måndag 1 september 2014

En chick lit bok som gör att man vill börja plugga ekonomi


Det är nämligen helt sant! För en ung dam som jag känner lånade Marika Kings böcker "Supernova" och "Projekt längtan" av mig. Hon ville ha något lättläst till stranden när hon skulle på sin semester i Turkiet. När hon kom hem från semestern var det första hon gjorde att gå in på datorn och anmäla sig till att få läsa in matte C på Komvux. För att sen till våren kunna söka in till civilekonomilinje på universitetet. Så motiverad blev hon alltså av att läsa Marikas böcker!

Vad tyckte hon i övrigt om böckerna? Jo först var hon besviken på hur Supernova började för det var som om hon bara härmade andra som skriver Chick lit som utspelar sig i Stockholm. Hon tyckte t.ex. att den var väldigt lik "Elsas värld" av Sofi Fahrman som har varit hennes favorit bokserie.

Men efter ett tag så började det hända andra saker som tog över och det var då som hon blev fångad av boken och dess handling. Det var när Marika beskrev hur livet är när man är en av Handels duktigaste elever och när man får det där drömjobbet som alla vill ha men som bara blir en dröm för de flesta.

Marika går in på djupet hur man analyserar och löser de projekt som hon får och sedan gör det bäst av alla på firman. Självklart få Lisa, som huvudrollskvinnan heter, hela den stora framgången som alla drömmer om men få får uppleva.
Det medför att man går i dyra designerkläder, åker taxi och limousin över allt, har hög lön som även kräver stora krav, nya vänner som ser upp till henne för det hon gör och inte för den hon är. Allt sådant tilltalar min unga vän fast precis som Lisas vänner i boken tycker de att de vill ha tillbaks sin gamla vän som hon var innan framgångarna vet även min vän att det finns en baksida av ett sådant här liv. Det är det som slutet av boken handlar om för då går Lisa in i väggen som man säger och blir sjukskriven för utbrändhet.


Min unga vän har själv arbetat ett halvår som ekonomiassistent på ett företag efter att hon gick ut samhällsprogrammet inriktning ekonomi på gymnasiet.
Så det som tilltalar min vän mest med den här boken är Lisas driv och styrka trotts att hon måste sjukskriva sig. Men framför allt gillar hon att det är en så bra och  ingående beskrivning av den här branschen och det är något hon har saknat för att kunna ta klivet att börja studera. 

Det negativa om boken tycker min vän är att det blev lite mycket av de här projektbeskrivningarna och om man inte gillar det kan det nog vara svårt att läsa boken. Marika Kings Supernova får ett Hi! av min unga vän.

                              .............................................

Del 2 heter "Projektet längtan" den boken handlar mer om Lisa liv efter utbrändheten och hur hon ska få ut mer av sitt liv än att fortsätta som ekonomigeni på drömföretaget.
Nu handlar det mer om att finna sin stora kärlek och kunna göra något med sitt liv mer än att bara vara framgångsrik utan göra goda gärningar. Det Lisa i boken gör är precis som författaren gör de flyttar båda två till Afrika. Det som händer i boken är att Lisa har åkt dit för att hjälpa till i ett volontärarbete tillsammans med han med ett stort H.

Den här boken tilltalar inte min vän lika mycket som den första boken men det beror nog mest på att hon känner mer samhörighet med Lisa i den första boken då de nästan är i samma ålder. Hon ger "Projekt längtan" ett "Hm"!?.

Marika Kings böcker ges ut på Massolit förlag o kan köpas på:

Adlibris
Bokus
CDON 

Inga kommentarer: