fredag 11 november 2011

Bokbloggsjerka

Nu ska jag göra ett nytt försök att vara med i Annikas Bokbloggsjerka, alltså man skriver in sitt namn på lista och talar om att man är med och så börjar man skiva sitt inlägg där man den här veckan ska svara på frågan:

-"Böcker har ofta en tendens att filmatiseras. Vilken karaktär i filmerna/tv-serierna har minst/mest motsvarat den bild som du har skapat av bokkaraktärerna?"
Den bokrollsfigur som jag är mest nöjd med när den har blivit filmatiserad är Noomi Rapace tolkning av Lisbeth Salander i filmen "Män som hatar kvinnor" av regissören Niels Arden Oplev.
För hon känns helt äkta i rollen som den mystiska hackern som kommer och går utan att lämna några spår efter sig och författaren Stieg Larssons beskrivning av hennes utseende stämmer helt och hållet in på Noomis.Men däremot så tycker jag inte alls om Michael Nyqvist tolkning av Mikael Blomkvist i samma film, han ingav inte alls samma pondus och manlighet som Stiegs Mikael gjorde i böckerna, där han var en riktigt kvinnomagnet!
Även om ni inte vill vara med i Jerkan vill jag gärna höra vad ni tycker om det jag har och säga om Stieg Larssons huvudrollsfigurer på film, håller ni med mig eller tycker ni annorlunda? Skriv gärna och berätta om era Hi!/Hu! bokfigurer på film!

5 kommentarer:

Pixie sa...

Jag kan säga att jag tyckte Noomi var lite väl Stockholmssmåbarnslattemamma som spelar ung twenty-something för mig, utseendemässigt alltså. Hur hon spelade rollen dock var mitt i prick. Att hon skulle vara äkta i rollen håller jag inte med om men det tyckte jag inte heller att bokens Salander var heller så där hittar hon rätt igen. Hela millenium-triologin är ju inte särskilt trovärdig. Den är väldigt amerikaniserad, cinematisk och actionpackad. Men jag har bara läst första boken och sett första filmen. Tyckte särskilt boken var underhållande.

Monika sa...

Jag håller helt och hållet med vad gäller både Rapace och Nykvist. Hela Blomkvist-karaktären tyckte jag blev fel i filmen.

Sara pepparkaka sa...

Jag tyckte filmerna stämde bra överens med böckerna överlag, men jag har/hade inga åsikter om skådespelarna direkt.

Boklusen sa...

Jag håller med dig om att filmerna var helt okej, fast jag tyckte att de var lite "too much", böckerna var som vanligt bättre;)!

klok som en bok sa...

Håller med dig om Nykvist- fel, och Rapace - rätt:-)