onsdag 23 oktober 2013

Har ni hunnit läst nya Nobelpristagaren?

Nu har jag det! och jag har återhämtat mig ifrån både Bokmässan, resan t.o.r Göteborg och den obligatoriska förkylning som man får när man besöker mässan...

Det blev ett kort besök i år, men jag lyckades alltså få årets Nobelpristagare i den hög av recensions exemplar som jag fick. Ett stort tack till Atlas förlag som var så förutseende och gav mig Alice Munros "Tiggarflickan", (ursäkta att jag visade fel bok i mitt tidigare inlägg, det kan bli så när man vill få ut ett inlägg så fort som möjligt).

Till alla er som hade hoppats att få se henne här i Stockholm när hon tar emot Nobelpriset blir nog ledsna, för hon har meddelat att hon inte kan närvara pga. att hälsan inte tillåter det. Även jag tycker det är tråkigt för jag har nog också fallit för hennes charm, fast jag inte är ett stort fan av noveller utan helst läser tegelstenar i pocketformat. 
Vad tycker jag nu om Alice Munros "Tiggarflickan"?

Jag kan inte göra annat än att citera min Oumberlige make som började läsa hennes bok innan mig och blev helt hänförd av hennes formuleringar och underbara beskrivningar:

-"Kan man beskriva en fis (nedre röster) på ett så snyggt och levande sätt,
då är man verkligen värd ett Nobelpris!"


-Det här var ungefär som med ljuden från toaletten. Flo hade sparat och låtit installera en toalett, men det fanns ingen plats för den än i ett hör av köket. Dörren slöt inte tätt, väggarna var av fiberplattor. Följden blev att den som så mycket som rev av en bit toalettpapper eller flyttade lite på ena skinkan kunde höras av dem som höll på att arbeta eller prata eller äta i köket. De kände alla igen varandra på de läten som deras nedre röster gav ifrån sig, inte bara under de mer explosionsartade ögonblicken utan också under förtroligt suckande och grymtande och bönfallande och redovisande. Och detta trots att de var synnerligen pryda personer."                                                                           
Jag håller faktiskt med min make i det här fallet, fast jag hade kanske
tagit ett annat exempel på hennes läckra och lätta sätt att skriva på.
Novellsamlingen "Tiggarflickan" skrev hon 1978 och nu kommer den
ut igen. Det jag tycker om med den här boken är att den känns ändå
som en hel roman fast det är en novellsamling. I mina ögon är
det ett stark arbete att få till det.
Själva berättelsen handlar om Rose som växer upp under fattiga förhållander, men hon får ett stipendium till en skola där hon får växa
upp till en "fin flicka" och lära sig hur man för sig i salongerna. Det
går inte att låta blir att undra om det inte är självbiografiskt, fast hon aldrig har sagt att det skulle vara så.

Alice Munro Tiggarflickorna får ett litet "Hi!" av mig för sin historiska berättelse i novellformat.

Adlibris, Bokus, CDON

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jag håller precis på att läsa boken men jag är så trött om kvällarna så..
Men idag hoppas jag få läsa lite
Mia

Västmanländskan sa...

Har en novellsamling i hyllan, men har inte läst ännu.

CissiG sa...

Jag håller på med hennes bok Brinnande livet. Riktigt bra faktiskt.
Kram Cissi

Anni sa...

Jag vill gärna läsa något av henne, tror att det där med noveller kan vara min grej (så att jag blir klar med läsandet någon gång ...)

Riktigt så sjuk som Peter är jag inte, men eländes hosta och trötthet lider jag av. Vissa dagar känns det bättre, jag klarade av dubbla DIF-matcher i söndags (men det är ju enklare om man inte behöver vara trevlig och social utan bara kan vråla lite och njuta lite mer).

Jag har inte bestämt datum för kurser än, det skulle kunna bli under första adventshelgen men de är en del praktiska saker som måste klaffa. I butiken finns varken stolar eller bord, så de måste jag köpa och sedan hålla på att transportera vid varje kurs. Får se hur det blir. Lovar att berätta, för jag tycker att det är kul att ni gillar kursandet!

Önskar er nu en spökligt skön Halloweenkväll, själv funderar jag på att sätta mig med en bok för en gångs skull! (Har köpt Joanne Harris senaste, på engelska)
Kram!

Baronessan sa...

Jag tror att det är en bok för mig. Jag gillar noveller :D