torsdag 29 augusti 2013

Recension av Kärlekens dårar

Nu har jag fått en hexpocket-recension av en av mina medlemmar av min bokring "Pockethexorna på utflykt".
Det är Anni med bloggen "Med ögon känsliga för blått" som tidigare har läst och recenserat böcker hos mig. HÄR och HÄR kan du läsa vad hon tycker om dem. Om du är intresserad av att ta del av vad de andra medlemmarna tycker kan du läsa alla recensioner under flikarna A-Ö överst på min blogg.
Vill du också få hem en "hexpocket" att recensera? 
Skicka namn och adress till pockethexorna@live.se så skickar jag en hemlig pocket hem till dig att läsa, recensera och ge till en ny läsare.

Läs vad Anni tycker om "Kärlekens dårar" av Joanne Harris och tala gärna om vad du tycker om du håller med eller tycker annorlunda!

"Tack vare Hexan fick jag upp ögonen för Joanne Harris, en författare som jag sedan dess läst en hel del böcker av. Några har jag älskat innerligt, andra har inte varit fullt lika engagerande. Tyvärr tillhör Kärlekens dårar de senare, förmodligen p g a klostermiljön som inte riktigt faller mig på läppen, även om jag inser att författaren gjort sin grundliga research och beskriver klosterlivet in i minsta detalj.

Hela boken är en lång väntan, ett uppbyggande av förväntningar på vad som ska komma, vad som ska hända med huvudpersonen Juliette och hennes förre älskare. Återblickar ger steg för steg en förklaring till o, lika skeenden, man kastas mellan Juliettes liv i klostret och det tidigare livet som kringflackande cirkusartist. Till sist kommer då upplösningen och det blir lite av ett Jaha. Hela händelseförloppet blir lite av ett spel för gallerierna, med ett slut som inte alls var oväntat.

Ett litet Hi får boken ändå, mina krav på författaren ska inte förringa att den är välskriven och detaljerad, även om den i mina ögon inte kommer upp till de höjder som vissa av hennes andra böcker.

Jag ger den till en väninna ikväll!
kramen Svart hjärter (kort)"


(Bilden är från en av sommarens ljuvliga italienska terrasser, norr om Rom)

Anni/


fredag 16 augusti 2013

Precious den starkaste boken jag någonsin läst

Nu har jag läst den bok som har gjort starkast intryck på mig och jag har fått kämpa med tårarna för inget barn ska behöva genomleva det hon skriver om.

 

Nu har jag läst den bok som har lämnat starkast intryck av alla de böcker jag har läst. Det är "Sapphires" bok "Precious" och jag har fått kämpa med tårarna men även fått ta del av hennes stora glädjeämne, det skrivna ordet.











Om du under sommaren och semestern bara vill läsa pocketar som handlar om kärlek, sol och glädje är det här ingen bok för dig. För det här är en självbiografisk bok som handlar om Precious som bli sexuellt utnyttjad och misshandlad av båda sina föräldrar sedan småbarnsåren. Hon blir mamma till en dotter med Down syndrom redan i 12-års ålder. Det är hennes pappa som gör henne gravid och hon tvingas föda sin dotter som även är hennes syster. När hon är 15 år våldtar han henne igen och hon blir gravid igen.

Men det här är även en bok som inger hopp då man få följa henne under hennes uppväxt och hennes kamp att få göra det hon verkligen vill, att få lära sig att läsa! Det är något som den vanliga skolan inte lyckas med men hon får hjälp med att börja på "Alternativet". Det är en skola för dem som vill ta igen det de missade och får en ny chans på "Alternativ Högre utbildning/Lär var och En". Där får hon inte bara en ny chans med att lära sig läsa utan hon får även en ny chans i livet då hon får kraft att lämna sin föräldrar och alla övergreppen och får ett eget boende på ett hem för tjejer i samma situation som henne där de även ordar med barnpassning under studierna.


Det härliga med den här boken är att Sapphire har valt att skiva Precious texter på den stavningsnivå hon ligger på. Det här är hennes första mening:

-"tanrk li Mngt" (Tänker på Lilla Mongot).

Det är alltså hennes första barn som hon var tvungen att lämna bort för hon var för ung för att ta hand om ett handikappat barn.

Den sista texten hon skriver i skolan är en dikt om livet och vi har fått följa med i hennes utveckling:

-"...SPELA MED KORTEN DU HAR säger husmor, HÅLL FAST VID DINA DRÖMMAR säger Langston, RES DIG UPP säger Farrakhan, FÖRÄNDRA DIG säger Alice Walker, Regnet faller, hjulen snurrar, RIMMA INTE ALLTID säger Miss Rain (lärarinnan), gå vidare, gå in i dikten, in i dess HJÄRTA, som slår, som, en klocka, som ett virus, tick, tock."

Jag ger självklart Sapphires Precious ett stort "HI!" i betyg.

Tycker du att du känner igen den här berättelsen men inte har läst boken, då kanske du i stället har sett den Oscarsbelönade filmen där Gabourey Sidibe spelar huvudrollen.


Nu väntar jag bara på att förlaget Gilla Böcker ger ut uppföljaren så snart som möjligt för jag vill självklart höra hur det gick för hennes lilla familj.



Adlibris
Bokus
CDON