lördag 8 juni 2013

Topp 5 danska deckareFör er som inte redan kände till det kan jag nu meddela att jag är en halvdanska. Tänk vad bra det är att ha flera läder att heja på, som det va för några veckor sedan då Danmark vann Melo! 

Ni kanske märker att det har gått några veckor sedan jag sist skrev ett inlägg eller varit inne hos er för att se vad ni har att berätta och ge för bra tips och recensioner. Tyvärr är det så att jag helt plötsligt fick ett smärtskov i mitt trasig=stelopererade bäcken/ländrygg.

Men som tur är har jag sen något år tillbaks fått egna smärtstillande extratabletter som jag kan ta vid sådan här tillfällen så i stället för ambulansfärd och 1-2 månader på sjukhus och rehabhem kan jag nu med hjälp av familjen och höga doser morfin klarar jag av att ligga hemma och smärta ned mig i stället för sjukhus och det kan jag säga att det är jag så lycklig över att jag nästan blir tårögd bara jag tänker på alla sjukhusvändor jag har varit med om i mitt 19-åriga smärthandikappade liv. Som t.ex. när min då 14-åriga dotter skulle konfirmera sig och låg jag på St:Göran, se bild.


Hur var det nu med de danska deckarförfattarna, de jag känner lite extra för?. 


Håll till godo, Pockethexans topp 5 med danska deckarförfattare:

______________________________

Nr 5!
Forside, Henrik Brun: Den svenske løgner. Turbine KrimiFörst ut är för mig en ny författare som jag under våren fick som recensions exemplar av Massolit förlag. Henrik Brun heter han och arbetar som utlandsreporter på Kristeligt Dagblad och har under tiden hunnit med att skriva tre böcker om Ketil Brandt där "Lockfågeln" är den enda som ännu har kommit ut på svenska. Ketil är också journalist och arbetar delvis i det forna Jugoslavien och har fått en inbjudan till bröllop i Sarajevo. Där får han ett meddelande om att hans vän har blivit mördad i Ljublijan och han blir ombedd av den danska polisen att hjälpa till med utredningen då han den mördade var på väg till Danmark. Det visar sig att Ketil är en lockfågel för i ett spel med människohandel och korruption. 

Nu ser jag verkligen fram emot att få läsa uppföljningarna där tredje boken heter "Den svenske løgner".________________________

Nr 4!
Nu har jag även fallit för Elisabeth Egholms Dicte i skriven form från Damms förlag! Tidigare skrev jag HÄR om den danska TV-serien där den jyska journalisten Dicte flyttar med sin 18-åriga dotter hem till Jylland efter ett kraschat äktenskap och 20 år i huvudstaden. Hon söker upp sina föräldrar eftersom hon vill ha sina papper om sin son som hon födde när hon var 15-år men de vägrar fortfarande att hjälpa henne eftersom de tillhör Jehovas Vittnen och de har en annan kristen syn på att föda barn utanför äktenskapet. Jakten på den förlorade sonen pågår samtidigt som hon "hjälper" polisen med att lösa fallen hon skriver om i tidningen där hon arbetar. Som tur är har hon god kontakt med två av sina gamla väninnor och de är de som både hjälper och ger henne mer arbete när det händer oväntade saker.


______________________

Nr 3!
Gretelise Holm  på Piratförlaget är en av mina gamla favoritförfattarinnor och jag har läst henne sen hennes första deckare kom ut 2002. De handlar om den "lite" äldre journalisten Karin Sommer som inleder ett förhållande med den yngre manlige journalisten på tidningen som de båda arbetar på. "Paranoia" heter den första av hennes böcker och alla fyra böcker handlar om både historiska som aktuella händelser. "Krigsbarn" handlar både om danskarnas inblandning i andra världskriget och dagens Irakkrig som utspelade sig när boken kom ut. Eller som i "Ömord" där någon påstår att de äldre på ålderdomshemmet inte har dött en naturlig död utan att de har blivit utröstade av örådet precis som i TV-serien "Robinson". De här böckerna kan läsas av alla eftersom de är mer än bara en deckare de är både historieböcker och dagens nyheter.__________________________

Nr 2!
På andra plats ligger en för mig ny författarinna som jag fick ett recensions exemplar av från Massolit förlag och det blev en glad överraskning. Det är Sara Blædel med boken "De bortglömda". Det här är den sjunde boken om polisen Louise Rick men är den första för mig. Sara är en författare som själv påverkas av vad hon skriver för när man hittar den unga kvinnan mördad i en skog är det ingen som saknar henne och det är inte förrän de visar en bild på henne i medierna som det hör av sig en kvinna som känner igen henne. Det visar sig vara en förståndshandikappad tjej från ett behandlingshem som nu är nedlagt och hon är en av alla de bortglömda som ingen känner till. Nu börjar det dyka upp fler av de bortglömda och de ligger våldtagna och misshandlade i samma skog där man hittade den mördade kvinnan.
Sara skriver med en ilsken ton om vad de bortglömda har fått gå igenom och ifrågasätter hur det kan ha gått så långt innan någon reagerar och samtidigt kämpar polisen Louise med sina egna känslor och minnen som hon inte vill erkänna. _________________________

Nr 1!
Helt klart den bästa danska författaren av deckare/kriminalroman är självklart
Peter Høeg som både har skrivit "Smillas känsla för snö" och den "Tysta flickan". De är skrivna med en sådan inlevelse att det blir som poesi när han t.ex. beskriver hur snö kan vara och upplevas, speciellt,
 för en är uppvuxen på den danska ön Grönland. Men samtidigt händer det sorgliga saker i Smillas liv då hon följe spåren i snön av den lille pojkens fötter uppe på taket av flerfamiljshuset inne i Köpenhamn. Spåren leder till takfoten där de tar slut för   nedanför de fem våningarna ligger den lille pojken krossad av fallet. Smilla kan inte tro att han har gjort det av fri vilja för hon kan tyda spåren i snön och de säger något helt annat och hon ger sig inte utan börjar nysta i de ledtrådar hon finner att det finns många saker som behöver få ett svar.

Så här beskriver Boksidan hans böcker:

-"Precis som i Fröken Smillas känsla för snö väver Peter Høeg i Den tysta flickan skickligt samman en kriminalhistoria med geopolitiska komplotter och metafysik, miniessäer om musik med drastisk humor och biljakter."...........................

....fast det finns en till som kunde ha fått varit med på listan om det nu inte va så att han skrev tillsammans med den svenske författaren Dag Öhrlund och det är dansken Dan Buthler. För deras deckarserie om den lömske sexistiske mördaren Christopher Silfverbielke som man inte kan göra annat än att sträckläsa böckerna för de är så grymt spännande och oväntade vändningar.
"Uppgörelsen" är den fjärde och sista delen i serien och den 24 maj.

2 kommentarer:

Västmanländskan sa...

Jag har inte läst så många på din lista, så jag har många att upptäcka. Läste jus "Svinen" av syskonen Hammer. Den var läskig, men bra.

Krya på dig!

Serentis sa...

Hej, jag kom hit för att hitta bra danska deckare. Tack för listan, nu har jag nånting nytt att prova!