torsdag 14 november 2013

En viktig bok för unga killar

Det som man minns mest i från Bokmässan så här mer en månad senare är alla de  möten med författare, besökare och förlagsfolk.

Ett av de möten som gjorde starkast intryck på mig var när jag var i Hoi förlags monter och mötte författaren Niclas Christoffer.

När jag sedan fick båda hans böcker som recensions exemplar och såg vilka viktiga ämnen han valt att skriva om blev jag riktigt gripen av honom.

Hans böcker heter "Som Zlatan fast bättre" och "Som James Dean fast bättre". Böckerna handlar delvis om hans eget liv, hans liv som matmissbrukare, hetsträning och om självskadebeteende.

Niclas berättade att han själv under sin uppväxt bara levde för att träna. När han upptäckte att om han gick ned i vikt kunde han springa mycket snabbare, fast det blev starten till hans matmissbruk eller anorexia som man säger inom vården. Vart man än läser om matmissbruk så talar man mest om tjejer och deras problem. Men jag som har två söner som jag under deras tonårsår ibland funderade över om de hade problem med vikten. De är båda två nästan 2m långa och bara skinn och ben samtidigt som de både tränade fotboll, handboll och gick på gym. Men så fort maten kom på bordet så var det ingen som petade i den utan de äter hur mycket som helst och kunde ändå be om mer. Det gjorde att jag inte är orolig för dem längre och fast de inte väger så mycket mer nu när de är i 24 och 21 år så vet jag att de bara är långa, slanka (o snygga!) killar som klarar sig själva.

Men är du orolig för att någon i din närhet kan ha problem med matmissbruk, hetsträning eller självskadebeteende? Då kan jag verkligen rekommendera Niclas Christoffers lättlästa böcker som beskriver hur problemen sakta komma smygande till att bli ett jätteproblem. I hans böcker skriver han om unga killar som får de här problemen och hur de går till att få matmissbruk och självskadebeteende. Det är trovärdigt skrivet med ett enkelt språk som tilltalar unga läsare men även vi vuxna kan läsa de här böckerna och få ut någonting eftersom det är så viktiga ämnen.
Jag ger båda böckerna ett litet Hi!

Fast det finns hjälp att få! Vänd er till SHEDO "Self harm and eating disorders organisation" på www.shedo.org dit kan du vända dig om du vill ha någon att prata med om matmissbruk eller om du behöver svar på frågor.
För dig med mobbing och självskadeprolem och behöver prata med någon vänd dig till www.bris.se .

Om du tycker att du känner igen Niclas så beror det nog på att han även är en ståuppkomiker och har gjort sig känd genom sina gay skettser om sig själv. HÄR kan du se mer av vad han gör när han inte är författare.

 

2 kommentarer:

Carpe Diem. sa...

Hej!
Det är inte lätt att veta när dom är i tonåren och växer som bara den. Var orolig för min son oxå, tränade mycket. T o m grannen tog upp det! Men han åt som om han aldrig sett mat förr! Men det är nog bra att man håller ett öga på killarna, för dom glömmer man bort i allt det här. För det skrivs ju mest om tjejer med ätstörning. Så det är bra att det kommer böcker!
Kram


Rödluvan Betty sa...

Det är ett mycket vanligt hälsoproblem tyvärr och förekommer ofta bland kvinnor, så jag håller med om att det är bra att en man också talar ut om detta. Det är "nyttigt" att höra att det inte kopplas samman med en enda könsroll. Dem som har haft en ätstörning kan lätt börja med exempel träning istället utan att tänka sig för att det lätt hänt kan få liknande konsekvenser. Säkerligen en läsvärd bok! Kram Betty*