fredag 15 december 2017

Lucka 15

Lucka 15Nu är det en bok som passar för barn i åldrarna 0-5 år. Det är Åsa Storck och Christina Nyrell som har skrivit boken "Mera pinnar" på Isaberg förlag. 

I den här boken får man följa barnen Frida och Elise som bor i ett hus ute på landet. I skogen bakom huset ligger Tomteboden som är inrymd i en stubbe. Där bor tomtebarnen Valter, Verner och Victoria tillsammans med Tomtefar och Tomtemor. I huset bor även den lilla musen Brie som är tomtebarnens kelgris. Det är speciellt Valter som älskar om lilla Brie för hon äter upp hans mat när han inte vill ha den. 

Tomtebarnen vill så gärna leka med människobarnen för de har inga andra att leka med. Hur det kommer att gå för Frida och Elise, kommer hustomtebarnen att kunna leka med dem eller kommer ingen att tro på dem. Men så mycket kan jag säga i alla fall att salta pinnar kommer att ha en viktig roll i den här sagan.

Bilderna i boken är härligt målade i akvarell och det gör att bilderna blir extra fina. Boken bygger på den klassiska berättelsen om att en hustomte vaktar gårdens djur speciellt på natten. Sägnen säger att man var tvungen att ge tomten något att äta och en tallrik gröt ska visst vara det de tycker bäst om. 

Om tomten inte fick någon mat då kunde ha bli arg och bonden kunde räkna med att skörden kunde gå fel, kon sina eller i värsta fall kunde någon av gårdens djur dö. De klassiska hustomtarna såg inte ut som jultomten utan mer som de här tomtarna i boken.


Inga kommentarer: