onsdag 13 december 2017

Lucka 13

Lucka 13

I lucka 13 har verkligheten tittat fram, i boken om "Ekorrarna Ella och Elof -vad gör vi nu" av Erika Bernstone och Tilla Gellner från Idus förlag. Det är nämligen så att Ella och Elof bor i två olika skogar med en stor  äng som skiljer dem åt. De lever lyckliga med sina familjer och vänner i sina olika skogar. En dag kommer det en massa stora otäcka maskiner till skogen där Elof och hans familj och vänner bor. De otäcka maskinerna börjar fälla träden och skrämma iväg alla djuren i skogen. Vart ska ekorrarna ta vägen, de lever ju i träden.
Som tur är träffar Elof ett rådjur som börjar berätta om att det finns en skog till och där finns det också ekorrar. Elof blir både glad och orolig glad för att det finns ett ställe där de skulle kunna leva utan att bli skadade av de otäcka maskinerna och att det finns träd där de kan bo. Men han blir även orolig över vad de andra ekorrarna kommer att säga när de kommer dit de kanske inte vill att fler ekorrar ska bo där?

Det här är en bok som både är en kul och lärorik för små barn med härliga bilder på de söta ekorrarna. Men det är även lite otäcka bilder på skogsmaskinerna som jobbar i skogen. Det är nog bra att en vuxen är med och läser boken i början och förklarar vad det är som händer.

Sedan har den här boken ett annat djup i sig för det är liknelserna med att ekorrarna måste fly när de otäcka maskinerna kommer och förstör deras skog. Vi som är vuxna ser ju att det är liknelser med vad som händer i exempelvis i Syrien där folk flyr ifrån krig och orättvisor. Eller i Amazonas där man verkligen skövlar skogen och djuren måste fly.

Det här är ett bra sätt att börja prata med barn om vad det är som händer i världen utan att visa med verkliga foton på otäckheterna utan att visa med liknelser i stället. 
Det allra bästa med den här boken är att den tar upp flyktingfrågor på ett roligt och lättsamt sätt. Sedan vänder sig boken till läsaren att svara på frågorna om vad man ska göra när det kommer de som måst fly och vill leva och bo där läsaren bor. Författaren tar upp båda sidors fakta och åsikter. 

Verkligen en tänkvärd bok som passar till åldrarna 3-6 år, men det kan även passa de äldre när man vill ta upp de här frågorna.

 

Inga kommentarer: