onsdag 23 december 2020

Lucka 22

 

22.

Alfie hunden som hjälpte en vän

och

Full fart i morfars affär

av

Anders Alexsson

och

Iréne Skoog

från

Visto förlag

Ålders grupp 3-9 år

Hunden Alfie bor hos den gamle mannen, idag händer det något speciellt de ska på semester.  De ska upp till Norrland, så här beskriver mannen stället de ska till -"Uppe i de nordliga floderna, där finns de största fiskarna." De ska alltså fiska och det tycker Alfie ska bli så kul. Även bilresan är kul för Alfie sticker ut huvudet genom fönstret och fångar vinden i ansiktet. Den gamle mannen skrattar åt honom när vinden fladdrar i hans kinder.

När de kommer fram ska de bo på en gård med en massa andra djur. Det är speciellt en häst som Alfie får kontakt med den har en så lång man att den knappt kan se något för den hänger i vägen. 
När sen den gamle mannen och Alfie ger sig iväg ut på vandring hittar den en plats de ska sätta upp ett tält. Plötsligt  börjar det åska och blixtra. Alfie blir rädd och springer i panik. De tappar kontakten med varandra. Som tur är möter han med hästen med den långa manen. De hjälps åt att ta sig hem till gården igen. Fast längs vägen händer det en massa saker både otäcka och positiva, det blir ett riktigt äventyr plus att de blir riktiga vänner.

Jag ger "Alfie hunden som hjälpte en vän" får en får en sprattlande färsk fyra.



Morfars affär ligger längs gatan under ett apotek. Och en dag ligger det en stor vit rund sak med en skåra i sig precis utanför hans butik. Det blir en stor snackis om vad det kan vara för något bland mössen. Morfar och musbarnen hinner inte ta i tu med den konstiga saken utan måste öppna butiken i stället. Två av barnen på gata fastnar extra mycket för den och den ene av dem utmanar den andre på om han vågar att ta en tugga av den stora godisen som de tror att det är. -"Vad feg du är. Vågar du inte prova." Säger han till sin kompis. Gråtande svarar han att det gör han inte. Skrattande tar den tuffe en stor tugga av den stora vita saken. Efter en liten stund började han må illa och sedan fick han svårt att andas. Kompisen började ropa i panik över sin sjuke vän. -"Hjälp, han kan inte andas, han kan inte andas. Ring fort efter en ambulans." Morfar ringde snabbt efter en ambulans och när den hade kört iväg med honom pratade de med den andre pojken och han fick berätta vad som hade hänt.

Det här är en av fyra berättelser i boken om morfar och hans butik, om mormor som också jobbar där. De båda barnbarnen Muskel-Knutte och Muzette som också hjälper till i butiken ibland. Speciellt en dag då morfar försov sig och då råkade de sälja bullarna alldeles för billigt. Men de lyckades vända det till ett reaförslag och morfar tjänade extra bra den dagen tack vare musbarnen. 

Det här är en bok som passar perfekt som första "läsasjälvbok" för det är en kapitelbok men med bilder på varje sida. Bilderna är helt underbara de ser ut att vara tecknade i svartvit blyerts. Väldigt annorlunda för att vara en barnbok, men det är så söta möss att man tycker att det passar i boken.

Den söta boken "Full fart i morfars affär" får av mig en fullastad shoppingvagns fyra.

Inga kommentarer: