onsdag 31 juli 2013

Nackdel med att ha en bokblogg



Tänk att det finns en nackdel med att ha en bokblogg. Ni undrar nog hur man kan klaga när man får nya böcker rakt ned i brevlådan med jämna mellanrum. För att inte tala om alla trevliga event och bokreleaser man får gå på.

Jo det är ju det där med att ha tid över att läsa sina egna böcker, alltså de som jag själv har valt ut och köpt.
Den här pocketen köpte jag i slutet av november förra året när jag stod och väntade på att min bloggvän Elles tåg skulle rulla in i från Tyskland. HÄR kan du läsa om vår IRL-date. Vad gör en Pockethexa under tiden hon väntar? Jo självklart går hon in på Pocketshop och hittar en pocket hon inte har läst. Som tur är så förstår hennes väninna att det är där hon ska leta efter Pockethexan när hon inte kan hitta henne vid tåget. Förlåt Elle för 



Det var Jeffery Deavers senaste pocket "En skör tråd" som jag hittade på Pocketshop, den där dagen i nov. Han är en av mina favorit deckarförfattare och jag har läst alla hans tio böcker om Lincoln Rhyme och hans assistent Amelia Sachs. Om ni inte har läst dem i kanske känner igen dem ifrån filmen 
"I samlarens spår" med Denzel Washington som Rhyme och Angelina Jolie som hans partner (omdöpt till Amelia Donaghy).

Och ni vet väl att den supersmarte kriminalteknikern också är handikappad och är ännu mer rörelsehindrad än mig då han är förlamad från nacken och nedåt.

Den senaste boken "En skör tråd" har som tema att mörda med hjälp av elektricitet och han lyckas verkligen. Det är en av de sakerna som jag gillar med Jeffery Deavers böcker är att varje bok har ett tema som mördaren använder

sig av och man får som lekman reda på mycket om det berörda ämnet. Fast den här gången tog jag faktiskt hjälp av min elektriker till son för att höra om det här kunde stämma att det verkligen gick att genomföra de här morden. Han tyckte väl att det var hemskt att någon kunde göra något så hemskt med något han älskar att hålla på med. Men mördaren i boken har blivit sjuk av att arbeta med elen och har det som skäl till det han gör. Eller är det bara vad han vill att vi ska tro? Det är nämligen så att Jeffery är expert på att invagga en i att tro att nu har jag löst mysteriet och vet vem den skyldige är och det är då det händer något som vänder upp och ned på allting. Helt klart en bok för dig som vill ha något annat att läsa än den klassiska deckaren för här får man även följa det kriminal teknikerna och deras arbete som också är avancerat och intressant.

Jag ger Jeffery Deavers senaste pocket "En skör tråd" ett stort "HI!"
Vad tycker du, blev du intresserad att läsa den el. har du redan läst den? Skriv vad du tycker och du får mer än gärna recensera den som en gästrecensent här hos mig!

måndag 22 juli 2013

Mycket Island nu med Häxans tid och EM fotboll



Det har varit mycket Island för mig idag. För det första läste jag ut recensions exemplaret jag fick av Bazarförlag och det var passande nog isländska  Árni Þórarinssons "Häxornas tid". Under eftermiddagen hejade jag på de svenska tjejerna när de slog Island med 4-0 i fotbolls EM. Själv har jag spelat fotboll i 15 år innan jag fick barn och mitt bäcken/rygg pajade ihop. Då kan du nog förstå att fotboll är en stor passion hos mig precis som mina kära böcker och därför är det extra kul är de två sammanfaller som det gjorde idag.


För er som vill se mer av matchen kan ni gå in på TV 4 och klicka fram till sporten, fotbolls EM och dagens kvartsfinal.

För en Pockethexa lät det som en passande ide att läsa "Häxans tid". Om du tycker att du känner igen titeln så kanske du såg den som TV-serie förra året sommaren på Svt.

Det här var en helt ny erfarenhet och tyvärr blev jag lite besviken i början när jag började läsa boken. Det beror på att det är så svårt att förstå de isländska namnen om det är en man, kvinna eller om det te.x är ett ortnamn. Så det tog ett bra tag innan jag hade fått ett grepp om boken och förstod att det handlade om en manlig journalist Einar och en kvinnlig fotograf som jobbar för den lokala tidningen. Einar har blivit förflyttad från huvudstaden till den lilla orten Akureyri där det inte händer någonting att skriva om enligt Einar men tidningen vill ändå satsa på de lokala nyheterna.



Det visar sig att han har helt fel för det börjar hända en massa saker som får stor plats i tidningen. En kvinnan omkommer under en forsränning som lokalsamfundet hade ordnat. Alla tror att det är en olycka men Einar får ett meddelande från en äldre dam på ett äldreboende om att han ska kontakta henne för hon har något att berätta angående mordet på kvinnan i forsen.
Kvällen innan premiären försvinner skådespelaren som skulle ha spelat huvudrollen i en gammal populär isländsk teaterpjäs. När Einar hör sig för om vad som hände innan försvinnandet visade det sig att skådespelaren hade uppfört sig underligt och varit hemlighetsfull. 
Under tiden sker det mycket på de lokalpolitiska mötena som blir mer och mer omtumlande och det blir sammandrabbningar mellan de olika falangerna. 

När Einar sitter i Eftermiddagsbladets lilla skrubb, den som ska föreställa ett kontor funderar han över vad som händer och om de båda händelserna hör ihop. Där fullföljer han sin jakt på vad som har hänt i sin nya hemstad med hjälp av sin lesbiska fotografs kontakter.
För det visar sig självklart var i den undre världen upplösningen finns där pengarna flödar i Isländskt ekonomiskt klimat innan kraschen.

Det som gör den här boken extra spännande och intressant är just för att man får en inblick i hur det såg ut på Island innan landet kollapsade. 
Jag ger den ett litet "Hi!" i betyg!



"Häxans tid" fick pris för Islands bästa kriminalroman 2005 -"På sitt märkligt lågmälda och underfundiga vis näst intill synskt lyckas beskriva en samhällsekonomi på god väg att förhäva sig".  

tisdag 9 juli 2013

Bästa sättet att träna sin hund

Enligt min svärdotter och många med henne är det bästa
 sättet att träna sin hund på att använda sig av en klicker. Det är en liten manick som man trycker på när ens hund har gjort ett kommando rätt. Om du t.ex säger "sitt" och din hund sätter sig och då klickar man precis när hon har gjort den rätta saken för då kommer belöningen vid det rätta momentet. För om man ska säga bra eller duktig hund har hon kanske hunnit göra något annat som hon då förknippar med belöningen.



-"Åsa Jakobsson är hundinstruktör och har stor erfarenhet av problem som kan uppstå i hundträningen. De metoder som hon presenterar i sin bok bygger på belöningsbaserad träning och träning med klicker. Använder man dem lär man sin hund att känna sig trygg och fokusera på träningen. 
Genom att presentera fyra typer av hundar – den ointresserade hunden, arbetsnarkomanen, den reaktiva hunden och hunden som är osäker och rädd – förklarar författaren hur hunden fungerar, varför problem uppstår och hur man som hundägare kan göra träningen roligare. Bokens första del är teoretisk och ger verktyg att använda i de praktiska övningar som presenteras i den avslutande delen. Den lösningsorienterade träningen bygger på ledorden samarbete, glädje och respekt.
Åsa Jakobsson har tidigare gett ut boken Vardagslydnad med klicker på Ica Bokförlag."



HÄR kan du läsa mer om Åsa Jakobssons bok om hundträning och lydnad. Efter att ha sett hur både matte och hund njuter av tiden tillsammans kan jag helt klart rekommendera Åsas bok "Lugn och fokuserad hund". Boken är extra bra för att den ger exempel på hur man jobbar med olika typer av hundar den som är som Stina, mitt "barnbarn", den med full fart och är med på allt. 
Det kan du se här på bilden nedan då hon efter några försök med klickern nu vet hur man gör när man dansar.






...för att sen efter flera försök så klara hon även av kommandot 
"ligg"!



Om du undrar varför 15-åriga Duckie inte gör som Stina och lyssnar på sommar-matte och klickern så beror det på att han är 
helt döv och inte hör någonting. 
Fast han vill vara där lill-tjejen är och är så glad att få vara på sommarkollo med henne i vår stuga, gissa om det var två statshundar som njöt!



Vakthunden Stina som i blåsten låg hela midsommarhelgen på vår veranda, och vaktade vem som gick in och ut i stugan.
Tuffare 1/2-års Bichon Frise valp finns inte enl.
hennes "farmor" som är sååå stolt över lillan som sprang fritt
för första gången.

tisdag 2 juli 2013

Sthlm story en novelltävling för er mellan 13-19 år

Det är B. Wahlströms Bokförlag som har utlyst en novelltävling för alla mellan 13-19 år. Novelltävlingens namn är Stockholm Story och all information för att delta hittar du 
HÄR!
Oavsett om du hatar, älskar eller förundras över Stockholm vill de höra din historia om staden och platsen.

1:a pris – Din novell blir publicerad i bokform samt på Ungdomar.se
2:a-10:e pris – Fina bokpaket samt publicering på Ungdomar.se
Regler för tävlingen:
– Du måste vara mellan 13-19 år. 
– Max antal tecken för novellen är 5000 (inkl. blanksteg). 
– Novellen måste ha en koppling till Stockholm.
Skicka ditt färdiga bidrag till novell@ungdomar.se senast tisdagen den 30 juli. Bifoga novellen som ett Word-dokument eller PDF och döp filen till ditt namn, exempelvis 
Stockholm Story

Vinnaren avslöjas i förlagets tält under kulturfestivalen We are Sthlm i Kungsträdgården och det vinnande bidraget blir publicerat i en bok. 



Om du är i rätt ålder hoppas förlaget att du tycker att tävlingen verkar spännande och vill skicka in ett eget bidrag. Om du inte är i rätt ålder hoppas vi att du vill tipsa dina läsare om tävlingen.
Sprid gärna det här vidare genom att skriva om det på din blogg eller på Facebook. För du minns väl själv hur det var i den där åldern? Man skrev och sprutade ut sig berättelser och noveller bara för att det var så kul att skriva och man hade inget som stoppade en som man har idag som vuxen, utan det var fritt skrivande direkt ur hjärtat.