torsdag 17 november 2011

Pockethexan på författarträff
HÄR! är länken till gårdagens författarträff med Thomas Erikson som har debuterat med boken "Bländverk".
Nu kan ni se vad jag och några bokvänner till pysslade med under kvällen.
Vi var nämligen hos Forma Books på Hälsingegatan här i Stockholm där den gulliga webbredaktören Sophie Strömqvist gjort så mysigt för oss och om jag hade fattat det här med "direktstreaming" tidigare hade ni kunnat följa med live här på min blogg för det sändes direkt medans vi stoppade i oss världens godaste smörgåsar, en med lax (mums!) och en med "sådandärostmanskäriskivorfördetärsåkladdigt" -sort (säger en som inte äterost o är dålig på ostnamn, ursäkta!) med pinjenötter som "en viss person"tyckte vad oumberligt god!

Nu till varför vi var där, jo för att vi hade blivit inbjudna att lyssna på författaren


Thomas Eriksson när han berättade om sin första bok "Bländverk" som vi alla
hade fått hem ett ex. av för att innan träffen läsa den. Klicka på här i början av mitt inlägg se och lyssna på den här författarträffen så får du en ganska bra bild över varför du ska läsa den här boken! Rekommenderas varmt!

Men om du ändå undrar vad den handlar om så kan jag berätta att huvudrolls innehavaren, Alex King, är precis som författaren själv en beteendevetare och när Alex en dag står och håller ett av sina föredrag sitter det en lönnmördare
och väntar på att få utföra sitt uppdrag. När så det är gjort uppstår det vild panik men Alex King funderar mest på vart han har sett den döde någonstans tidigare. Men handlingen trappas upp mer och mer genom att det mördas en till person på ett liknande sätt och det visar sig att de båda har blivit utsatta för utpressning innan de dödades.
Man får även följa de båda poliserna Gabriel Hellmark och Nina Mander i deras arbete med att lösa fallet, men man får även följa Gabriels bror journalisten Fredrik Hellmark som får ett som han tror från början ett drömuppdra att skriva om men det visar sig snart att det ligger någonting annat bakom och det leder till en massa obehagligheter. När så Alex kallas in för att vittna får han även hjälpa till att nysta i alla de ledtrådar som finns och använder han sig av tekniken från sitt arbete som beteendevetare och det är de sk. disk-profilerna att vi människor kan delas in efter de olika färgerna blå, grön, gul och röd. Vill ni veta mer om det här kan ni gå in på den HÄR sidan eller så läser ni helt enkelt boken "Bländverk" för då får ni också vet hu det går till då de olika personerna symboliserar de fyra färgerna.
För er som inte har tid eller lust att se och lyssna på hela författarträffen så kan jag berätta lite om vad som sas och Thomas berättade att han sen unga år är ett Stephen King-fan och det är faktiskt därför hans huvudrollsfigur heter King i efternamn, för han vill hedra honom och förnamnet Alex kommer ifrån hans äldsta son som han också vill hedra på det här viset.
Det här är faktiskt hans nionde bok men de åtta andra har varit tack-men nej tack" ifrån förlagen och de tre första var i verklig Stephen King anda, alltså rena skräckisar och några han inte verkar vara så stolt över idag.
Att det blev att han bytte stil och började skriva om det som han arbetar med är tack vare hans fru som sa att han skulle göra det och så gjorde han det (en klok man som lyssnar på sin fru och GÖR som hon säger också). Då skrev han det första kapitlet och fick mycket beröm av frun som genast ville höra fortsättningen men fick vänta nästan ett år innan han hade kommit på fortsättningen. Vi frågade även hur han gör när han skriver och i hans fall är allt skrivet i dator
och nu till bok 2 så har han hittat på ett system där han skriver in texten i olika scener för att det ska bli enklare att hitta till det stycket man vill fortsätta att skriva i och när han har hört något eller kommit på någonting nytt så väntar han tills han kommer hem och då skriver in det i dator, har alltså inte alls något lappsystem.
Vem målgruppen för sitt skrivande svara han det är för sig själv han skriver och är glad för varje person som också tycker om det han gillar.

Vi var nyfikna på hans arbetsnamn på Bländve
rk och frågade om det var namnet från början och då blev det mycket fnissande och hm-ande mellan honom och hans förläggare och vi kom fram till att det här var ett av de sista förslagen. Hans egna namn på boken var "Kniv mot strupen" och det här var innan det berömda TV
-programmet började visas.
Då kunde jag inte motstå att fråga -"Vad är arbetsnamnet på 2-an?" Och efter en nick ifrån förläggaren fick han säga det och det är, håll i er..."Illdåd". Vi tyckte nog alla att det här är nog namnet på nästa bok, eftersom det bara är ett ord och det är nog en tanke att det ska vara så i fortsättningen.

Som alltid på en författarträff vill


man ju få sin bok signerad och det fick jag också!

Sen om du undrar vad det är för skillnad på en beteendevetare och en psykolog så är det så här:

Du frågar vad klockan är? Då svarar beteendevetaren med att fråga dig om du vet var klockan är någon stans, för hans jobb är att komma med lösningar på hur du ska lösa problemet.
När du ställer samma fråga till en psykolog svarar den personen också med en motfråga : -Vad vill du att klockan ska vara?

3 kommentarer:

Nathalié - Extrem barnlängtan & snart händer det, IVF 2012! sa...

Lycka till :). Var gärna med i mina andra tävlingar också om du inte redan är det :). Ha en bra helg! Kram

4U2 sa...

Ha,ha ja du, förstår att han är bra att ha den oumb... samtidigt taskigt att tvinga dig :) ;)
Trevligt att kunna sitta så nära författaren förresten och samtala om vederbörandes bok.

Sladdertackan sa...

Å jag hade velat vara där! Jag har en bokblogg också där jag skrivit om den här boken:¨
http://sladdertackansbokhorna.blogspot.com/2011/10/blandverk-thomas-eriksson.html
Jag är en riktig bokmal, men bara pappersböcker, ljudböcker tar för lång tid och så somnar jag om jag lyssnar i sängen, men med pappersboken går det bra. Jag vaknar när den ramlar på näsan.