tisdag 7 maj 2024

Recension En månad på landet

 Om ni undrar så är det Pockethexan @annis_vardagsnjutning som har skrivit om den här vackra boken. Läs och njut!

------------
Recension av En månad på landet
@JLCarr
Vilken liten pärla detta är! Smått poetisk och lågmäld lämnar den mig med en fridfull känsla efteråt, något jag inte alls förväntade mig de första sidorna in i boken.
Sommaren 1920 kommer krigsveteranen Tom från London till en liten by i Yorkshire för att restaurera en medeltida målning och vi får följa när han med känslig hand blottlägger Den Yttersta Domen samtidigt som han lär känna byns innevånare och det vackra sommarlandskapet. Eller snarare – byns innevånare får lära känna honom och den konstskatt som gömt sig i deras kyrka. Tom blir snabbt involverad i bylivet som bland annat cricketdomare, sångare och tillfällig predikant i metodistkyrkan (!).
Boken har ett lite ålderdomligt språk som sätter stilen. Det är nyfikna bybor som glanar, präster med salvelsefulla betraktelser blandat med kyrksnokare, agraffer, votivbilder och kragstenar, men även kyrkomålningens ingredienser; sikopia, rödjord, musselskal, harts, blodsten …
Det blir en helande månad för Tom, som lämnar byn lycklig. En ljuvlig läsning för mig, som njuter av de träffsäkra betraktelserna av landskapet, byn och dess människor. En femma!



Inga kommentarer: