onsdag 25 april 2012

Dubbelexponering

Tänk dig att du står i köket och är mitt uppe i matlagningen för kvällens parmiddag när telefonen ringer, det är din väninna som har något att berätta och du hör på hennes röst att det inte är något positivt hon har att säga. Efter de vanliga hälsningsfraserna så säger hon det enkelt och rakt ut
-Jag så din man kyssa någon utanför Elite på Birger Jarlsgatan. Jag kände igen honom på den gröna halsduken.
Det enda hon tänker på.....Den jäveln. Hur har han mage att stå och hångla med någon annan i halsduken jag stickade till honom i julklapp?

I en annan del av staden är en skådespelerska på väg hem med ett nytt manus i sin väska och det borde vara en lycklig stund i hennes liv.Istället går hennes tankar till det första mötet med HONOM, mannen som hon inte skulle ha ett förhållande med men som hon ändå inte kan säga nej till när han ringer och vill träffas när har han en stund över för henne, hon "den andra kvinnan" den som hon sa till sig själva att hon aldrig skulle bli!
Det här är upptakten av skådespelerskan Suzanna Dilbers debutroman "Dubbelexponering" som jag har fått som recensions exemplar. Tanken var att jag skulle vara med i läsecirkeln på Boktipset hemsida men tyvärr missade jag det, fast jag har "chattat" direkt med författarinnan och ställt några frågor till henne.

Jag visst inte vad jag gav min in på när jag började läsa den här boken, först kände jag inte  någon samhörighet med de inblandade för jag har, peppar, peppar aldrig varit inblandad i någon otrohet. Men sättet och språket hon använder sig av fångade mig för att det berör en som människa och jag tycker om det nästan poetiska sättet hon skriver på.
Det som var lite klurigt och flera av de som var med i läsecirkeln på nätet missade det, nämligen att det är två olika par som man följer. Alltså skådespelerska är inte den först mannens älskarinna utan hon är "den andra kvinnan" i ett annat förhållande.
Därför frågade jag Suzanne om det är egna erfarenheter hon skriver om och så här svarade hon:
-"Nej, att jag har skrivit en bok om otrohet är inte för att jag själv har varit inblandad i något sådant, utan för att jag tycker att det är både intressant och sorgligt med saker människor gör i kärlekens namn, men som mest gör illa. Jag har, liksom du beskriver, vänner och bekanta som har berättat om sina egna upplevelser. Och jag har alltid haft lätt för att leva mig in i både situationer och känslor. Det var nog därför jag blev skådespelare till att börja med."

Jag vill inte avslöja för mycket av handlingen så därför tar jag inte med alla frågor som jag ställde (men om ni har Facebook och har läst den kan vi chatta om det där). Min sista fråga var vad hon själv menar med sin titel på boken Dubbelexponering om det är två bilder som fotats så att det blir till en bild alltså en sanning i stället för två...!?
Här är hennes svar:
-"Så titeln - en dubbelexponering är ju två bilder lagda över varandra, där man ser dem bägge samtidigt. Jag tyckte att det var en väldigt talande titel eftersom det är precis det den här boken är för mig, två bilder samtidigt som ser annorlunda ut beroende på från vilket håll man tittar. Dessutom gillar jag att det är en lek med ord, att Ola och Robert ju "exponerar  sig" för två relationer samtidigt, spelar dubbelt."Tycker du att du känner igen författarinnan Suzanna Dilber? Då beror det nog på att du såg den här spännande mini TV-serien "Häktet" som spelades in 2005 eller alla de filmer hon har biroller i som tex. Beck filmen "I stormens öga". Du kan läsa mer om henne HÄR på Wikipedias sida om henne.

3 kommentarer:

Synnøve. sa...

Tack för ett boktips igen.
Får se om jag läser den... Inte helt min typ av bok måste jag säga...
Kram Synnöve.

Ellen sa...

Hejsan :)
Du har tidigare tävlat om presentkort hos footway.se
Nu anordnas en ny tävling på min blogg där du kan vinna presentkort för 500 kronor. Kanske ett par nya sommarskor?

Kika in tävlingen på www.alltomellen.blogg.se

Kram och Lycka till!

Tant Ulrika sa...

Tassar förbi o tipsar dig som redan tävlar/ har tävlat hos mig att jag nu startat en ny braig en..

http://uj76.blogspot.se/2012/05/tant-lottar-ut-valfria-solklader.html

..med chans att vinna finfina & valfria solskyddskläder från Sunmate.se

Kika gärna in o delta i den med - lycka till! =)