Efter att ha pratat med Göran och han presenterat sin bok som ett relationsdrama såg jag verkligen fram emot att få läsa ett den. Det är inte så vanligt med manliga författare som skriver om detta tema. Tyvärr blev jag lite besviken. Problemet ligger inte i språket för Göran Magnusson skriver väldigt bra. Boken är fylld med fina miljöbeskrivningar tillsammans med mycket känsla.
Boken börjar med att man kastas direkt in i handlingen, vilket jag tycker är bra. Man får snabbt lära känna huvudpersonerna och miljön med ett enkelt och tydligt språk. Första halvan av boken är precis som man tänker sig att ett relationsdrama ska vara med romantiska möten i den Småländska landsbygden och de ljumma kvällarna med vackra solnedgångar, man njuter av förväntningarna på vad som ska hända.
Den danska älskarinnan är en bok som handlar om mötet i mellan lantbrukskonsulten och lantbrukaren Erik Hammarström och Mette Rasmussen som tillsammans med sin man och dotter hyr en stuga på Eriks gård i Småland. Det är när familjen Rasmussen flyttar in i stugan på hans gård som Eriks inrutade liv tar en dramatisk vändning. Erik inleder nämligen en relation med Mette, frun i familjen. Hans inrutade jordbruksliv byts ut mot förbjuden kärlek och en het passion.
Eriks liv kör ihop sig på fler sätt då hans bror uttrycker sitt missnöje över att det var Erik som fick ärva släktgården efter faders död. Det tycker brodern är extremt frustrerande eftersom det var han och hans fru som bor nästgårds som alltid fick rycka ut och hjälpa till på gården när det blev för mycket för fadern. Det var precis det som hände när han dog i en olycka med traktorn.
Efter halva boken när hösten och vardagen kommer är det som att det blir en annan typ av bok, en faktabok om jordbruk och reklambranschen. Tyvärr känner jag som halvdanska inte alls att författaren beskriver en dansk kvinna och hennes familj eller när handlingen utspelar sig i Danmark är de inte så danskt där heller.
Fast det var så trevligt att träffa Göran Magnusson på Hois förlagsträff blev läsningen av boken inte fullt lika angenäm. Därför får "Den danska älskarinnan" bara ett litet "Hu!" (en 2-a) av mig i betyg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar