fredag 16 augusti 2013

Precious den starkaste boken jag någonsin läst

Nu har jag läst den bok som har gjort starkast intryck på mig och jag har fått kämpa med tårarna för inget barn ska behöva genomleva det hon skriver om.

 

Nu har jag läst den bok som har lämnat starkast intryck av alla de böcker jag har läst. Det är "Sapphires" bok "Precious" och jag har fått kämpa med tårarna men även fått ta del av hennes stora glädjeämne, det skrivna ordet.Om du under sommaren och semestern bara vill läsa pocketar som handlar om kärlek, sol och glädje är det här ingen bok för dig. För det här är en självbiografisk bok som handlar om Precious som bli sexuellt utnyttjad och misshandlad av båda sina föräldrar sedan småbarnsåren. Hon blir mamma till en dotter med Down syndrom redan i 12-års ålder. Det är hennes pappa som gör henne gravid och hon tvingas föda sin dotter som även är hennes syster. När hon är 15 år våldtar han henne igen och hon blir gravid igen.

Men det här är även en bok som inger hopp då man få följa henne under hennes uppväxt och hennes kamp att få göra det hon verkligen vill, att få lära sig att läsa! Det är något som den vanliga skolan inte lyckas med men hon får hjälp med att börja på "Alternativet". Det är en skola för dem som vill ta igen det de missade och får en ny chans på "Alternativ Högre utbildning/Lär var och En". Där får hon inte bara en ny chans med att lära sig läsa utan hon får även en ny chans i livet då hon får kraft att lämna sin föräldrar och alla övergreppen och får ett eget boende på ett hem för tjejer i samma situation som henne där de även ordar med barnpassning under studierna.


Det härliga med den här boken är att Sapphire har valt att skiva Precious texter på den stavningsnivå hon ligger på. Det här är hennes första mening:

-"tanrk li Mngt" (Tänker på Lilla Mongot).

Det är alltså hennes första barn som hon var tvungen att lämna bort för hon var för ung för att ta hand om ett handikappat barn.

Den sista texten hon skriver i skolan är en dikt om livet och vi har fått följa med i hennes utveckling:

-"...SPELA MED KORTEN DU HAR säger husmor, HÅLL FAST VID DINA DRÖMMAR säger Langston, RES DIG UPP säger Farrakhan, FÖRÄNDRA DIG säger Alice Walker, Regnet faller, hjulen snurrar, RIMMA INTE ALLTID säger Miss Rain (lärarinnan), gå vidare, gå in i dikten, in i dess HJÄRTA, som slår, som, en klocka, som ett virus, tick, tock."

Jag ger självklart Sapphires Precious ett stort "HI!" i betyg.

Tycker du att du känner igen den här berättelsen men inte har läst boken, då kanske du i stället har sett den Oscarsbelönade filmen där Gabourey Sidibe spelar huvudrollen.


Nu väntar jag bara på att förlaget Gilla Böcker ger ut uppföljaren så snart som möjligt för jag vill självklart höra hur det gick för hennes lilla familj.Adlibris
Bokus
CDON

4 kommentarer:

Ulla Anderstedt sa...

Äntligen kom jag in på dinblogg, men det tar tid och oftast kommer det blogspot svarar inte då jag försöker blädra. Det är anledningen till att jag inte kunnat kommentera hos dig, men läst har jag kunnat. Hoppas du haft en skön sommar. Nu måste jag skaffa mig boken Precios, har sett filmen, men jag känner att jag vill läsa orden och hur hon utvecklas. Jag grät då jag såg filmen. Har inte boken, men ska skaffa den i pocket. Ha en skön helg också!
kram

Västmanländskan sa...

Har precis bytt till mig den här boken i ett bokbyte. Förstår att den är mycket gripande.

Anni sa...

Har inte läst den och inte sett filmen, bara hört talas om den! Och så har jag filmen inspelad, måste komma ihåg att se den ...
Så många spamliknande kommentarer du får, undrar om det är så du fått knas med mejlen också?
Stor kram!

Virriga Vero sa...

Den boken skall jag leta upp!