onsdag 8 augusti 2012

Biologen ska ge sitt utlåtande


Det är alltså min son, biologen som ska avgöra om man
kan ha glädje av och få hjälp med sin slutrapport av boken
"Fågelsång" av Jan Pedersen på Max Ströms förlag. 
Min 20-årige mellanson studerar mikrobiologi på Uppsala universitet och nu under sommaren går han en extrakurs där han läser om Nordens flora och fauna. Slutarbetet går ut på att han ska hitta och beskriva 60 olika arter av djur, fåglar och blommor.

Blommorna gick lätt att hitta under de dagar vi var tillsammans i stugan för den ligger i en skogsdunge i det Uppländska åkerlandskapet. Han hittade både stor och liten blåklocka bland prästkragar och utblommade midsommarblomster. Fast det fanns även den lite mer ovanligare Veronikan.

60st djurarter var inte heller så svåra att hitta när han och flickvännen kröp runt med en lupp och undersökte varje litet kryp som också bor på vår tomt tillsammans med alla mygg och fjärilar som surrar omkring över allt.

Det som var trixigare var att identifiera alla de fåglar som han såg eller hörde. De enda som var enkla att artbestämma var de pampiga tranorna som hade flyttar in på åkern intill vår stuga. Fast de var även väldigt vackra i Fågelsångsboken där de beskriver utförligt allt om varje fågel. (Jag lyckades även få med i bild min vackra Iittala skål som jag vann för ett litet tag sen hos Jenny och hennes blogg hittar du HÄR.

Men de olika fågelsångerna som kom i från buskar och snår var desto svårare att känna igen, även om det ingår i kursen att kunna lyssna på fågelsångerna för att kunna artbestämma dem. Nu är det så att han ska kunna hitta 60 st av dem och när jag beskrev sonens universitets arbete för förlaget MaxStröm skickade de direkt ett rec. ex. av den fina interaktiva fågelboken "Fågelsång" av Jan Pedersen. Där man slår upp en sida av den fågelarten man tror att man har hört, slår in det nummer som fågeln har och så kommer det ut vacker fågelsång ur bokens högtalare.

Jag ska nu hälsa ifrån sonen att han är mer än nöjd med boken för den har verkligen hjälpt honom att artbestämma de fågelarter han inte har kunnat se utan bara höra. Boken har inte bara med fågelsången utan även fågels parningsläte. Han har nu kunnat slutföra sitt arbete mycket snabbare och säkrare då han har kunnat kontrollyssnat på de arter har varit osäker på. Alltså har Jan Pedersens bok "Fågelsång" gett honom mycket glädje och även gjort nytta i hans universitets studier i biologi. Den får ett stort "HI!" i betyg av honom!

Annars hade jag gett honom Björn Bergenholtz härliga och lärorika barn fågelbok "Känn igen 25 fåglar" i från RabenSjögrens förlag.

Ett måste för varje förälder som vill ge sina barn en god allmänbildning på ett lätt och lärorikt sätt, en bra start för en liten fågelskådare eller för de små frågvisa "Vad e de?"-personerna.

4 kommentarer:

Carpe Diem. sa...

Hej! Måste säga GRATTIS, jag till er båda, du som vann och sonen som lyckades med fåglarna! DET är int lätt, för man ser dom ju int alltid. Fågelsången på en del känner man ju igen.
Här uppe tror jag tranorna håller på packa ihop för i år, det är plötsligt ett jäkla liv ute!
Känns som hösten är i antågande. Särskilt när AIK har gått på is, dom hade sin första isträning igår med ca 5000 åskådare, trots OS!
Kram

Cajsas Faster sa...

Bra kämpat att bli klar med den uppgiften. Jag har sett den där boken men tänkt att det inte är nåt för mig, fast jag är intr. av fåglar och vill lära mig fler läten. Kanske jag skulle slå till ändå?
Vi har en annan på mitt jobb med olika sorters djurs läten, den tycker ungarna om att lyssna på. Den kan jag väl rekommendera då!''

Ha det fint, Kram Marie

Anni sa...

Den boken har vi också, även om grabben som fick den är den som är minst intresserad av just fåglar :-P

Men du, den där sista boken, den är väl mest för föräldrar som själva inte ser skillnad på en domherre och en bofink?

Hoppas att du har en bra sensommar ♥

Anni sa...

Jomen ser du jag fick Illdåd ifrån
http://www.booked.nu/
och visst hade jag kunnat tacka nej, men gratis är gott!
Åsikt? Det är ingen thriller. Men den får ett stort HI eftersom den är spännande, skrämmande och lärorik. Dock har författaren gjort ett stort fel och det har jag påpekat för honom (han svarade inom några timmar på mitt mejl och skämdes över felet) - det ska bli intressant att se om du upptäcker det!

Nu ska jag läsa en ebok som jag också fått av Booked. Det är Örfilen av Christos Tsiolkas.

Önskar dig en trevlig helg. Kram!