tisdag 27 november 2012

En oförglömlig IRL-date

 
Ja, jag vet att det inte är den bästa kvalitén på bilderna men jag ställer frågan ändå, vet du vilka det här är?

 
Jo det är faktiskt två väninnor som har umgåtts, shoppat, varit ute och ätit både på restaurang och café. De har känt varandra hela livet....nja nästan rätt, det kändes nämligen så redan efter den första pinsamma inledningen då jag lovade att möta henne vid flygbussen på T-centralen och så blir det hon som hittar mig på Pocketshop.

Men det är faktiskt så att det är första gången vi ses och vi fann varandra direkt alla fyra tror jag och då menar jag även hennes söta dotter Emelie och min Oumberlige make som håller i min mobilkamera.

Ni kanske har kunnat lista ut vem jag är? Ja jag är hon till höger, hon med kryckorna och jag är då Pockethexan och jag har alltså träffat Elle min och makens bloggvän från Tyskland som var på besök i Sverige och Stockholm i helgen.

Elle har bloggen Inredning-utredning och du har kanske också "pratat" med Elle men hon har tidigare varit lite hemlig med att visa hela sitt ansikte så jag har alltså fått ett litet scoop nu när jag får visa hela hennes vackra uppenbarelse. För att inte tala om hennes helt otroligt gulliga dotter som helt fick mig och maken på fall med sin charm.

Dottern talar nästan ingen svenska och jag trodde inte att jag kunde någon tyska men när maken och Elle var och hämtade det goda fikabrödet på Statsmissionens cafe i Gamla stan så fick hon och jag ett par minuter för oss själva och jag tänkte att nu får det bära eller brista jag ska prövar min skoltyska som jag inte har pratat sen jag gick ur 9-an. Efter hennes första förvånade min så sken hon upp och vi pratade på som aldrig förr. Hon började visa upp sitt smink som hon hade i en liten väska och jag visade stolt upp mitt läppglans i min och så var vi vänner för livet...eller i varje fall till det var dags att lämna av dem hos släkten på Söder.

Jag fick kämpa mot tårarna för jag ville fortsätta att träffas, men nu har Elle lovat att komma tillbaks till Stockholm igen och då får vi fortsätta på vår sightseeing av Stockholm som vi bara hann med vår lilla stam-pizzeria på Söder och vårt favo-fik i Gamla stan plus en tur på Västerlånggatan innan det var dags att säga adjö.

Maken och jag fick en jättemysig presentpåse av våra nya vänner och den innehöll två gulliga tomtemuggar med tysk text och lite tyska kakor...som inte blev så långlivade att jag hann fota dem...

Jag hade planerat att lämna över en Goodiebag som jag hade fått kvällen innan på ett event plus några pocketar som jag hade över.Tror ni att vi fick med oss det?

Nej tyvärr inte och inte heller vår fina kamera så alla bilderna är tagna med min mobil.

Tack Emelie och Elle för en oförglömlig eftermiddag, vi hoppas att ni fick en härlig helg tillsammans med släkt och vänner! Vi lovar att om vi kommer iväg på en Europatour med vår husbil så lovar vi att komma förbi hemma hos er i Tyskland!
Ni är vänner för livet! 

måndag 26 november 2012

Fototriss

 
 
FOTOTRISS
v.47 Ljus



 
 
För att vi ska få ljus i vår stuga på landet
måste vi tända mängder med sterarinljus,
för den är nämligen en stuga helt utan el!
 
Om du vill se hur de andra deltagarna har
tolkat uppdraget LJUS gå då in
på Fototriss hemsida.
 
kommer du direkt till
Coolstuff där vinnarna får välja saker för
 
1a 1000kr
2an 500kr
3an 300kr

fredag 23 november 2012

Har du sett de här underverken?

Då menar jag inte bara mina underverk som jag skapade på glasfusing kursen som Anni, "Med ögon känsliga för blått" höll i den lilla butiken i Gamla stan som hon hyrt för att kunna sälja sina stora underverk. Mina underverken däremot har bara hon, jag och min kursmedlemen Razzy sett, hon var också med och fusade så att jag inte skulle bli ensam.
Så gulligt gjort av dig Razzy!
Men nu ska även du få se dem mina underverk...Håll till godo!

Pst, det e innan de har varit inne i glasugnen och blivit fusade!


Fast det var de här tre hexpocketarna som jag har delat ut den senaste tiden som jag tänkte på! Det är tre böcker som berörde mig mycket när jag läste dem under 90 o 00-talet.

De som har fått de här böckerna är automatiskt med i min i bokringen "Pockethexorna på utflykt" och när man läst den blir man själv en Pockethexa. Vill du också bli det? Skicka din adress till mig på pockethexan@live.se så kommer det hem en hemlig hexpocket till dig att läsa, recensera och lämna vidare.

Först ut att få två av de här hexpocketarna var kursledaren Anni och de fick hon när vï möttes över en salladslunch på Hard Rock Cafe här i Stockholm. Vi möttes där för jag skulle få mina fusade underverk som hon nu hade smält hemma i sin glasugn. De ska jag gör om till fina hängsmycken och broscher och så ska han den där Oumberlige maken få ett par fina manschettknappar också. Fast de flesta ska vackra smyckena ska jag dela med mig av till släkt och vänner, så därför får ni inte se alla underverk förrän efter jul så man inte förstör överraskningen till jul.

Herrbjörg Wassmo
"Dinas bok"
Verkigen en stark bok som handlar om norskan Dina som råkar ut för hemska saker under sin uppväxt vilket påverkar hela hennes liv på flera plan. Hon blir en kvinna med en egen vilja och drivkraft vilket inte en kvinna på den tiden skulle ha utan hon skulle bara följa sin makes vilja och ord.
Det här är del 1 av 3 och de andra  heter Lyckans son och Karnas arv.
Joanne Harris
"Kärlekens dårar" 
Hon har skrivit flera böcker med historiskt tema precis som den här som utspelar sig under medeltiden. Det är ett teater sällskap som gör allt för att överleva och det var inte det enklaste under den här tiden då det verkligen var fara för ens liv då man kunde bli anklagad för hex...ops häxeri om man gjord något som kunde uppfattas som magiskt eller annorlunda.

De här två hexpocketarna ska Anni recensera och jag hoppas att det är fler än jag som ser fram emot det.





Rose Tremain
"Musik & tystnad"

Jag som är halv-danska och till en viss del insatt i den danska historien kände inte till det som den här boken handlar om. För den handlar nämligen om den ofantligt rike kung Kristian den IV som lät uppföra många kända slott och byggnader i sitt rike som då innerfattade både Norge och Skåne (vilket han senare förlorade till svenskarna i slaget vid Brömsebro).
Musik o tystnad handlar om livet på hans slott Rosenborg i Köpenhamn och främst om de musiker som var tvungna att leva i den fuktiga källaren på slottet. Vid en speciell signal började musikerna spela och så leddes ljudet upp via kanaler till salongen där kungen och hans hov satt och de kunde lyssna på den mystiska musiken som de inte visste vart den kom ifrån.  
Den här boken ska bloggerskan Västmanländskan recensera för hon har fått den hemskickad till sig eftersom hon anmälde sig till att bli en Pockethexa.

Har du läst de här böckerna, vad tycker du om dem? Skriv och berätta!

___________________
 
Ja just ja, ni kanske vill se underverken
hur de ser ut efter de har varit i ugnen och blivit fusade?

 

söndag 18 november 2012

Behöver du dig en återställare idag?

Känner du dig matt och orkeslös?
Eller känner du dig lika grå och trist som vädret?

Då kan jag ha lösningen på ditt problem! Unna dig en grön drink!




Ja nu är inte det en "Gröna hissen eller en liknande alkoholdrink utan en grön hälsodrink!
 
 
Ni som har följt min blogg ett tag känner nog till att jag ändrade min kost i somras och började med LCHF-kost. Det började med dunder och brak för jag gick ned 4 kg första veckan!
Nu ligger jag på samma vikt -12 kg men jag känner att jag inte behöver ha så bråttom med viktnedgången utan jag unnar mig lite extra ibland som lite goda nötter och bär med vispgrädde, allt enligt dieten!
Men den stora förändringen som jag känner att det ger mig mest,
det är den GRÖNA DRINKEN till frukosten. 
 
 
Idén till drinken fick jag när jag läste Ulrika Davidssons bok
"Gå ned i vikt med LCHF".
 
I den beskriver hon fördelarna med den gröna drinken och jag håller med i det mesta. Hon ger förslag på flera recept med allt från hela kannor eller som i mitt fall ett stort glas. Men jag har fastnat för en variant som är en mix av hennes recept och jag ändrar själv efter hand beronde på vad jag har hemma.
 
 
Här är receptet på Pockethexans gröna drink...
 som blir ganska blå-röd beroende på hur mycket blåbär eller hallon jag tar.
 
1 dl fryst bladspenat el. färsk babyspenat
2 st "kvistar" broccoli el. 1/2 avokado    
1 dl hallon el. blåbär                            
2 st citrusfrukter efter smak, var noga med
 att filéa ur klyftorna för
"väggarna" blir kvar i drinken
1-2 dl vatten                                      
 
Mixa allt i en mixer el. liknande
om du bara använder färska varor
lägg till ca. 1 dl isbitar
 
Drick och njut! Känn hur energin kommer tillbaks i
kroppen och samtidigt ökar du förbränningen och får
i dig mängder med vitaminer, mineraler, enzymer,
klorofyll och antioxidanter.
Efter en sådan här drink varje morgon kommer
 du känna att du inte vill äta en massa "skräp" 
som godis och snabbmat för du mår så mycket bättre!
För om det kunde "bota" den här godisråttan som jag var
så kommer även ni känna skillnad!
 
 
 

tisdag 13 november 2012

Pockethexans träff med Ann Rosman

Till min stora glädje lyckades jag under Bokmässan få en tid att träffa författarinna Ann Rosman i år igen! HÄR kan du läsa min intervju med henne från 2011. Efter att jag och min Oumberlige make sovit en natt i vår husbil utanför mässan och hotell Gothia möttes Ann och jag på samma ställe som förra året, i restaurangen på bottenvåniginen av hotellet. Hon bjöd på ett otroligt gott glas rödvin och vi slår oss ned vid hissarna som vi har som bakgrunds musik under hela intervjun.


Boken Mercurium handlar om två berättelser som löper i två olika tidsperioder, en  i nutid med polisen Karin Adler som bor på sin båt som ligger för ankar i Marstrand. Hon och hennes kolegor löser fallet med de mördade gästerna som festar på Carlstens Fästning.
Den andra tidsperioden är från 1800-talet och det är adelsdamen Metta Fock född Ridderbjelke som 1802 anklagas år för giftmord på två av familjens fyra barn och sin make. Vi får följa Metta och se vad som ligger bakom den hemska tagedin som drabbat familjen och se vad som verkligen kan ha skett. 

Jag började med att gratulera henne till framgången med Mercurium som är hennes "fyra", 4-e delen om polisen Karin Adler.
Hon berättar att det stämmer att hon har fått väldigt varmt mottagande av den här boken och den har getts ut i ett flertal länder.

 
-Känner du dig nöjd med Mercurium eller hade du velat ha längre tid på dig?
-Med själva boken känner jag mig nöjd, men det jag hade velat var att få tag på ännu fler dokument från allt grävande i Lands- och Riksarkiv som hade kunna avslöja lösningen på de trådar som jag var tvungen att lämna öppna som tex. varför Metta Fock omyndighets förklarade sin make "Focken" och hur duken hamnade på Nordiska muséet.

-Skriver du på samma sätt som tidigare med postitlappar på köksbordet för koll på handlingen?
-Ja faktiskt för det fungerar för mig, men jag skriver texten i datorn och skriver ut den på lösblad och lägger sen ut delarna på köksbordet för att få ordning på handlingen. Gröna för dåtid och vita för nutid. 
Har försökt mig på att skriva med hjälp av ett dataprogram. Då numrerar jag upp kapitlen och lägger in fakta som jag vill ha med och vilka personer som ska göra just i det kapitlet. Det passar inte riktigt för mig då jag inte får samma överblick, fast hon rekommenderar mig att använda mig av den här metoden till mitt eget skrivande, för att få överblick och komma ihåg handlingen...tack Ann för att du peppade mig att komma igång med mitt skrivande, jag har börjat!



-Hur fick du idéen till att skriva om mysteriet kring Metta Fock?
-Det är genom mina besök på Carlstens fästning jag kom i kontakt med hennes livsöde. För där har de en informationstavla där de berättar om den enda kvinnan som har suttit på fästningen som egentligen bara var till för män. Hon dömdes alltså att sitta på bekännelse och hon fick ett rum i den adliga avdelningen. De som satt där hade lite bättre förutsättningar och behövde inte straffarbeta med att hugga sten och bygga ut fästningen som de andra fångarna var tvungna till. Så här förklara Ann på sin blogg varför Metta fick sitta på fästningen:
"Men Metta är skärpt och försvarar sig med bravur under rättegångarna som följer, kanske gör hon det till och med för bra för till slut vill man bara tvinga av henne en bekännelse."
Varje gång jag kommer in i vissa delar av Carlstens fästning så känner jag obehag och får rysningar.Jag var ändå tvungen att sitta inlåst på fästningen och skriva i en av cellerna för att få Mettas rätta känsla av hur det är att sitta inlåst.

-Hur var det att se Mettas nådeansökan i verkliga livet? Visste du att broderiet fanns bevarat på Nordiska muséet?
-Helt otroligt, eftersom jag var där med Mettas släkting som inte alls kände till historien om henne men hon blev lika berörd som jag. Det blev så verkligt att se de olika tygbitarna hon sydde ihop till ett stort stycke så hon kunde få med allt hon ville säga i sin nådeansökan eftersom hon inte fick skriva med papper och penna.
Jag har läst om den i de böcker som finns om Metta och hennes öde men det var en helt annan sak att få se den i verkligheten tillsammans med hennes släkting.

Fast det är ingen som vet hur den hamnade på Nordiska museet, fast jag har presenterat en trolig väg till museet i min bok och de forskare jag har pratat med håller med mig.

Det känns inte som en vanlig intervju när vi sitter där med våra vinglas i händerna och skrattar och fnissar i mellan frågorna som blandas med vanliga frågor om livet, precis som ett par väninnor. Det kommer även förbi folk som vill hälsa på Ann som tex. historikern och författaren Christopher O´Regan som faktiskt har hjälpt henne med att få ordning på veckodagarna i berättelsen genom att ge henne en almanacka från det rätta året under 1800-talet.

När Anns tid börjar närma sig slutet, för hon måste tillbaks till förlagets monter och möta andra glada läsare där, kommer jag till min sista fråga. Den har jag dragit på för jag har något negativt att säga om hennes bok och vill inte såra henne. Men jag gör det för att jag tycker så mycket om boken och vill att den sak vara "perfekt", ja sett ur mina ögon.

-Jag tycker det här är en helt otrolig bok och helt klart din bästa, för jag har också blivit berörd av Mettas livsöde. Men det jag har önskemål om berör den spännande nutida historien, där jag blev lite besviken över uppgörelsen för det gick för fort med att komma till lösningen över vem som är mördaren. För det är en så bra upptakt till slutscenen när de misstänkta rider iväg i solnedgången. Alltså som i en klassisk uppgörelse!
Men det jag inte tycker om är att uppgörelsen går för fort och är för enkelt, jag hade velat "suga på karamellen" och fundera över hur ska det gå. Alltså ställa frågor till sig själv: är det verkligen mördaren, i så fall kommer den som red med i solnedgången att överleva och vad kommer att hända med mördaren?
-Jag blir jätteglad över att du berättar det här, för det finns inget bättre än konstruktiv kritik och det vill jag höra för det är ju bara då som jag kan bli bättre och kan utveckla mig som författare. Tyvärr är det nästan ingen som säger något konstruktivt när de klagar för annars är det bara att jag tycker inte om deckare och läser inte sådana böcker. Jag tycker självklart att mina böcker inte bara är en deckare eller thriller utan är mer än så och därför är jag glad att du säger det här till mig!

Vi kramar om varandra och säger vi ses för vi ska på samma middag dagen efter och det är hennes förlag Forma Books som även i år bjuder in mig och min make till deras middag och efterfest som verkligen blev trevlig. Hoppas att även Anns make tyckte det, då jag drog med honom upp på dansgolvet där vi alla var samlade!....och Pockethexans natt slutade i Park Hotells jumo fåtölj som stod i foajen!

Vi ses på nästa års bokmässa!

Tack Ann Rosman för en härlig pratstund och lycka till med din femma och jag undrar fortfarande om du i din kommande bok kommer att väva in Göteborgs husens smuggel källare som du berättade om finns i många hus...

___________________________________
 

En till som har uppmärksammat Metta Fock
 är musikern och sångaren Stefan Andersson
som har skrivit en visa om henne och hennes
öde.

Lyssna och njut!


fredag 9 november 2012

De bästa presenterna till farsdags hittar du här!

Visst är det väl så att när det väl är dags för farsdag så tänker du så här!
-I år SKA jag hitta den perfekta presenten till pappa, den som ingen annan har kommit på, något som han kommer att älska!

Den självklara presenten som han bara kommer att älska och som kommer att leda till många skratt:
FAR och JAG av Jan & Maria Bergelin, Galago förlag.

När man läser de här serierna så undrar man vart författarna har hängt upp övervakningskameran för det känna som "intrigerna" är tagna hemma hos oss när sönerna fortfarande bodde hemma.
Det kanske stämmer hemma hos er också?



Brutus Östlings förlag Symposion har gett ut en perfekt farsdagsbok, Vad dom fick se! av Lars Fahlén.

Det är en bok som handlar om den svenska bildtidning Se som är den svenska varienten av Life.

Boken handar om åren innan den blev en herrtidning, det är alltså från 1931 fram till mitten av 70-talet. Det är bla. den värdskända fotograferna Ulf Nilsson och redaktören Carl-Adam Nycop som berättar med egna ord vad som ligger bakom de kända bilderna i från världshistorien som Biafra, Livets första bilder, Ingo, Saabs unika Trollhättefabrik, Ungernrevoltern och fröken Sverige mm.







 

Men de har lite "flickfoton" också i boken...vad sägs om de här oförglömliga fotorna på Lill-Babs. Är inte det här en riktigt hit för far?







 Men om du nu är ute i sista minuten och inte har någon annan ide vad du ska ge till din far så har Pocketförlaget den ultimata lösningen till farsdag, Slipsboken! av Marcus Gners och Per Sjölund.
Alltså den bok om slipsens historia och får den en perfekt guid för att hitta i slipsens modedjungel efter DIN slips.
Plus att lilla pappsen får en vacker slips med på köpet!


 Hoppas att ni nu har hittat den perfekta presenten till farsdag!

lördag 3 november 2012

Skräck i halloweentider

Nu när det är allhelgonaafton så har det för flesta unga blivit en kväll då man firar Halloween, passar så bra när man har höstlov. Vi lite äldre minns när det bara kallades för Allhelgonaafton och man åkte hela familjen till kyrkogården för att tända ljus och lägga ned en krans för de som gått bort.
 
Jag födde min älskade dotter den här kvällen för 19 år sen och när jag låg där på BB-avd. på Nacka sjukhus och vinden ven och skakade om höghuset började jag faktiskt tänka tanken om hon kommer att bli påverkad av allt som ske den natten? Inte långt därifrån ligger min kära mormor på Nacka kyrkogård. Hon hade gått bort bara något år innan och jag hade drömt om henne varje natt i en vecka innan min dotter föddes.
Fast jag inte ville tänka spökliga tankar så gjorde jag det ändå, för när man ligger där med den lilla snusandes på sin arm och det är dags för tolvslaget under den mörka natten börjar tankarna irra iväg om det kan vara en fara för min dotter att vara född en sådan här kväll...

Plötsligt tycker jag mig hur det på långt håll kommer en person svävande mot mig in genom fönstret fast det är nästan högst upp i huset. Jag vänder mig mot salens dörr för att se om det har kommit in någon i rummet som kan spegla sig i fönstret, men jag är ensam. När jag har vänt tillbaks huvudet mot fönstret så har den svävande personen nu kommit nästan ända fram till mig och min dotter och nu ser jag att det är min mormor som helt klädd i en vit känning/sjukhusrock. Hon ler mot mig så kikar hon ner på min lilla dotter som nu helt tyst har vaknat och ser ut att titta tillbaks på sin gammel-mormor. Min mormor ler och ser ut att skratta till på sitt speciella skrovliga sätt, men det kommer inget ljud. I stället sträcker hon ut en hand mot min dotters huvud som för att välsigna henne eller bara för att visa att hon finns med mig. Sen är hon bara borta men min dotter ler stort mot mig och jag känner mig som den lyckligaste i världen och vet inte vad som har hänt men jag känner mig inte orolig för min dotter, hon den där Avataren i förra inlägget.
Hur skulle ni tolka det som hände hände mig, ska jag vara orolig eller är det här något helt vanligt som händer vem som helst? Fast jag kan berätta att min dotter "ser" en massa saker hon vägrar tex. sova i ett av våra sovrum och har aldrig velat ha det helt mörkt.

Blev du sugen på att läsa om mer spökligheter som utspelar sig i Nacka söder om Stockholm, då ska ni verkligen läsa Nackabon Lars Rambes "Kvinnorna i sjön". Jag fick ett signerat exemplar av Lars under bokmässan och jag berättade för honom att det är min hemkommun och jag har så många minnen härifrån och det betyder mycket för mig. Men han kunde garantera att jag kommer kunna fortsätta tycka om Nacka fast jag har läst den för det har inte funnits några döda kvinnor i Järla sjö utan det har han lagt dit själv för berättelsens skull och boken är en skräckthriller, helt perfekt för den här helgen. Jag kommer att börja läsa Lars bok i kväll och då kommer jag både att tänka på min dotter som är ute med sina väninnor och min kära mormor som gick bort alldeles för tidigt. (HÄR kan du läsa mitt inlägg om henne o den författarinna som är född samma dag som hon).

Så här står det på baksidan av Lars Rambes "Kvinnorna i sjön":
-"Johan Åberg fotograferar det gamla industriområdet vid Järlasjön i Nacka, en rå och sliten miljö som fascinerar honom. När två unga kvinnor hittas mördade i sjön berör det Johan djupt. Synerna som förföljer honom antyder att han vet mer om det som har hänt än han förstår. Snart dras han in i ett triangeldrama som förändrar hans liv för alltid.

Sexton år senare har industriområdet omdanats. Här bjuds det goda livet i vackra ljusa bostäder intill sjön. Det är hit Johan motvilligt återvänder, nu en trasig man plågad av huvudvärk, minnesluckor och vålnaderna som hemsöker honom.

Kvinnorna i sjön är en suggestiv skräckroman, en djupt psykologisk thriller som utforskar vad vi egentligen vet om oss själva, vad som händer i våra drömmar och vad vi väljer att minnas. Johans upplevelser ställs mot berättelsen om en plats med en mörk hemlighet. I bakgrunden ligger spökhistorien om de dränkta kvinnorna, de som enligt sägnen visar sig för de levande."


Är det någon där ute som har läst Lars bok får ni mer än gärna skriva och berätta vad ni tycker om den och vilket betyg den får.

Jag önska er alla en riktigt god helg och ta hand om er och era nära och kära, även de som har gått bort!