måndag 29 augusti 2016

90-talsböckerna du bara måste läsa


Tidigare här i vecka försökte jag att vara duktig och städa ut bland böcker och VHS-band som stod i en av min äldsta bokhyllor. Döm om min förvåning när jag skulle flytta på en hylla med VHS-band som ingen längre vill ha. När sen hela hylla åker i golvet ligger det även blandat bland banden en hel hög med mina favorit pocketar från 1990-talet.
Det som är kul med de här pocketarna är att det inte är några deckare utan bara olika typer av romaner, allt från historiska till familjedraman. Flera av författarna var stora favoriter och jag läste allt som kom ut av dem. Tyvärr har de fallit i glömska eller så ger de helt enkelt inte ut fler böcker längre.

Jag säger bara en sak, har ni inte läst något av de här författarna då har ni verkligen missat något. Jag kan verkligen rekommendera dem så att det är bara börja leta hos vänner och bekanta för att se om de har dem annars är det bara att ge sig ut på jakt i secondhand butiker, loppisar eller se om de finns som nytryck.

Om du bara orkar med eller har lust att läsa en bok läs då Susanne Bröggers släktkrönika Jadekatten för det här är nog den starkaste boken jag har läst för än i dag kan jag känna med huvudpersonen som ska vara författarinnan själv.




Johanne Hildebrandt Freja, Sagan om Valhalla. Följ med tillbaka till bronsåldern, Sverige för 2 700 år sedan, till en värld fylld av bortglömda drottningar, legender och hjältinnor.
Freja, sagan om Valhalla är en andlöst spännande berättelse fylld av lidelse och magi. Johanne Hilde-brandt använder sig skickligt av våra fornnordiska myter när hon berättar om människorna som blev våra gudar och gudinnor: Freja, Tor, Oden, Loke och de andra..

Susanne Brögger, Jadekatten Suzanne Brøggers brett upplagda släktkrönika Jadekatten (1997) spänner över fem generationer och rymmer flera självbiografiska spår. I centrum står den dansk-judiska familjen Løvins uppgång, förmenta stolthet och fall - här ingår grundandet av spritfabriken Aalborg, skuld, skam och incest, drogmissbruk och stora framgångar vid teatern för författarens alter ego, Zeste.



Pat Conroy, Strändernas musik
 År 1980, ett år efter det att min fru hade tagit sitt språng mot döden från Silas Pearlman-bron i Charleston i South Carolina, tog jag med mig vår lilla dotter och flyttade till Italien för att börja leva på nytt." Jack McCall slår sig ner i Rom och livnär sig på att skriva kokböcker och tidskriftsartiklar om Italien. Han måste fly från sina plågsamma minnen, och sakta men säkert lyckas han återvända till livet. Efter några år rubbas hans cirklar. Hans svägerska söker upp honom och bönfaller honom om att komma hem till USA och försonas med sina 
svärföräldrar. Dessutom vill två skolkamrater ha hans hjälp att spåra upp en gemensam ungdomsvän som gick under jorden i protest mot Vietnamkriget och sedan aldrig hörts av. Med det är först när Jack nås av budet att hans mor är dödligt sjuk i cancer som han ger sig av på en resa i tid och rum - mot sin egen uppväxt i Södern och mot de upplevelse som ledde till hustruns till synes ofattbara självmord.

Joanne Harris, Underströmmar Joanne Harris blev – nästan över en natt – framgångsrik bestsellerförfattare med sin bok Choklad, som också gjorde succé som Oscarsnominerad film. 
Mado återvänder till barndomshemmet i en fiskeby på en liten ö. Familjefejder, vikande fiske och erosion hotar byn och dess invånare. Mado bestämmer sig för att tillsammans med en mystisk, nyinflyttad främling försöka rädd byn och få den att blomstra igen.


Marian Keyes, Sushi för nybörjare 
Lisa Edwards tror inte sina öron när hon får reda på av sin chef på Femme magazine att hon har blivit befordrad till chefredaktörsjobbet i ... Dublin. Hon som var övertygad om att hennes nästa steg i karriären skulle vara som chef för koncernens flaggskepp på Manhattan i New York. Men istället får hon i uppdrag att starta ett nytt ungt, sexigt kvinnomagasin Colleen. Lisa känner sig förvisad till världens ände, men vägrar naturligtvis att erkänna det för någon. 
Ashling Kennedy blir Lisas assistent på den nya redaktionen för Colleen. Hon är Lisas totala motsats. En liten fröken Fixar-allt, som oroar sig för allt och därför alltid har handväskan full med bra att ha-saker. Ashlings bästa väninna Clodagh Kelly borde sväva i lycksalighet. Gift med drömprinsen, mor till två underbara barn, ett underbart hus. Så varför har hon på sista tiden känt lust att kyssa en groda? Det här är en historia om tre kvinnors liv och deras längtan efter lyckan som kanske inte alltid finns där man tror.

Maeve Binchy, Vi ses på Quentins   Ella Brady är en ung kvinna, älskad av sina föräldrar och vänner. En dag möter hon Don Richardson, en ansedd finansiell rådgivare, och blir passionerat förälskad. Men det visar sig att han varit inblandad i ekonomiska svindlerier och han flyr utomlands. Ella försöker få pengar till ett filmprojekt. Hennes idé är att berätta Irlands historia utifrån samtal med människor på Quentins restaurang i Dublin. Bred underhållningsroman. 


Elsie Johansson, serien om Nancy:

Glasfåglarna Glasfåglarna' är, genom sitt levande och djupt personliga språk, en stark och känsloladdad roman. Den berättar om TåPelles familj och i fokus står den trettonåriga Nancy. En dag upptäcks en okänd väska gömd under vindstrappan. Nancy betraktar den med olust och skräck. Kan den ha någonting med inbrottet hos handlarn att göra? Är det möjligt att hennes älskade storasyster, Dora, är inblandad.
Det var så allting började. Det var så hennes liv tog en ny riktning. Nancy växer upp som yngst bland fem syskon i ett arbetarhem under trettiotalet. Hon är familjens iakttagare. Hon anar de skuggor i Doras liv som till sist blir tydliga, hon ser mammans kamp och pappans stora inåtvända sorg.Mosippan Den långa kalla vintern 1940-41 kan äntligen vrängas av och lämnas bakom som ett ömsat ormskinn, lika segt och trångt och med samma unkna lukt. Världskriget rasar runtom Sveriges gränser. Hos TåPelles lyssnar man till orosrösten på radion och till Per Albins försäkran om den goda beredskapen. Nancys mamma tar trösten till Sibyllans spådom och pappan hugger gengasved. Nancy själv drömmer om en lyftning och en utväg, men mest av allt drömmer hon om kärlek. Frisläppt ur det bylsiga vinterfodralet återfinner hon sin kropp. Hon smeker försiktigt över höfterna och brösten och vidare längs låren, då ryser det i huden och den känns sval. 
Mosippan är en fristående fortsättning på den uppmärksammade romanen Glasfåglarna. TåPelles Nancy har blivit lite äldre, och livets mysterier börjar avtäckas. Nancy Tur att jag har dig! Så säger mamma till Nancy den grå novembermorgon då pappa bärs bort på den våta granrisgången. Och armen kring skuldrorna blir ett kärleksok. För inte kan väl Nancy lämna mamma nu? Flyttningen och friheten får vänta så länge. Så slutarMosippan, andra boken i berättelsen om TåPellefamiljen, den som inleddes medGlasfåglarna. Nu har Elsie Johansson kommit fram till den tredje och avslutande delen i sin trilogi.
Nancy utspelar sig från 1941 och några år framåt. Vi får följa Nancys och mamma Fridas kamp för värdighet och överlevnad, till att börja med i den välbekanta miljön nedanför åsen i Lunda tills den dagen kommer då stugnyckeln hängs på en spik för sista gången och det är dags för flytten till Uppsala. Tillsammans skapar de en ny tillvaro i en liten lägenhet med dass på gården och grannar att dricka kaffe med. Både Nancy och hennes mamma flyger på sätt och vis ur boet och skapar sig en friare existens. De är fortfarande en orubblig enhet och pappa Viktors död har svetsat dem ännu mer samman, men nu kommer också omvärlden tydligare in i deras liv. Tyngden från kärleksoket lättar ytterligare då mamman inleder en ny relation med Birger, något Nancy åser med mycket kluvna känslor men så sakteliga accepterar. När mamman beslutar sig för att flytta till Birger får Nancy för första gången leva helt ensam. Men nu har hon ju vänner i sitt liv, framförallt har hon bästisen Solan med sin snåriga bakgrund. Med kärleken är det dock värre och när den så plötsligt flammar upp kan man nog inte föreställa sig ett känsligare scenario. Brådstörtat bryter Nancy upp igen och far till Solan i Stockholm, för att där möta krigsslutet på Kungsgatan, och för att äntligen se sina möjligheter utkristalliseras.
Det här är en utvecklingsroman av det ovanliga slaget. Här berättas rakt och osentimentalt, tankar och drömmar varvas med mustiga arbetslivsskildringar och möten med människor. Elsie Johansson skildrar Nancys mognad till självständig ung kvinna och hennes starka men inte okomplicerade kärlek till mamman med en sådan närvaro att man som läsare känner sig involverad i ett engagerande samtal. Genom hela skildringen vibrerar kärleken med sin ofattbara mångsidighet. Det är en storartad avslutning på en enastående trilogi!

tisdag 23 augusti 2016

Recension av Hans-Olov Öbergs Västeråstrilogi


Nu ska jag försöka skriva ikapp recensionerna till alla böcker jag har läst nu i  sommar liggandes i min härliga solsäng. Den första boken jag läste blev snabbt till två stycken i samma serie. Det är de två resterande delarna i Hans-Olov Öbergs Västeråstrilogi "Någon att lita på" och "Kungamördaren" från Kalla kulors förlag. Vad jag tycker om den första delen "Djävulens tonsteg" kan ni läsa om HÄR
Det som ger mig en extra känsla för de här böckerna är att jag är jämgammal med författare och vi är båda två uppvuxna i Västerås under 1970-80-talen och han väv in tidstypiska händelser och saker som gör att man känner igen sig ännu mer.
Vi får följa huvudperson Elias Fagervik genom de tre böckerna där han först är den unga oskyldiga körsångaren till att bli en supersmart högskolestudent till att bli den internationella datahackern och superekonom. Fast hela tiden lura det något hemskt i Elias liv som gör att han inte är den han verkar vara. Det här gör att de här tre böckerna är sådan bladvändare att man bara måste sluka dem för att de både är så spännande men även annorlunda och i mitt fall även igenkänningsfaktorn som gör att jag vill läsa mer. Jag ger hela trilogin ett stort HI! för man måste verkligen läsa dem alla tre för att få reda på hela sanningen.   
-------------------------------------------------------------------------------------

-"Västerås den första juni 1987. Världen skrattar åt Sovjetunionen sedan en ung tysk landat ett propellerplan på Röda Torget under flygsäkerhetens dag. Samma ljumma sommarkväll förs en ung flicka in på akuten i Västerås. Hon är svårt misshandlad och våldtagen. Polisen står handfallen och utan spår. Men Någon har hittat flickans dagbok på lasarettgolvet.

Ett par dagar senare landar ett brutalt och utstuderat misshandelsfall på chefen för våldsroteln, Benny Modighs, bord. En lovande fotbollsspelare har hittats b      akbunden och kastrerad och det är bara början. Utredningarna av våldtäkten och misshandeln löper parallellt men snart står det klart att Någon ligger steget före polisen. Någon är ute efter att hämnas i en råttans lek med katten.
En intensiv kamp mot klockan tar vid samtidigt som en moralisk fråga ställs på sin spets: är det verkligen rätt att straffa den som straffar sådana som förtjänar det?
Hans-Olov Öberg tar läsaren med på en rapp och ondskefull resa till åttiotalet där mästerligt spunna intrigtrådar med tidstypiska detaljer vävs samman till en angelägen thriller."

---------------------------------------------------------------------------------------- 
-"Det är bara ett halvår kvar till millennieskiftet. Benny Modigh tar farväl av polishuset i Västerås för att tillträda en ny tjänst på Rikskriminalen i Stockholm, med starkt ökade möjligheter att lösa komplicerade brott. Samtidigt kan han inte släppa tankarna på sitt stora, personliga misslyckande: brottslingen som kom undan.
Elias Fagervik återvänder till Sverige från en brutalt avslutad karriär i New York och tvingas inse att hans dagar som självutnämnt underbarn sedan länge är över. Det är dags att växa upp och ta tag i de stora, viktiga frågorna. Samtidigt kan han inte släppa tankarna på att någon hela tiden bevakar honom. Ett oväntat möte mellan de två utlöser en rad märkliga händelser i huvudstaden. Allt utvecklas till en surrealistisk katt-och-råtta-lek mellan Benny Modigh kommissarien som enligt rykten kan se runt hörn och den grandiost laglöse Elias Fagervik: mannen som ingen någonsin kunnat binda vid ett brott. I centrum för uppgörelsen: den svenska kungafamiljen."
----------------------------------------------------------------------------------------