måndag 13 december 2010

Rec. av Karamellskorna


Nu har jag fått mail ifrån Pockethexan Anni
"Med ögon känsliga för blått" och hon har läst ut sin bokrings hexpocket "Karamellskorna" av Joanne Harris bok (vilket underbart namn på en bok!)
Annis favoritfilm är Lasse Hallströms "Chocolat" och det här är fortsättningen på den boken/filmen.


Nu hoppas man verkligen att han även kommer att filmatisera den här boken, för vem vill missa en film med Johnny Depp...

____________________

Här kommer Annis egen recesion av Joanne Harris "Karamellskorna":

-"Japp. Jag har läst ut Karamellskorna av Joanne Harris!
Jag blev nästan lika förtjust i den här boken som i Joanne Harris Doft av apelsin. Berättarstilen är lika färgsprakande och mustig, man riktigt känner hur det doftar och smakar! Att jämföra med Choklad som blev Harris stora genombrott, den är inte alls i samma klass! Den blev jag väldigt besviken på i somras.

Karamellskorna är uppföljaren av Choklad, men känns lite påverkad av Lasse Hallströms fina film (som inte riktigt höll sig till boken). Vet inte om filmen kom före den här boken, men lite logistikfel finns.

Nu förflyttas vi från södra Frankrike till de vindlande gatorna i Montmartre, Paris, där ett nytt chocolateri byggs upp samtidigt som Parisare och speciellt Montmartrebor beskrivs ingående. Huvudpersonerna är tre och kapitlen växlar mellan de tre berättarna. En smygande upptrappning av något som kommer att ske byggs upp och vi får gradvis läsa hur olika personer inser att något är fel utan att bli tagna på allvar. Det handlar om rädsla, kärlek, yrkesskicklighet och att finna lust och drivkraft. En stor och skrämmande ingrediens är förfalskningar, om att överta en annan persons identitet, säkert en ögonöppnare för många läsare.

Och chokladen förstås. Pralinerna, tillagningen, smakerna. Jag blir glad när författaren vet att man tempererar choklad, men ledsen när översättaren använder ordet blockchoklad. Om jag inte missminner mig använde översättaren i Choklad också fel uttryck, men då om att temperera. Sådant kan reta mig otroligt, chocoholic som jag är.

Däremot störs jag inte så mycket av allt hokuspokus i boken. Det är en hel del ockulta krafter igång, en kamp "häxor" emellan närmar sig. I början kan man se det mer som "intuition" beskrivet med andra ord, men mot slutet blir det lite löjligt. Inget jag förknippar med Paris heller, snarare med Glastonbury i södra England, där många New Age-anhängare bosatt sig.

Jag säger HI om boken och vill läsa mer av Harris!

Idag har jag lämnat boken i Synnovates Provköks väntrum på Kungsholmen i Stockholm. Den ligger på bordet med röd duk!

//Anni"
<---------- Här ligger "Karamellskorna" av Joanne Harris, har du hittat den? Skriv då och berätta det här eller till pockethexan@live.se
Alla som läser den här boken vill också ha sin egen chocolaterie även fast man är som jag och inte äter choklad!
Ha en riktigt härlig Lucia och så ser vi fram emot jul och allt julgodis!
Kramis från Skumtomtens vän!/Pockethexan själv

4 kommentarer:

Anni sa...

Det är inte utan att jag funderat över alla böcker som lagts på olika ställen, Har du fått någon spontan recension eller gensvar från någon okänd upphittare - eller är folk för blyga?

Emmas Bokhylla sa...

Ah, jag alskade den boken sa mycket! Eller, rattare sagt, allt av Joanne Harris! Och det var en bra text!

himlaverket sa...

Så bra med lite pockettips, och TACK för att du hittade in till mej så jag fick möjlighet att hitta dej.
Man blir om inte annat väldigt chokladsugen av att titta på dina bilder, har ännu inte läst boken.
Håller just nu på att traggla mej igenom De fattiga i Lodz, av Steve Sem-Sandberg.Det kommer nog att ta mej typ hela jullovet ;)
kram så länge, Ullamaria

tankar från mitt fönster sa...

Jätteintressant attläsa om denhär boken! Jag gillade verkligen boken Chocolat.
Ha en skön helg då den kommer!
kram