måndag 14 december 2020

Lucka 14


 14.


Mandelsten

av

Ingela Netz

från

Visto förlag

Recenserat av Pockethexan Anni

-"Boken Mandelsten handlar om ett fiktivt strandfynd på Gotska Sandön där huvudpersonen Sofia tillbringar några dagar i batteriladdande ensamhet. Fyndet visar sig kunna kullkasta vedertagna vetenskapliga sanningar, men tystas ned och blir än mer mystiskt för Sofia som försöker förstå vad det är hon funnit. Personal omplaceras, fyndet förnekas och telefonsamtal avbryts. Med hjälp av sin bror och en nyfunnen pojkvän försöker Sofia nysta i hemlighetsmakeriet.

Som sommargotlänning sedan många år tycker jag att miljöbeskrivningarna är fina och tanken bakom historien fantasieggande. Det finns så många berättelser om gotländska skatter som grävts upp på åkrar eller sköljts upp av vågorna, att många som varit på någon av öarna drömt om att finna en. Tyvärr blandas en lite ockult berättelse in i boken på ett ofullständigt sätt, helt i onödan. Språket skulle dessutom behöva styras upp, det är i stora delar ett övertydligt talspråk. Mer bloggstil än skönlitteratur, med ett antal störande korrekturfel.

På det hela taget tycker jag att bokens utmärkta grundidé kunde blivit så mycket mer. Nu byggs intresset upp för att på de sista sidorna bara kastas bort och jag sitter kvar med en tummetott av det nystan som kunde blivit en avancerat mönsterstickad vante.

Det blir bara ett hihu (en svag 3:a) i betyg."
Inga kommentarer: