tisdag 25 augusti 2015

Rec av Peter Stamms Agnes

Nu har jag läst min första bok av Peter Stamm som är min bloggkompis, Lyrans Noblessers stora favoritförfattare. Jag har tidigare berättat när hon fick träffa honom på Bokmässans pressnatta och det kan ni läsa om HÄR. Eftersom det var ett sådant starkt möte för henne har han alltid varit en sådan där "måsteläsaförfattare". Så när jag fick erbjudande av förlaget Thorén o Lindskog att recensera deras pocketböcker tackade jag självklart ja och bad speciellt att få läsa "Agnes" av Peter Stamm, hans debutbok.  

Peter Stamm är en tyskspråkig författare  från Schweiz och han blev snabbt populär i stora kretsar. Hans böcker är översatta till 37 språk. När Agnes kom ut 1998 väckte boken stor uppmärksamhet och han blev nominerad till flera priser bl.a Frank O´Conners  litteraturpris två gånger. 

Hans författarskap präglas av det vardagliga livet och sökandet efter kärlek och lycka. Språket är känt för att var enkelt och rakt som tex. inledningen till boken: "Agnes är död. En berättelse dödade henne."

Boken handlar om en schweizisk författare som kommer till New York för att skriva en bok om amerikanska lyxtåg. Men i stället träffar han den fysikstuderande Agnes och de blir förälskade och flyttar ihop. Agnes ber honom att skriva en bok om dem och deras förhållande. Hon vill att han ska göra det för att hon ska förstå vad han egentligen tycker om henne. Fast han varnar henne för att han inte vet hur boken ska sluta och att han inte har någon kontroll över berättelsen. Boken blir mer och mer skruvad för det är ingen klassisk kärlekshistoria utan Agnes lyckas själv beskriva hur deras förhållande är: "lyckliga kärlekshistorier är ointressanta, eftersom lycka är en dålig förutsättning för en bra historia”.



Tyvärr är den här boken inte lika bra som jag hade hoppats på så jag ger den bara ett "Hm!?" = en 3-a. 




För er som gärna vill se och höra honom berätta om sitt författande så kommer han till Stockholms Kulturhus och Internationell författarscen den 24 november i höst. Klicka HÄR om du vill läsa mer om detta uppträdande.

söndag 16 augusti 2015

Djävulens tonsteg av Hans-Olov Öberg


v


Nu har jag läst Djävulens tonsteg som är första delen av Hans-Olov Öbergs trilogi, utgiven Kalla Kulors förlag. Den handlar om tolvåriga pojkar som sjunger i en av Västerås skolkörer samt även i Domkyrkans gosskör. Handlingen i den här boken utspelar sig 1978, ett roligt sammanträffande är att jag också var 12 år det året och även jag bodde i Västerås. 


Fast där slutar likheterna, för jag sjöng inte i någon kör alls utan jag nöjde mig med att spela fotboll på fritiden och jag bodde inte heller i närheten av platserna där bokens händelser utspelar sig. Trots detta faktum måste jag erkänna att jag blev ändå väldigt förtjust i den här boken tack vare att jag kände igen mig i min barndoms stad och hur livet i stort var under 1970-talet.


Händelserna i boken börjar med att beskriva hur de olika pojkarna i kören, Jimmy, Elias, Henrik och Colin hur de samlas inför dagens sångövningar i domkyrkan. Pojkarna tävlar sinsemellan för är att vara först på plats inför dagens övningar, för kommer man först så får man stå närmast ingången, annars blir man undanknuffad ned i hörnet när altgänget kommer med tjocka Ove i spetsen. De är de tuffa killarna i 7-8-an som snart hamnar i målbrottet men än så länge håller deras röster.

 Alla som ville något med sin sång köpte den mörkblå v-ringade plyschtröjan med köremblemet på för alla visste att körtröjan gav pluspoäng hos körledaren. Självklart så har Jimmy och Colin en sådan tröja. Fast Jimmy är den enda som har den tuffa och  Skiyotjackan och bjuder även generöst på geléhallon direkt ur påsen. Hur kan han ha råd med detta, för i pojkarnas värld så tjänar hans föräldrar inte mer än några andra föräldrar.

 
  
Jimmy som är den stora solisttalangen har fått äran att vara den elev som alltid får gå upp till körledaren tillika deras magister och hämta dagens noter. Tiden går och i stället för Jimmy kommer magistern ned för trappan med noterna under armen. Men var är Jimmy?


Efter 11 timmars letande hittas han mördad i domkyrkan. Vem kan ha mördat en oskyldig 12-årig pojke?  En galning? En klasskompis som varit avundsjuk på Jimmys talang? Eller kan det vara så att han hade kopplingar till den undre världen som det går rykten om? Man får följa polisens arbete genom polisen Benny Modigh, han väljer att arbeta på ett litet annorlunda sätt, då han samarbetar med journalisten Annelie Fri som tidigare arbetade som krigskorrespondent. Sedan får man även följa EliasFagervik som är Jimmys vän i kören.  
När de börjar gräva i den döde gossopranens liv verkar han inte vara så oskyldig som han velat ge sken av, han hade nämligen någonting för sig med de stora killarna i skolan.

Boken är skriven i ett lugnt tempo med en härlig 1970-tals stämning som gör att man tycker om boken, fast den har ändå en nerv som håller upp spänningen. Men framför allt är det slutet som gör hela boken för då händer det verkligen oväntade saker!
Jag ger den ett stort HI! i betyg!

fredag 7 augusti 2015

Rec. av Thomas Greens Ängel på drift

Återigen lyckas Malin S. skriva en recension av en bok jag har skickat till henne som "hexpocket" i min bokring/bokklubb "Pockethexorna på utflykt". Läs och se vad hon tycker om förlaget Bookworms populära bok "Änglar på drift" av Thomas Green. 
Har du också läst boken och i så fall av tycker du om den?


-"Återigen lyckades du skicka en bok till mig som jag gillade. tack! Leende ansikte med leende ögon
_________________

Jag är så fascinerad över den fantasi som Thomas Green delar med sig av i sin bok "Ängel på drift". Att blanda "verklighet" med inslag av änglar och demoner och få det till att kännas naturligt är riktigt imponerande. 

Handlingen i denna 400 sidor långa roman utspelar sig på USA's västkust, vid ön Vinalhaven. 
En man med minnesförlust flyter i land och en serie av oförklarliga händelser tar sin början. Skickligt väver författaren in öbornas och turisternas livsöden till en gemensamhet som alla är förknippade med den oidentifierbara mannen på stranden. 
Samtidigt som man försöker utröna vem denna mystiska man är och hur han kommit till Vinalhaven, pågår det en febril verksamhet i Elysium, änglarnas vackra boning. Dödsängelens arvtagare, Bartolomeus, har fallit ned till människovärlden för att rädda dem från ondskan som hägrar där. Något som inte alla änglar ser med goda ögon på. 

Det är en varm och vacker ton genom hela boken, trots olyckor, sorg och svikna löften. Kärlek, vänskap och hjälpsamhet sätts på prov men även nya relationer skapas och närheten mellan de inblandande stärks ju mer underligheter och oförklarliga skeenden de utsätts för. 
Thomas Green's personskildringar är lättsamma och fina, hans områdesbeskrivningar är fantastiska. Tyvärr finns det fel i texten ibland, där ett ord försvunnit ur meningen. Inget som försvårar förståelsen av handlingen men det skapar lite irritation hos en perfektionist som jag är.

"Ängel på drift" är en annorlunda roman, långt ifrån de vardagliga deckare jag brukar läsa. Den är magiskt vacker med stundtals filosofiska tankebanor. Mina favoritrader, som jag skrivit av i min må-bra-bok, kommer följa mig vidare i livet, liksom känslan av att ha läst en mycket bra bok. Fyra av fem HI! 
Malin Samson"



Efter Malin så är det hennes svärmor i Mullsjö som tar över boken och läser/recenserar den . 
Vill du också få hem en hemlig pocket till dig att läsa och recensera här på bloggen? Skicka då namn och adress samt om du har några speciella önskemål på vilken typ av pocket du vill ha till  pockethexan@live.se 


HÄR  kan du läsa om den andra boken som Pockethexan Malin S. har recenserat här på bloggen. Det är Cecelia Aherns "Mitt liv o jag" som hon gav högsta betyg.