lördag 30 mars 2013

På date med Engelfors skaparna

Vet ni vilka de är, Engelfors skaparna?  Vet ni att det är hex...häxor de har skapat? De har i och för sig blivit fler sen deras senaste bok kom ut. Det är nämligen ett serialbum som de har gett ut tillsammans med tre kända serietecknarna Kim W. Andersson, Karl Johnsson och Lina Neidestam.


Ja visst är det författarna Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren som har skrivt de två första delarna Cirkeln och Eld i trilogin om gymnasie eleverna i Engelsfors som upptäcker att de har fått magiska krafter, de har alltså blivit häxor!
Nu har författarna gått samman med tre av Sveriges främsta serietecknare och skapat albumet "Berättelser i från Engelsfors". Det är alltså åtta små berättelser som utspelar sig före "Cirkeln" och efter "Eld". Tecknarna har delat upp berättelserna och har tecknat en varsin figur som de har skapat efter författarnas beskrivningar i böckerna.
 

"Daten" som jag var på förra helgen var i Akademibokhandens lokaler på Mäster Samuelsgatan 28 i Stockholm.

Den första frågan de fick av moderatorn var vilken av de olika karaktärerna de känner sig som idag. Jag tror nog att de sa sin favorit som de har lärt känna lite extra eller som en av dem sa att man blir "kär" i sin figur som man för tillfället tecknar. Fast Lina kom med en lite annan vinkel på frågan för hon var sist ut att svara och hade längst tid på sig att tänka ut ett svar:

-"JAG KÄNNER MIG SOM ANNA-KARIN FÖR JAG SKULLE HELST VILJA ÄTA EN OSTMACKA OCH DRÖMMA MIG UT I NATUREN PÅ EN PROMENAD."

För det är nämligen så att de här häxorna i boken är helt vanliga tjejer som har upptäckt att de har olika gåvor men i grunden är de också helt vanliga tonåringar. De är alltså en som är den populära tjejen som alla killar vill vara med, hon som har anorexia, hon som har problem hemma och skär sig själv och hon som bor på en bondgård och luktar djur.
Samtidigt händer det kostiga saker i samhället de bor i, Engelsfors en fiktiv ort. De här tjejerna ska alltså tränas till att möta det mörka hotet som hotar att förgöra dem.


De berättade hur de gjord när de letade idéer till hur bokens karaktärer skulle se ut och då sa de att de hade stor glädje av mobilen och dess kamera.
Som tex. Mona Månstråle som driver en viss butik med varor som de här häxorna har glädje av + att hon spår i kort. Kim berättade att han blev överlycklig när han såg en film från 1980-talet, pudelhårets era, för där var hon, Mona. Det är han som har skapat henne fast han behövde hjälp av författarinnan när han skulle få de rätta minerna. Så fram med mobilkameran för Sara och fota sig själv när hon skulle vara självupptagen och disträr på det sättet hon ville att Mona skulle se ut. Jag tycker att det blev en lyckad Mona Månstråle precis så föreställde jag mig henne när jag läste böckerna. 

Den stora frågan var självklart; -"Kommer det att komma fler böcker?" Det svarade de båda författarna unisont på med ett kraftfullt: NEJ!!!
 
-"Efter "Nyckeln" som kommer ut i höst kommer det inte fler böcker utan vi håll oss till det vi sa från början att vi ska göra en trilogi.".....-"Men det kommer att bli fler seriealbum!".

Det var riktigt kul att få träffa både författarer och tecknare eftersom de båda är favosar för mig, se tidigare inlägg HÄR. Jag fick lära känna en ny tecknare som jag inte mött tidigare och det var Karl Johnsson. Jag var bara tvungen att avbryta honom när jag hörde hur han tänker när han tecknar. Han stävar efter att få det så snyggt som möjligt och det är nämligen så att jag tycker att han har gjort det snyggaste uppslaget i boken. Det berömde jag honom för! Tror han blev lite berörd av mitt beröm, för han såg nog extra lycklig ut när jag sa det...eller så kanske han blev sugen på en kopp te eftersom jag höll en koppen i handen.

När det var dags för autografer fick jag även hans signatur på det snygga uppslaget!

För er som vill har recension av boken får ni vänta t.o.m till den 2 april för det är recensionsdagen.






måndag 25 mars 2013

Ny rec. av Mina fräknar

Nu är det Pockethexan Anni med bloggen "Med ögon känsliga för blått"som har recenserat Sofia Hallbergs debutroman "Mina fräknar". Det här är den tredje recensenten av Sofias bok. Vill du veta vad de tycker klickar du in HÄR för Charlottes rec. och HÄR för Malins.

Här kommer nu min tredje gästrecent. Det är verkligen kul att få läsa och ta till sig vad ni tycker om det ni läser och att det är samma bok som ni har läst är extra kul.
Läs nu Annis tankar om "Mina fräknar" av Sofia Hallberg, de kommer nu:

 Pocketomslaget
-"Efter påtryckningar från Hexan som undrar om jag alls läser de böcker hon ger mig, kastade jag mig över Sofia Hallbergs debut Mina fräknar.
Nästa dag var jag klar!

Boken är som en lång resonerande monolog. Först störde det mig, då jag tyckte att huvudpersonen, Karin, mest ältade samma sak, men snart blev hon som en vän - en som man gärna lyssnar till och vill veta mer om.


Bokens återblickar gör att jag funderar över vad som formar ett
förhållande, vad gör att en självständig smart kvinna fogar sig i något hon egentligen inte trivs med. Boken blev en intressant resa där huvudpersonen mognar och samtidigt gör en del konstiga saker som inte riktigt passar med den bild som tonar fram, något som också gör henne mänsklig och trovärdig.

När jag läst klart boken var jag lite besviken över att inte få veta hur
det gick, känner mig lite snuvad på konfekten. Samtidigt brukar jag
gilla när böcker och filmer inte har självklara slut, så jag får påminna
mig om det och fantisera fortsättningen.

Jag tycker att Sofia Hallberg ska vara stolt över sin debut, av mig får
den ett HI!

//Anni"

 
Har du också har läst den här boken? Då får du mer än gärna skriva och berätta vad du tycker om den och om du vill skriva en längre recension skicka den då till pockethexan@live.se . Glöm bara inte att ge den ett betyg!

onsdag 20 mars 2013

Dagens skörd

Det märks att det är vår! Inte om man tittar ut genom fönstret utan om man ser på det som kommer via brevlådan. Det är nämligen nu de flesta recension exemplaren kommer hem till oss bokbloggare för att få utlåtande. Har man sen gjort missen att handla på bokrean har man nog mer än nog för ett tag framöver.

De här kom brevbäraren med idag:

 
De tre paketen kommer i från olika förlag
 
...och innehöll böckerna:
"Berättelser från Engelsfors" av Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg
teckningar av Lina Niedestam, Kim W Andersson, Karl Johnsson.
Det är författarna till böckerna Cirkeln och Eld som nu tillsammans med tre serietecknare har gjort nu en bok som visar vad som händer i glappet i mellan de olika böckerna.
-----------------------------



"Den blå hertiginnan" av Philippa Gregory
Det här är tredje delen av den historiska trilogin om kvinnorna i Rosornaskrig som utspelade sig under 1400-talets England.
-----------------------------
"Cocktails för tre" av Sophie Kinsella
som är ett alias för Madeleine Wickham. Hon är mest känd för sin "Shopaholic-serie" som hon har skrivit i sitt alias. De böcker hon har skrivit i sitt eget namn skiljer sig en del mot de under aliaset och det är till för att underlätta för oss läsare.
-----------------------------

"Bananbok" av Alice Eklund
Är en charmig pekbok med en sak ur barnets vardag lätt att känna igen och lätt för barnet att förstå och ta till sig.
----------------------------

Har du läst någon av de här böckerna?
Det vore kul att få höra vad du tycker om dem,
om du ger dem Hi! eller Hu! i betyg.
 

söndag 17 mars 2013

Fototriss

v.11
Byggnader och arkitektur
 
 
Chinatown i Legoland
 

Göta kanal i Legoland 


Tivoli i Legoland
 
Vill du se fler förslag på byggnade o arkitektur
gå då in på Fototriss hemsida
 

fredag 15 mars 2013

Boktävling!!!

 
Hallå alla bokvänner, nu är det dags igen!
 
...för en BOKTÄVLING!!!
 
Det var nämligen så att när jag var på Ponto Pockets
härliga Pocketfest så kom jag med ett förslag
på att ha en boktävling där jag lottar ut
någon aktuell böcker.
 
Boken som de föreslog att jag skulle lotta ut var:
 
"Släng alla kartor"
Memoarer mitt i livet 1992-2012
av
Marcus Birro
 
 
Ni kan vara med i utlottning av en av tre pocketar av hans bok.
Ni vet väl vem jag pratar om?
Han som beskriver sitt liv och sin bok så här:
 
-"Släng alla kartor! är en halsbrytande resa från galenskap och ungdomlig frenesi, ner i djupt och livshotande missbruk, och sedan vägen upp och ut igen. Det är också en resa genom ett Sverige som förändrats radikalt under de senaste tjugo åren, 1992–2012.

Det här är en bok om att följa sina drömmar, om att gapa och skrika, om att viska och be. Det är en bok om att överleva när oddsen inte är så goda, om att vinna fina priser, starta aktiebolag och bo på lyxhotell när man två år tidigare hade skulder hos Kronofogden och inte hade råd med falukorv ens.
Det är också en bok om media som går bakom kulisserna på kända radio- och teveprogram som Frank i P3, Karlavagnen i P4, På spåret i SVT och Let’s Dance, Kvällsöppet och Club Calcio i TV4. Det är en bok om varför det alltid är bra att vara nykter i direktsändning.
Släng alla kartor! handlar om tillkortakommanden, om människor som betytt mycket, om framgångar och bakslag. Och om Joakim Thåström inte minst..."
------
 
Hur gör man nu om man vill vara med i utlottningen?
 


Jo, det är de klassiska blogg tävlingsreglerna:
 
1 LOTT- Skriv en kommentar och berätta att du vill vara med.
 
2 LOTTER- Skriv om min tävling på din blogg/FB och länka hit till mitt inlägg.
 
3-4 LOTTER- Bli min bloggvän och/eller vän på Bloglovin.
 
5 LOTTER- Gilla mig på Facebook
 
Om du inte har en blogg eller FB. kan du skicka mail till 5 vänner och berätta om mig och min tävling. Länka dem till pockethexan@live.se och skriv och berätta vem du är och att du vill vara med!
 
LYCKA TILL!
 
 
Tävlingen pågår
till
Skärtorsdagen
den 28/3! 

onsdag 13 mars 2013

Pockethexan på pocketfest

...det kan ju inte bli annat än succé!

Det var Forma Books pocketförlag Ponto Pocket som var värdar för festen. Vi fick först ta för oss av det goda smörgåsbordet av plockmat. När vi satt på våra platser med våra vinglas var det dags för att få att lyssna på författarna som ska komma ut som pocketböcker nu i mars.

Först ut att berätta om sin bok var Marcus Birro som nu kommer ut med sina memoarer som pocket. "Släng alla kartor" memoarer mitt i livet 1992-2012.

Det var en kort men in intensiv intervju med Marcus för han hade tyvärr ett tåg att passa så jag hann inte få min bok signerad. Det han berättade om sin bok kan man sammanfatta med orden som står bak på hans bok -"en halsbrytande resa från galenskap och ungdomlig frenesi, ner i djupet och ut igen." Det han väldigt gärna ville ha med under sina minuter i talastolen var att han vunnit i "På spåret" och i "Let´s dance". Nu vet jag inte om det stämmer eftersom jag inte brukar kika på de programmen, men ni kanske vet om det är sant eller inte!


 ---------



Nästa författare som också hade lite bråttom var Simona Ahrnstedt som behövde komma hem till barnen, men jag hann få min bok signerad!
Det är alltså hennes andra romance bok "Betvingade" som nu kommer ut som pocket. HÄR har jag berättat om den tidigare.
Hennes intervju gick snabbt över till att hamna om den sista delen av hennes trilogi genren historisk romance för den kommer ut nu i juni på Damm förlag. "De betvingade" heter den och frågorna efter det är vad som kommer nu när det här thrillern är klar och där kan Simona nu avslöja att hon har skrivit ett avtal med Damms förlag om att skriva en nutids romance.
För er som vill veta mer om Simona är välkomna in på hennes blogg HÄR där ni även kan hitta länken till Camilla Thullin klänningen som hon har på sig...nu måste det bli en till mig också!
                              -----------------

Thomas Eriksons andra bok "Illdåd" kommer också ut som pocket och har ni inte läst hans böcker personvetaren (som även författaren är) Alex King då kan jag varmt rekomendera dem. Speciellt den här för vi som har tonårsdöttar berör det här extra mycket för det handlar nämligen om det aktuella ämnet, gruppvåldtäkt.
                       ---------------
Ibland blir man riktigt glatt
överraskad när man träffar på en bok som man bara VILL läsa för man har blivit kär. Så var det när Fredrik Kullberg började berätta om sin bok "Sveriges 100 märkligaste sevärdheter". När han berättar om sevärdhet nr. 6 är det bara att hålla med! För där har man byggt om världens längsta linbana till en restaurang. Den byggdes åt Boliden under andra världskriget för att frakta malm från gruvan till smältverket vid kusten. 

Nu kan man åka samma sträcka som malmen men nu är det en restaurang med garanterade fönsterbord.
Vi har faktiskt varit och sett en av hans märkligheter, närmare bestämt nr. 52. Ni som har sett "Percy tårarvet vad jag pratar om...

  --------------

Vi fick även träffa författaren till de "käcka" citaten på bokpåsarna Jonas Cramby. De är nämligen tagna ur hans bok "Mandomsprovet" som verkade vara frågeställaren Mettes favoritförfattare för nu blev det mycket fniss och -"ja, så tycker jag också kommentarer".Han berättade att han skrev boken som en tankeställare till sig själv när hans flickvän kom med den då för honom absurda frågan om de inte kunde köpa sig en egen lägenhet i stället för att bo i övergivna lokaler för hon hade även en önskan om att de skulle skaffa barn.
Och om ni vill veta vad män i övre 30-årsåldern går och tänker på att de måste kunna få göra för att få vara en fri man ska man läsa Mandomsprovet för där testar han det mest som han trodde en riktig man skulle vilja göra som att springa ett marathon eller bestiga berg fast han aldrig tidigare brytt sig om fysik aktivitet. Han avslutade dock med att erkänna att han nu var klar med det där och nu var en lycklig småbarns far boendes i en bostadsrätt som han och flickvännen köpt. Så nästa bok är nog en handbok om hur man blir en bra hemmapappa om man ska tro hur han sken upp när han fick berätta det.
------------------

De två sista författarinnorna var ganska lika i sättet förutom att de skrev om två helt olika ämnen. En om allt man vill veta om kokkonsten och en om att ha häst som vuxen. De var helt klart två kvinnor som brann för sin sak och deras högsta önskan att få förmedla det till andra. Jag måste nog säga att jag blev inspirerad både av Lisa Förare Winbladhs bok "Matmolekyler" och Pia Hagmars "Du och jag och vi".

Jag vill tack Forma Books för en härlig kväll och alla de böcker vi fick med oss hem och så kan jag bara säga att det kan löna sig att kika in hos mig om någon dag för det kan komma upp något spännande hos mig som ni nog inte vill missa....en BOKTÄVLING!!!

onsdag 6 mars 2013

En bok om det viktorianska England

 
 
 



Vill du drömma dig bort i en bok som både handlar om det glamorösa teaterlivet i det viktorianska England.

För att sen följa människorna som kämpar för att överleva i det fattiga East End?




Då är boken "Sömngångerskan" av Essie Fox från Ponto Pocket något för dig!


Det här är nämligen en bok som dryper av tidstypisk beskrivning av hur det var, doftade och klänningarna frasade.
 
Den handlar om tre kvinnor och deras liv med familjehemligheter och mordgåtor. Det här är en lättläst bok som lunkar på i ett lugnt tempo.

Boken börjar med att den unga Phoebe följer med sin moster Cicci till teatern mot sin stränga kristna mor Mauds vilja.
Mostern har inte uppträtt på länge, hon var
en känd skådespelerska med sina trogna fans. Nu ska hon sjunga och vara Galatea i den kända operan som bygger på den grekiska mytologin Acis och Galatea. I den blir de båda kära i varandra- men när havsjätten Polyohemus upptäcker dem blir han svoch intrigen är klar för Händels opera från 1718.
 
Det är lite som det är i boken också, att det där de tre kvinnorna blir indragna i den här kampen om kärlek eller som det står baktill på boken -"berättelsen om förlorad kärlek, mord och galenskap".

Essie Foxs "Sömngångerskan" får betyget Hm!? av mig för den är både spännande och läsvärd men även lite trög i "drivet".


Författarinnan Essie Fox har en hemsida för den som vill ta del av mer om det viktorianska England på hennes hemsida HÄR! Hon har verkligen fått med allt både det positiva och det negativa om hur det var att leva i England under slutet av 18oo-talet.


Länkar: Adlibris, Bokus, CDON

söndag 3 mars 2013

Jag har blivit farmor!

 Igår var jag och träffade Stina för första gången.
 
 
Hon är bara 8 veckor gammal.
 
 
 
Det min äldste som är den lycklige och det var han som tyckte att det var dags för en liten. För han känner inte av sin allergi när han är tillsammans med Stina. Det sägs nämligen att hennes ras, Frise Bichon ska vara en allergivänlig ras. Han har testat det genom gosa med olika hundraser på flickvännens arbetsplats, ett hunddagis.
 
 
 
 Ni som har träffat mig IRL vet att vart jag än går följer min kasse med kilkudden med mig.
Likadant var det igår hemma hos sonen och svärdottern. Så efter att jag tog upp min kudde och lade min hemsydda kasse på golvet, blev det till en liten hunds stora glädje en hundsäng.
Där sov gott när hon inte sprang runt och busade, bet oss i tårna eller gav oss blöta pussar.
...eller kämpade för att få med sig godispinnen som hela tiden rullade ned från
kassen när hon inte bet i den.
 
 
 
 Här ser ni en stolt "farmor" som gärna lånar ut sin kasse till
den söta nya släktingen som inte gör oss pälsdjursallergiker dåliga.