker för en mobilstöld.
Det är lite svårt att tänka sig att denne försynte man ska ha skrivit två böcker i den lite annorlunda genren skräck, jag tänker mig alltid att det ska vara en person som Stephen King som man får rysningar av att bara se på...men det kanske bara är jag som är sådan.



Den glada nyheten är att trailern till hans bok är uttagen till Svensk Bohandels boktrailer tävling HÄR kan du gå in på rösta på den eller din egen favorit. Fast jag måste säga att Maria Sundberg har verkligen gjort ett ruggit bra jobb med trailern till Björns bok "De dödas ljus". Annars är hennes jobb att göra snygga omslag till författarna på Damms förlag. Hon har alltså gjort alla de här tre omslagen och jag tycker verkligen att hon fångar känslan i de olika böckerna så att omslagen passar den typ av bok de är.



Den tredje författaren att berätta om sin bok var Sofia Hallberg som har skrivit den helt underbara och helt bisarra boken "Mina fräknar".

Den börjar med att den fräkniga Karin i boken börjar gå igenom sina fräknar som hon har över hela kroppen och plötsligt så ser hon att vissa fräknar ser ut som bokstäver, det måste betyda något! Sagt och gjort, nu går hon till verket och börjar leta metodiskt över hela kroppen. En dag när hon är ensam hemma klär hon av sig helt naken och börjar att fotografera hela sin kropp. Lämnar in bilderna för framkallning och sitter sedan och letar efter dolda budskap på sin kropp.

Samtidigt händer det stora saker i hennes liv, hon blir arbetslös, hon blir god vän med sin lesbiska granne som ska föda när som helst och mannen som hon har levt med sedan de gick på högskolan ihop har träffat en annan och ska få barn med henne samtidigt som hon själv är ofrivilligt barnlös.
Sofia berättar att just det där med att följa ett par som har varit ihop så länge som de i boken var drivkraften till att skriva. Men även det där med fräknarna var något som berörde henne personligt eftersom hon själv är rödlätt och fräknig är hon orolig för hudcancer. För när hon var liten bodde hennes familj i ett varmt soligt land och det var ingen som brydde sig om att skydda henne mot solen.
Med ett pillim ariskt leende står hon och berättar om sin bok och om hur det känns att få recensioner där de beskriver helt andra saker som hon inte alls hade tänkt på när hon skrev

Jag har ännu inte läst ut hennes bok men under Bokmässan i Göteborg fredagen den 28 sep. ska Breakfast Bookclub ha frukostmöte och då ska vi prata om hennes bok och författarinnan ska också vara närvarande. Anmäl er på länken ovan så får du också vara med!

Vad det var i goodiebagen vi fick med oss hem? Det kan du se här på bilden till vänster och jag kan säga att det var en väldigt trevlig goodiebag att få förutom att jag inte fick de där nötterna som de andra tydligen fick men jag får trösta mig med att jag är väldigt glad för mina böcker och parfymproverna var faktiskt väldigt väldoftande!
Tack Skugge&co för att jag fick låna era foton från kvällens lyckade event!

tisdag 18 september 2012

Behöver du en romance?

 
Behöver du en bok som verkligen fångar dig i från första till sista sidan?
Behöver du en bok som du kan drömma dig bort till svunna tider där inte allt är som det är idag?

Behöver du en bok som handlar om medeltid, slott, riddare, jungfruar, tornerspel och kungamakt?

Behöver du en bok som handlar om kärlek, vänskap, förtroende, intriger, romans och en del sex?
Behöver du en bok som du vet kommer att sluta lyckligt efter allt svek och förvecklingar?


Då behöver du verkligen läsa Simona Ahrnstedts nya bok "Betvingade" som Damms förlag ger ut. För den är nämligen något så annorlunda som en svensk romance och till det en historisk romance.

Och för att den ska få kallas en romance måste den följa vissa regler och den här beskrivningen har jag lånat av "En bok om dagen" som förklarar det så här bra:


-"Romance ska innehålla en romantisk relation (ett par menat för varandra!) och ett lyckligt slut. Vägen till det lyckliga slutet kan dock vara lång och krokig. Det ska finnas en rejäl konflikt som håller de två förälskade personerna isär; en konflikt som inte enbart beror på yttre omständigheter utan verkligen också är en konflikt mellan de två huvudpersonerna. Till skillnad från Harlequinromaner - som ju också bygger på en romantisk relation och lyckliga slut - är karaktärerna i romance inte helt igenom stereotypa. För att läsningen ska upplevas som tillfredsställande ska personerna dessutom utvecklas genom boken. Och när de två till sist har löst alla problem och fått varandra ska det kännas som att allting verkligen har fallit på plats och problemen är lösta för evigt - så att det där Happily Ever After uppnås.

Just Överenskommelser placeras i underkategorin historisk romance, men det finns fler underkategorier. Erotic Romance, Paranormal Romance, Contemporary Romance (till vilken Chick-lit i sin tur sägs vara en underkategori) etc"
 
 "Betvingade" är Simonas andra bok och nu har hon hoppat så långt bak i tiden som till slutet av 1300-talet då det verkligen var den mörka medeltiden. Handlingen utspelar sig i Östergötland på ett slott som har Läckö och Skokloster som förlaga.

Vill du veta mer om Simona och hennes första bok "Överrenskommelser" kan du läsa mitt inlägg HÄR:

Nu ska jag göra mig i ordning för att gå på ett bokevent på Forma Books där Simona och två författare till ska berätta om sina böcker.
Jag lovar att återkomma med fakta från träffen!

lördag 15 september 2012

Vad har Forss, Montelius och Zelda gemensamt?

Jo, de träffade eller pratade jag om på den trevliga förlagsfesten som jag var på igår! Tack Bonniers, Månpocket och jättegulliga Charlotta som tog hand om mig och mina saker så jag fick en helkväll på Blå Porten igår. Jag träffade både gamla och nya vänner som bloggerskorna Ann-Sofie på Breakfast Book Club och Emily på Dagens bok plus några.

Det var väldigt trevligt att få träffa flera av sina favoförfattare som var där och minglade. Den gulliga Lina Forss och jag avslutade till och med kvällen med en svängom. Ni vet hon med MÅSTE LÄSAS BOKEN "Allra hemskaste syster" som bygger på Shakespeares Kung Lear men med två systrar i huvudrollerna i stället.  
Magnus Montelius författaren till MÅSTE LÄSAS BOKEN "Mannen från Albanien" (du kan läsa min rec. som finns med på hemsidan!) som handar om den mörka tiden i Sverige då vi mörkade att vi förföljde svenskar som röstade på vänster om vänstern vilket bl.a författarens morbror gjorde och nu har han fått ut sin morbrors SÄPO-akt från 1960-talet som är med i boken. Magnus och jag hade flera givande pratstunder bl.a om hans "Hexpocket" han fick av mig på Bokmässan förra året. Han lovar att han snart ska skicka sin recension till mig och berätta vart han ska lägga ut den någonstans för att den ska kunna få en ny läsare (du?). Återkommer snart till det.

Sen "råkade" jag ramla in i en då för mig okänd serietecknare med kompis och det visade sig vara den coola Kim W. Andersson, skaparen av bl.a. seriealbumet Alena (alltså inte handbolls spelaren Kim A.)
 
Men det var bara för att trappan in till baren visad sig vara en ramp så jag med mina kryckor hade lite svårt att hålla balansen... o det bara för ojämnheterna!



Det var många nya ansikten för mig och flera trevliga och levande samtal.
Vi kom överens att vi skulle ses igen under Bokmässan.

Hur är det ,ska du också dit och i så fall vem och vad ser du fram emot att få se och lyssna på?

Jag ska nog försöka gå och lyssna på Kim W. Andersson och hans ex. Lina Neidestam när de har sin föreläsning med Engelfors författarna (böckerna Cirkeln o Eld) Sara B Elfgren och Mats Strandberg i deras nya hemliga projekt.
Låter inte det hur spännande som helst? Speciellt för oss som både är serie och fantasy nördar ihop. 

Lörd. kl 13.00 i A-hallen A02:40

Vi ses där! Jag är hon med gåbord och en solstol att ligga i. 

onsdag 12 september 2012

Vem vill inte läsa en bok som börjar så här...


"En gång låg jag med Jon Bon Jovi utan att veta om att det var han" berättade Katarina.
 "Va?"
"Jag träffade honom på Café Opera och han började prata med mig. Tydligen hade han spelat i Stockholm samma kväll och jag visste inte vilket band han pratade om."
 "Jag tror dig inte" sa jag.
 "Men det är sant! Jag hade aldrig hört talas om dem. Jon Bon gillade det."
 "Så jag är buksvåger med Bon Jovi?"
Katarina rycker på axlarna.
 "Jo, men hur många tror du inte är det?"

Och så var det ju förstås.
....................................................

Det här är inledningen på Peo Bengtssons bok "Mannen utan ryggrad" som kommer ut i morgon den 12 sep. och det är Norlén&Slottner förlag som ger ut den och HÄR är länken till Peos blogg om du vill veta mer om författaren.

Okej ska jag vara helt ärlig så är det här kapitel 14, men de är så korta att det kändes som att det var i inledningen.
Det var verkligen så, att när jag läste vad boken handlar om blev jag verkligen förtjust och tänkte aha, nu ska jag få reda på vad män tycker och känner när de är riktigt, riktigt kära. För så här beskriver Peo sin bok:

-"Vissa kärlekar måste ta större plats än andra i ditt liv.


Du kan inte veta på förhand vilka de är, men du kan vara säker på att du förstår när det händer. Kärleken som tränger undan allt annat; dina naturliga instinkter, det du tidigare vetat och trott på, alla dina övertygelser."

-"Det här är berättelsen om den fullständigt utplånande kärleken, som när en tyfon drar fram och lämnar ruiner efter sig."


Fast alltid när det är män så räcker det inte att bara skriva om kärleken till en person det måste vara något mer som bilar, sport, fågelskådning eller som i det här fallet, musik.
Även om han nu vill uttrycka den helt "den fullständigt utplånade kärleken" så tycker jag tyvärr att han ändå inte lyckas få med hela känslan, för han som författare blir nästan som sin rollfigur, ryggradslös. De korta kapitlen bidrar nämligen till att när han börjar skrapa på de verkliga känslorna, hastar han bara över dem och skyndar vidare till nästa istället för att låta dem sjuka in helt och ända ned på djupet.
 
Som tex. när han följer med sin stora kärlek Katarina ut på landet till hennes pappa som han aldrig tidigare har träffat. De ska de bo i tillsamma i svärfaderns hus. Den första kvällen tillsammans blir väldigt "blöt" och det sjungs en mängd snapsvisor...och att svärfar sedan snarkar väldigt högt när han sover. Det är alltså allt vi får reda på om hennes far och när de till nästa dags middag börjar dricka snaps igen, börjar far och dotter bråka och skrika. Vad gör han då, mannen utan ryggrad? Jo han går och diskar...Jag har själv lust att börja skrika för jag vill ju veta vad de bråkar OM! Borde inte han också vara nyfiken och försöka medla? Nejdå, de tar tåget hem och så är det ett nytt kapitel.

Jag hade önskat mig att även om nu inte huvudrollen kan vara stark och ta tag i problem så hade jag hoppats att författaren kunde ha förklarat varför han inte klarar av att gå i mellan när hans största kärlek någonsin är olycklig och bråkar med sin far och så hade jag hoppats på att kunna få en bakgrundsberättelse till vad som har hänt mellan far och dotter. Vips så tar de tåget hem i tystnad.

Tyvärr är det många sådan här saker som bara hastas över när det borde få ta tid, även de romantiska delarna de om några ska få ta plats och bre ut sig. Istället så beskriver han den absolut mest romantiska stunden i sitt liv, på det här korthuggna sättet och det är inför sitt bröllop med sin verkliga kärleken i livet:

-"Vi hade tvekat båda två,nervösa inför vigseln, men sedan kunde vi inte stå emot frestelsen ändå.
 "Rör inte mitt hår" sa hon och vände sin bak emot mig och lyfte upp klänningen. Jag förstod henne, frisyren var verkligen ett konstverk och jag ville verkligen inte förstöra den."

Va??? Jag förstår inte? Hur kan man beskriva håruppsättningen mer än den kvinna som han älskar mest av allt och ska gifta sig med...och om man är riktigt kär och har "busat" lite innan bröllopet, bryr man sig då om håret...då SKA det väl synas att man är kär???

Eller jag kanske bara har varit gift för länge med min Oumberlige make för att kunna se kärleken på det sättet...?!























Jag ger Peo Bengtsson bok "Mannen utan ryggrad" ett litet "Hu!"

För jag, liksom huvudrollen, är också ett stort fan av fiken och matställena på Skånegatan här i Stockholm och hans skildringar väcker många härliga minnen! Nu kan jag bara hoppas på att han skriver en till bok och har lyssnat på mina tankar och åsikter, för jag skulle mer än gärna läsa en bok av honom där han verkligen låter känslor, händelser, minnen och
begär få ta tid och plats.

söndag 9 september 2012

Fototriss

v.36

Mönster

Tänk vilka mönster man kan se
när man vänder ned blicken.... 

....som tex. dotterns sommarsandaler på mattan
 utanför husbilen...

 ...eller hur de första fallna höstlöven bildar ett mönster i sommarens sista gröna gräs...


 ...eller det mönster som det sorgliga röda blodet bildar
när det faller till marken ifrån den knivskurne
ynglingen när han flyr från sin förövare som han
har suttit hela natten och druckit öl med,
 ända tills de förlupna orden som ledde till dådet yttrades.

Tänk vad mönster på marken kan berätta,
bara man vågar kika ned!

_____________________________

 HÄR

kan du se de övriga deltagarnas
mönster i veckans Fototriss.

Vi som länkar till Photowall.se
HÄR
är med i en tävling om tre fina priser.

 
PS: Dagen efter knivdramat var de båda ynglingarna vänner igen efter
 att de båda två nyktrat till och skrivits ut från sina olika institutioner..DS

lördag 8 september 2012

Lasse Hallström filmatiserar Hypnotisören

Vad känner du när du hör det? JA!!! Woaw vilken lycka! Eller vadå Hypnotisören...? Och Lasse Hallström? Var inte det han som gjorde de där filmerna i USA?

Jag känner som det första alternativet JA! och Woaw! eftersom jag blev helt tagen av Lars Keplers bok när den kom ut för några år sen. HÄR kan du läsa min bokrecension av Hypnotisören och hur min då 10-årige sons teckningar hjälpte mig lösa bokens gåta. Det är alltså  författarparet Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril som har skrivit boken under pseudonym Lars Kepler, men det vet ni väl redan?

Men att min favorit regissör Lasse Hallström har tagit sig an den här boken som är hans första thriller känns så bra. För att inte tal om att han alltid har sin fru Lena Olin i huvudrollen och att hon möter Mikael Persbrandt i den manliga huvudrollen är inte heller helt fel.
Ni vet väl att det är han som har gjort storfilmerna "Gilbert Grape" där de här tre unga storstjärnor slog igenom; Juliette Lewis, Johnny Depp och Leondardo DiCaprio. Han har även gjort storfilmerna "Ciderhusreglerna", "Chocolat" och "Sjöfartsnytt" m.fl. för att inte tala om den svenska filmen som banade väg för hans amerikanska framgång och det är "Mitt liv som hund".

Den här filmen kan bli hans stora framgång då den är Sveriges val av film till Oscarsgalan i kategorin "Bästa icke engelskspråkiga film"

Tyvärr kan inte jag gå på premiären då jag är på Bok o biblioteksmässan i Göteborg. Hypnotisören kommer upp på bio den 28 sep. och om du inte ska till bokmässan kan du gå och se den. Vore väldigt kul att få höra vad du tycker om den!



Vill du ha lite att göra fram till dess kan du läsa författarparets böcker som nu har kommit upp till tre stycken.

Hypnotisören

Paganinikontraktet







Eldvittnet



måndag 3 september 2012

Har ni upptäkt det lilla förlaget Atrium?



Nu har jag gjort det, och det var en härlig upptäkt! Framför allt för att jag har fått ett så trevligt mottagande varje gång jag har hört av mig till dem, fast nu var det ju så att de hörde av sig till mig först! 
Atrium förlag fråga mig om jag var intresserad av att recensera några av deras böcker. -Ja tack, jätte gärna, svarade jag glatt och kikade igenom deras hemsida HÄR och fann några böcker som såg lockande ut och jag skrev att jag gärna läser och rec. någon av de här böckerna. Döm om min förvåning när de svarade att de skickar alla fyra böcker till mig. Fast de kunde inte skicka 1800-tals författarinnan Alfhild Agrells bok "Räddad" för den var slut, istället ska jag i slutet av sep. få en samlingsbok av författarinnan att recensera. 
Atrium är ett förlag som är baserat i Umeå och de slog upp sina portar 2006 med mål att bredda den svenska bokutgivningen med både klassiker och ny spännande litteratur och riktar då främst in sig på filmlitteratur, dramatik samt barn- och ungdomsböcker. Till sina barnböcker har de lärarhandledning att tillgå och till böckerna i gruppen "Unga vuxna" finns det läsguider om man vill prata om boken i bokcirklar.

Passande nog för mig ger de även ut sina böcker som pocket, och det är för att det formatet ligger mig varmast om hjärtat. Men under den senaste tiden klarar jag även av att läsa tunga böcker fast då måste jag ha en kudde i knät när jag läser och det är för att jag är smärthandikappad och de stora böckerna överbelastar min rygg om jag själv håller i boken.
Här är böckerna som jag ser fram emot att få läsa är:



Sonya Hartnett Torsdagsbarn

-"Harper Flute växer upp på den dammiga landsbygden i Australien under 1930-talets svåra depression. Hennes familj försöker desperat överleva fattigdomen och misären. När livet blir allt hårdare försvinner Harpers yngre bror Tin ner i jorden under husets veranda. Där gräver han en labyrint av tunnlar – en underjordisk värld full av mörka hemligheter."










Lukas Moodysson Container

-"Den här boken består av manuskriptet till Lukas Moodyssons film Container. Den innehåller även stillbilder ur filmen, från inspelningen samt från de tre versionerna av installationen The Container Museum som år 2006 visades i Stockholm, Köpenhamn och London. Filmen spelades in i Stockholm, Trollhättan, Tjernobyl, Bukarest och Cluj".


Jenny Valentine Hitta Violet Park
-"Det fanns flera anledningar till att Violet Park inte borde ha betytt nåt för mig.
Hon var gammal.
Hon var död.
Hon var i en burk på en hylla.
Men jag träffade henne av en slump, mitt i natten, och hon förändrade allt.

Hitta Violet Park är en charmig och originell historia om att hitta sig själv, berättad av den mest fängslande rösten sedan Den besynnerliga händelsen med hunden om natten.
Sextonåriga Lucas Swain blir nyfiken när har hittar en urna lämnad på en taxifirmas kontor. Eftersom han är övertygad om att han känner en förbindelse med den döda gamla damen i urnan - Violet Park - försöker han få tag i den. Men han har ingen aning om att jakten på Violet Park även kommer att leda honom in på mysteriet kring försvinnandet av hans egen far."