torsdag 10 december 2020

Lucka 10

 

10.


Den försvunna guldfisken 

av

Christina Olséni och Micke Hansen

från

Bokfabriken



Det här är en sådan där barnbok som man bara blir kär i för den är skriven med en sådan glädje och spänning som utspelar sig på ett så vanligt ställe som skolan. För att inte tala om den underbara bilderna som Katarina Vintrafors gjort. Jag bar älskar att hon illustrerar alla känslors så tydligt, det ger boken en ytterligare dimension. Se bara på omslaget och fröken Inga Blads förskräckta min när hon ser att det har hänt något hemskt med hennes älskade guldfisk. Den har fått ränder, är den sjuk eller vad har hänt? När hon inte kan hjälpa dem får det b 
Sen bara det här med alla namn på de vuxna i skolan, deras helt klockrena namn. Det är sådant som ger en extra glädjekick för oss vuxna som läser för barnen. Mattefröken heter Linn Jahl, idrottsläraren Stig Bygel och mattanten Ann Sjovis osv.  

När Inga har upptäckt av som har hänt med hennes fisk rycker Otto och Klara ut för att hjälpa till att lösa mysteriet. De går först till skolsköterskan Stella Diagnos för att höra med henne om hon tror att fisken Shakespeare har blivit sjuk och fått ränder.  Hon kan inte hjälpa dem så de går till skolvaktmästaren Tore E Händig för han har en detektivbyrå och har hjälpt dem tidigare. 

Det här är den andra boken jag läser i den här serien och jag är lika förtjust som förra gången. Den försvunna guldfisken får en sprattlande fenomenal femma.

Inga kommentarer: