torsdag 25 oktober 2012

600 sidor med Alfhild Agrell

Jag har fått mitt tyngsta recensions exemplar hittills!
Alfhild Agrells "Dramatiska arbeten" 
på 623 sidor finns hennes 11 verk med.
 
 
 
För någon månad sen fick jag ett erbjudande av Atrium förlag om jag ville ha några recension exemplar av deras böcker. Javisst svarade jag och kryssade för några böcker som jag fastnade för och de kom efter någon dag. HÄR kan du läsa mitt tidigare inlägg.
 
 När jag gick igenom förlagets böcker upptäckte jag en för mig helt ny författarinna som verkade ha en helt otrolig repertoar av böcker och en spännande personlig historia.
 


Författarinnan jag tänker på är Alfhild Agrell som föddes 1849 och dog 1923.
HÄR kan du läsa vad Wikipedia har att berätta om henne.
Som tex. -" I Dömd försöker en ung ogift mor kräva samma dom över sin förförare som samhället lägger över henne själv; ett av de viktigaste frågorna för henne var den sexuella dubbelmoralen, som dikterade skilda villkor inom sexuallivet, där en kvinna fördömdes för sådana sexuella handlingar som en man fritt fick utföra."
 
 
Östgötateatern satte upp hennes verk "Räddad" 2008 men tyvärr är inte Agrell alls lika utnyttjad på teaterscenen som tex. hennes samtida som hon är jämförd med. Det är Strindberg och Ibsen jag tänker på, därför ska det bli så spännande att få läsa hennes samlade verk både för den feministiska vinkeln och för att se om hon kommer att bli uppsatt fler gånger på teatern nu när det här verket har kommit ut som en stor påminnelse av hennes stordåd för så har många beskrivit hennes arbeten bl.a. HÄR på Allehanda.se kan du läsa deras rec. av boken och vad de tycker om hennes Samlade arbete.


1 kommentar:

Anonym sa...

Nej jag har aldrig hört talas om denna kvinna. Men det var väl ganska typiskt att det inte talades så mycket om kvinnor då.
Ska bli kul och läsa vad du tycker om boken,,
Mia