lördag 20 november 2010

Vad kan du om Modernismen?

Min dotter satt igår och skrev på sin läxa och så fick jag en fråga av henne:

-Vad vet du om James Joyce?
-Nja det är väl han som...okej, jag känner igen namnet men....
-Va, du som har en bokblogg och så vet du inte ens vem James Joyce va och vad han har gjort, han som är modernismens stora kändis!
-Jag som trodde att Simone de Beauvoir var den riktiga kändisen.
-Åh, du ska alltid ha me feminister, det finns faktiskt andra också!
Är du som jag att man har läst om det här för ett antal år sen osch sen har det fått försvinna bland annan fakta och "vardagslivserfarenhet". Så varsågod här kommer dotters arbete om modernismen, vad tycker du har hon fått en bra bild och stämmer den? Och hur var det, hur mycket kan du om modernismen inom litteraturen?
– Modernismen
-"Modernismen beskrivs som litteraturens ouppfostrade hund. Den litterära epokens texter väckte många känslor, där vissa hyllades och vissa förbjöds. Modernismen hyllar det vardagliga livet istället för att hylla berömdheter, det som man gör i vardagen är de verkliga stordåden och är det viktiga.
James Joyce verk ”Odysseus” från 1922 kallas idag för en av modernismens storverk men det fick delat mottagande när den kom ut och i USA blev den till och med förbjuden för den ansågs som pornografis och fick inte säljas. Men författaren ansåg att sexualiteten är en del av livet och inte något som ska döljas som det gjordes under den tiden han levde fast det han beskrev i
Boken handlar om det vardagliga livet där den verklige hjälten är en ung judisk annons försäljare som går längs gatorna i Dublin tills han kommer till ett café där han äter sin lunch. Den likas vid det ursprungliga verket av Homeros från Antiken där handlar det om Odysses och hans irrfärder över det Egeiska havet och James Joyce har klämt in hela det antika verket i sin berättelse där allt utspelar sig under en dag.
Frans Kafka är en annan känd modernist, där han har blivit ett uttryck att något kan vara ”Kafkalikt” om någonting kändes som mardrömslikt.
Modernisterna var ute efter känslan och inte innebörden så som Dadaisterna som skrev dikter med ord som inte finns för deras mål var att skaka liv i folk.
Simone de Beauvoir bok “Det andra könet” var också en banbrytande bok när den kom ut och den förändrade helt synen man hade på kvinnan och hennes rättigheter. För 1949 när boken kom ut i Frankrike så fanns det inte några kvinnorättsförbund, när hon skrev om kyrkans syn på kvinnan och att den hindrade kvinnor från att göra det de vill utan att de skulle vara knutna till hemmet. Hon var den första som skrev att kvinnan har rätt till sin egen kropp och att hon då även har rätt till abort. Det var helt otänkbart på tiden när boken skrevs och det för först på 1970-talet feminismen och abortfrågan slog igenom.
Vi lever mitt i modernismen och vi vet inte vart vi är på väg i litteraturen så nu kan en ung tjock Star Wars nördig tonårig kille vara den stora hjälten i en bok lika väl som djur som föreställer ett socialistiskt samhälle. Hur litteraturen kommer att bli i framtiden tror flera att den kommer att vara på olika sätt och flera kommer att skriva och inte bara en sorts människor som skriver ”finlitteratur” utan även vanliga människor kan skriva, som en poet sa att han nog inte bara kommer att skriva poesi utan även annat, just för att kunna nå ut".

Det känns som att det här behövs redas ut, så det här har National encyklopedin NE att säga om litteraturens modernism:
modernism, strömning i västerländsk kultur som ifrågasätter accepterade traditioner och vill ersätta dem med en rationell och kritisk hållning till världen med öppenhet för förändringar, både andliga och materiella. De flesta konstarter sökte sig under 1800-talets senare del fram mot modernismens uttrycksformer; genombrotten skedde i allmänhet under det tidiga 1900-talet.
Benämningen modernism avser inom litteraturen
vanligen de nya avantgardistiska litterära strömningarna i början av 1900-talet vilkas experimentella inriktning kom att prägla stora delar av århundradets senare litteratur.
Som 1800-talspionjärer räknas Walt Whitman, Charles Baudelaire, Gustave Flaubert, Arthur Rimbaud och August Strindberg; i deras efterföljd kom Ezra Pound, T.S. Eliot, James Joyce, Franz Kafka och William Faulkner. Svenskspråkig modernism omfattar den finlandssvenska modernismen på 1920-talet (Edith Södergran, Elmer Diktonius, Gunnar Björling) och 1930-talets rikssvenska modernism (Fem unga, Gunnar Ekelöf, Karin Boye, Eyvind Johnson). Den fick ett slutligt genombrott under efterkrigstiden (Erik Lindegren m.fl.).

1 kommentar:

Elle sa...

Oj...det där blev nästan lika långt som mina inlägg..*ler*

Jag kände också igen namnet lite, men hade inte kunnat placera det. Men nu lärde jag mig något nytt igen!
Tack för det!

Har förresten just börjat att leta lite information och material om boken jag skrev om. Inte behöver jag leta efter bokomslaget på vinden, det finns ju bilder i internet!

Ha en skön lördagkväll!
Kram Elle