onsdag 21 december 2011


Jag har varit på ett bokrelreasparty där författaren, civilingenjör och miljökonsulten som arbetat i de gamla sovjetrepublikerna, Magnus Montelius pressenterade sin första bok "Mannen ifrån Albanien". Det här är en superspännande bok som alla borde läsa, för här kommer det fram sanningar om vad som verkligen hände både före och efter det "Kalla krigets fall", framför allt vad som hände inannaför den sk muren, men även vad vårt eget land sysslade med för vi inte var så öppna för oliktänkande. Så här presenterar han sin bok:
-"Det blev inte riktigt rätt att kalla det för en spionberättelse, och beteckningen 'politisk thriller' fick folk att tro att den utspelas i Rosenbad. Så till slut blev det 'roman om ett förräderi'." För han betonar att det här är mer en bok om människors svek än en klassisk spiondeckare som det till det yttre ser ut att vara.

För boken börjar med att man hittar en död man utan idenitet som har fallit ned ifrån Erstaterrassen när polisen börjar reda ut varifrån han kommer visar det sig att han är från Albanien fast den Albanska myndigheten säger att han inte finns.

Journalisten Tobias Meijtens tillsammans med sin kolega Nathalie Petrini börjar gräva i det här fallet som kriminalinspektör Tilas leder och när de letar efter sanningen stöter de på händelser och fakta som måste hållas hemligt för annars skulle det kunna skada Sverige och personer inom politiken och  säkerhetspolisen. Storyn blir mer och mer invecklad och det slutar inte alls som man tror att det ska göra för boken tar många svängar och väver in flera svek och händelser som har verklighetsbakgrund som tex. den fiktiva vänster gruppen som är baserad på den verkliga föreningen Clarté som Magnus båda morföräldrar var aktiva i under 1960-talet.


Att han som författare har haft stor insyn i hur det gick till under "kalla kriget" perioden i Sverige märks verkligen i boken, för allt känns äkta och när man får höra att han fick rysk kaviar på sina födelsedagar under uppväxten så förstår man att hans familj verkligen har haft god kontakt med den tidens Sovjet.   


Vad gjorde vi på releaspartyt? Först fick jag hjälp av Magnus trevliga vänner som bar in min kära solstol, efter det fick vi alla ett glas i handen så att vi kunde skåla för den nye författaren som också har vunnit ett pris och det vara att få vara med i Semicförlagets juldeckarnovell samling med flera kända författare som har skrivit olika julberättelser som ingår i boken "Jul på önskelistan".

Sen blev det högläsning ur hans bok och det är inte vem som helst som är uppläsare utan det var skådespelaren Tomas Bolme som läste för oss. Vilken härlig känsla det var att få lyssna på ett proffs som läser högt för en och då speciellt i en sådan här spännande bok, bara det att han kan härma och förställa rösten så att man verkligen både hör och ser (han gör saker med kroppen också, för att göra det ännu mera levande). Han går i mellan berättarrösten som är en man 30-någonting, en argsint polis och en snäll sådan, till en äldre dam som bor på Östermalm. Som tur var hade jag inte hunnit läsa boken när han hade högläsning och det gjord det ju ännu roligare.

Tomas liksom författarens morföräldrar var akiva i vänsterrörelsen Clarté under 1960 talet (o därför hade Magnus bett just honom att komma o läsa) och framåt, det var därför  Säpo var intresserade av morföräldrarna och hade avlyssning av telefonerna, spionerar på lägenheten och kontrollerar när de kommer och går.  Men även personer som arbetade för Säpo som var på plats när det var större fester hos dem och han blev varnad redan som barn av sina föräldrar att vara försiktig med vad ha sa i mormor och morfars telefon.


Tomas Bolme läste också upp ett utdrag från Säpo som Magnus morfar en gång fått ut. Den var en beskrivning av Magnus föräldrars bröllopsfest, beskrivning av lägenheten, de som deltog, maten inklusive snapsvisornaMagnus hade själv försökt att få ut de här dokumenten som Säpo nekade honom att få dem och hänvisade till sekretess för om det kom ut då kunde avslöja Säpos arbetsmetoder. Vi alla på releasepartyt tjöt av skratt när vi hörde det där, för det var verkligen bara en helt vanlig familjefest med tillhörande tal till bruden och tack för maten osv.

Att jag blev inbjuden till hans party beror på att vi "fann" varandra på bokbloggarnas avslutnignsmingelparty under Bokmässan. Han gjorde reklam för sin bok som skulle komma ut och jag marknadsförde min blogg med att dela ut mitt nya visitkort (där jag avslöjar ALLT namn, adress o mobilnr.!)
Jag delade även ut hexpocketar så nu är Magnus med i bokringen "Pockethexorna på utflykt". Pocketen han fick med sig hem var en Harlekinpocket och om du också känner dig sugen på att läsa en kärleksroman i bokringen. Skicka då ett mail till pockethexan@live.se och lämna namn och adress så kommer det hem en till dig som du läser, recensera här på min blogg o sen lämna till en ny läsare, du får även önska dig en annan typ av pocket, skriv bara vad du vill ha för typ av pocket.
Vet du vad? Då blir du också en Pockethexa!

1 kommentar:

4U2 sa...

Så mkt spännande du är med om! Du, var det skoj när du skrev en dag att jag borde ha lite klackar på skorna för min rygg?

Önskar dig, barnen och samariten (din make) en riktigt fin och GOD JUL och ett härligt GOTT NYTT ÅR!
Kramar