torsdag 27 juni 2013

Uppgörelsen, är det verkligen sista gången vi får träffa Silferbielke?


Nu har jag läst ut Massolits hela serien om den "färgstarke" psykopaten Christopher Silfverbielke!
Fast efter att ha läst ut "Uppgörelsen" som är den fjärde och enligt dem själva den sista delen i serien undrar jag  om det verkligen stämmer? Det är nämligen så att författarna har lämnat öppet för en fortsättning...!?


Jag måste faktiskt erkänna att jag inte läste den tredje delen "Återvändaren" förrän nu när jag hade fick den fjärde och sista delen i serien. Det var efter jag läste den andra delen "Grannen", läs HÄR, som jag förstod att cliffhangern i slutet av 3-an skulle bli för olidlig spännande för att vänta över ett halvår innan slutet kom. Nu när jag läste den visste att jag gjorde rätt för nu kunde jag i maj sluka de två böckerna i en följd under två veckor för de två böckerna är egentligen bara en bok som är uppdelad i två.
Visst var det väl smart!? Vad tycker du?

Vad handlar de då om kanske du undrar? Så här står det i på baksidorna av böckerna.
Återvändaren
Christopher Silfverbielke var Stureplans finansstjärna och oemotståndlig för kvinnor, men samtidigt uttråkad vid 30 års ålder och diagnostiserad som psykopat. Kombinationen av lyxliv med sena nätter, champagne, kokain och ett sökande efter spänning, drev Silfverbielke till allt djärvare och farligare handlingar, som han involverade sina närmaste vänner i. Priset blev högt. Vännerna försvann och jagad för mord av Sveriges skarpaste kriminalkommissarie, Jacob Colt, tvingades Silfverbielke att fly från Sverige. Efter att ha levt under falsk identitet i Florida beslutar sig Christopher Silfverbielke för att återvända till Stockholm. Han älskar sin psykiater Mariana Granath, och är fast besluten att få henne att förstå sitt eget bästa och flytta med honom till Spanien. Samtidigt ska han ta hand om en av de få människor han någonsin haft känslor för - sin mamma. Men inte långt efter återvändandet förstår Christopher att saker och ting aldrig kommer att bli som förr. Och att det är kommissarie Colts fel. Djupt inne i Silfverbielkes hjärna föds en djävulsk plan som ska genomföras till varje pris.

Uppgörelsen
På ytan är Christopher Silfverbielke en charmerande och världsvan affärsman, men bakom masken är han en känslokall psykopat och seriemördare. Efter att ha hållit sig gömd utomlands är nu Silfverbielke tillbaka i Sverige. På själva julafton har han involverat kriminalkommissarie Jacob Colts egen familj i sina ondskefulla handlingar, och nu planerar mördaren sin hämnd på en enslig gård i mörkaste Småland. Det är upplagt för en sista desperat kraftmätning mellan de två ärkefienderna, en sammandrabbning som hotar att få ödesdigra konsekvenser inte bara för de två männen själva utan för ett stort antal människor i deras omgivning -mer eller mindre oskyldiga.

Det som gör att Buthler o Öhrlunds bokserie till en som man bara måste läsa är att de bygger upp en sådan intrig med en handling där man inte vet vad som ska komma. Det beror på att huvudrollen Silferbielke är så psykopatisk men ändå intelligent och logisk så att han även har en plan hur han ska agera om han skulle misslyckas. I de tre första böckerna begår han sina våldsbrott och mord så att det ser ut som att hans bästa vän Hans Ecker har gjort dem och han lyckas t.o.m att fri ta honom under en fångtransport bara för att det ska se ut som att Ecker har gjort de nya morden då han lägger ut spår på brottsplatsen som pekar på det. Samtidig har han sexuell kontakt med Eckers hustru vilket han spelar in och visar på en storbildsskärm för honom i det fängelse som Silferbielke har låtit bygga i sin källare. Allt det här gör han för att Ecker inte har betalat den hundralapp som han var skyldig Silferbielke sen deras tid tillsammans på gymnasiet.

I de här två sista böckerna (som är en berättelse) har han fått en ny person att hata eftersom Ecker blir dödad av sina medfångar på fängelset där han sitter för att avtjäna Silferbielkes första mord. Det är kriminalkommisarien Jacob Colt som leder utredningen på de brott Silferbielke gör och det gör han så pass bra att Silferbielke måste fly till USA under ett år för att hitta en ny identitet att ta över så att han kan komma tillbaks till hemlandet och den lilla "mamsen" som är den enda person som han har haft några känslor för. Men hon hinner dö under hans USA-tid och det är därför han lägger hela skulden på Colt och nu när han har hittat en person som liknar honom så pass mycket att han kan ta över hans identitet och flytta tillbaks till Sverige och börja sin hämnd på polisen som hindrade honom från att få träffa sin mamma en sista gång.

I hela boken "Återvändaren" bygger han upp ett ny fängelsehåla och ett vattentätt sätt att locka till sig Colt för att kunna få ut sin hämnd. Samtidigt lär han känna sin nya syster som har dykt upp och underhåller sin nya kärlek som han vill träna upp till att bli hans perfekta sexslavinna. Sedan i "Uppgörelsen" sker hela den plan på hämnd som Silferbielke planerade i den tidigare boken.

Jag ger båda de här böckerna ett stort "HI!" i betyg och rekommenderar hela serien till er som vill ha en spännande sommar!!!

4 kommentarer:

Razzy sa...

Hmmmm, kanske ska ta och investera i de böckerna så att jag har något att läsa när vi ska bila ned till tyskland i sommar :)

Hoppas du mår ok, här är det under kontroll i alla fall, magen har blivit bättre efter det att jag har uteslutit gluten ur maten, krånglar bara någon gång ibland.

Har ganska så nyligen läst ut boken jag vann hos dig, den va jobbig att läsa men ska försöka göra en recention av den och skicka till dig

Kram Razzy

Anonym sa...

Påminner den inte om American Psycho?

Anonym sa...

Tack för din kommentar, den första kommentaren du sa att du skrivit har dock tyvärr inte kommit fram.

Det är roligt hur annorlunda man kan vara. Jag skulle aldrig läsa en bok utan att ha läst lite om handlingen eftersom det är den som avgör om jag kan tänkas vara intresserad av boken eller inte. Därför är jag även helt ointresserad av recensioner som inte på något sätt förmedlar vad böckerna handlar om.

Fast skriver om handlingen gör ju även du, hur kommer det sig om du inte själv vill läsa om det? :)

claudia sa...

Du är f*n sämst på att skriva en bokrecension!
Du berättar många av de viktiga komponenterna i boken som man som läsare kanske hade velat få läsa sig till utan att behöva få reda på det här av nån himla kass hobbyrecensent som inte har vett nog att hålla tyst om viktiga detaljer som är en stor del av handlingen!!
Nä, ge f*n i att förstöra fler böcker för folk och lär dig recensera ordentligt innan du sabbar fler böcker för folk.
Nu har jag läst böckerna så för mig sabbade du ingenting, men jag blev minst sagt förvånad du bara la ut handlingen fullständigt på det sättet.
Låt andra läsa sig till det, va lite sjyst och ge dem samma chans som du har fått!!