onsdag 19 december 2018

Lucka 18

Bokjulkalender
Lucka 18

Nu har jag hittat en ny favorit författare och bokserie. Det är Matt Haig och hans julboksserie om tomten, jag har läst del tre "Tomten och jag" Alfabeta förlag. Den handlar alltså om Tomten som har fått oväntat besök av människobarnet Amelia hon får Tomten till sin styvfar. Hon blir överlycklig när hon får börja skolan i alvbyn och får gå med alla alverna. Fast det börjar bli lite tråkigt att bara lyssna och sjunga julsånger hela året. En dag tar Amelia med sig sin katt Kapten Sot på en utflykt i tomtefars julsläde med renen Blixten. Tyvärr får Sot panik och börjar fara runt i släden när de är uppe och flyger. De alla faller till marken och släden krossas i bitar. Väl nere på marken efter att Amalia med Sot i famnen lyckats klättra upp på Blixtens rygg så att han kunde flyga ned säkert med dem mötte de en Flygande sagovätte. Allt de lever på är nya ord och han gav sig inte förrän han hade fått ett nytt ord av Amilia. Hon tyckte det var väldigt svårt att komma på nya ord när det största problemet för henne är hur hon ska kunna berätta för tomten själv att de har kraschat hans älskade släde till småbitar nu när han om bara några dagar ska börja flyga runt med alla paketen till barnen. Men när han fick höra att det konstiga djuret i flickans famn var en "katt" ett ord han aldrig hört och det hade säkert ingen av hans kompisar heller. Sen berättade han av bara farten vart han hade sett släden störta och pekade ut det till dem så att de kom rätt. Det händer så mycket i Tomten och alvernas värld där nu Amalia bor att hon knappt reagerar när Påskharen och hans kanin arme anfaller dem. För att inte tala om teckningarna de är också så härliga. Eftersom jag blev så kär i den här boken så tror jag att det inte bara är barn i åldern
 9-12 år som vill läsa den här boken det vill nog alla!
Pockethexan ger självklart "Tomten och jag" en fantastisk femma i betyg, en garanterad hit i julklappshögen.


-"Ett sagolikt äventyr och tredje delen i Matt Haigs storsäljande serie. Det är inte lätt för Amelia att växa upp som människa i Alvhem. Alvskolan kan vara väldigt enformig och det känns hopplöst när hon inte ens klarar leksakstillverkningsproven. Men när den svartsjuke Påskharen och hans armé av kaniner går till attack för att stoppa julen, måste Amelia, hennes familj och alverna göra allt de kan för att kämpa emot. Snart kan det vara försent!
Matt Haig är en kritikerrosad brittisk författare som skriver för både barn och vuxna. Han har vunnit en rad prestigefyllda priser för sina böcker för barn och ungdomar.
Chris Mould är prisbelönad illustratör. Han älskar sitt arbete och vill helst illustrera den sortens böcker som han själv hade velat läsa som liten.Ett sagolikt äventyr och tredje delen i Matt Haigs storsäljande serie. Det är inte lätt för Amelia att växa upp som människa i Alvhem. Alvskolan kan vara väldigt enformig och det känns hopplöst när hon inte ens klarar leksakstillverkningsproven. Men när den svartsjuke Påskharen och hans armé av kaniner går till attack för att stoppa julen, måste Amelia, hennes familj och alverna göra allt de kan för att kämpa emot. Snart kan det vara försent!
Matt Haig är en kritikerrosad brittisk författare som skriver för både barn och vuxna. Han har vunnit en rad prestigefyllda priser för sina böcker för barn och ungdomar.
Chris Mould är prisbelönad illustratör. Han älskar sitt arbete och vill helst illustrera den sortens böcker som han själv hade velat läsa som liten."

måndag 17 december 2018

Lucka 17

Bokjulkalender
Lucka 17

"Julius firar jul" är den femte boken om Julius skriven av Martin Svensson från förlaget Lind & co.
Boken handlar om den nioåriga Julius som har fått någonting annat att tänka på än tomten och julklappar, han tror nämligen att han har blivit kär i Elena. Men han vet inte hur han ska göra för nu känns det annorlunda det känns som att han måste skärpa till sig inför henne och kan inte göra sådan där pinsamma saker som att vara stjärngosse eller åka skridskor så han faller inför henne. Men som tur är har han sin kompis Isak som har mängder av idéer hur han ska göra för att det inte ska synas att han är kär. 


Sen är det ju en annan sak som också känns pinsam hans turkiska morfar vill vara jultomte i år. Han har övat en hel vecka och han är övertygad om att han ska klara det fast han bryter på turkiska. Bara han inte skrämmer hans lillasyster Lydia.

söndag 16 december 2018

Lucka 16

Bokjulkalender
Lucka 16

Nu har jag läst den perfekta feelgood romanen inför jul. Det är  Denise Rudberg och Hugo Rehnberg från Lind&co förlag som ger ut boken "Utan att släppa taget". 


Den här boken handlar om ett kompisgäng där de flesta bor och arbetar i området runt Östermalm i Stockholm. Agnes som har huvudrollen kämpar med att hålla tårarna tillbaks när hon säger hejdå till sin dotter som för året ska fira jul med sin pappa och hans nya sambo. För att hålla tankarna från dotter och exmaken så tackar hon jag till att fira jul hos sin kusin i släktherrgården i Sörmland. Dit kommer också resten av kompisgänget som känner sig lockade att ses igen i den exklusivt renoverade herrgården och det charmerande paret som alltid brukar hitta på roliga saker att göra under de dagar de ska vara där. Det blir mycket av både mat och dryck som gör att alla slappnar av och njuter av den nya kockens konster i köket. Sedan blir det även gevärsskytte, yogapass, bastubad, sällskapsspel och så är det flera par som vill återuppta kontakten med den förlorade ungdomskärleken som blommar upp tack vare alkoholens inverkan.
Men hur ska det gå för Simon som gör allt för att sälja in sin ide för en ny betalapp som han hoppas tjäna stora pengar på. Eller är det en bluff och han försöker att få fram pengar till de skumma typerna som tycks dyka upp lite var som helst. 
För att inte tala om vad alla tycker om värdinnans brors som helt plötsligt bara dyker upp med en ide om att de ska ha en seans för att komma i kontakt med förlorade släktingar och vänner. Broderns uppdykande medför att många omvälvande sanningar kommer upp till ytan, fast vad tycker de egentligen om det? 
Pockethexan ger "Utan att släppa taget" fyra värmande glöggmuggar och hoppas att det är fler som vill läsa den här mysiga och spännande julstämnings boken. 

lördag 15 december 2018

Lucka 15

Bokjulkalender
Lucka 15

Vad är det mest juliga att göra inför jul som man bara vill göra, speciellt om man har barn? Visst är det väl att få julbaka även om man inte bakar något resten av året. 


Vems recept vill man då inte baka efter om inte kakgurun Birgitta Rasmussons egna recept. De finns i boken "Birgittas bästa julkakor" i från Lind co förlag. 


Vi hann iallafall med att baka en sats Lussebullar efter hennes recept innan Lucia. Fast vi hittade inget under Lussebullar men under Saffranspojkar där låg det det klassiska saffransdegsreceptet för att få de klassiska Lussekatterna eller om man vill kalla dem Pojkar istället. Men jag måste säga att det här nog var de godaste hm. hm. bullarna jag har ätit. Fast min lilla dotter var nog väldigt nöjd med sin Pippi-bulle hon fick efter mammas recept för 22 år sen. 
Nu ska vi försöka hinna baka några av hennes kända småkakor så att vi får ännu mer julkänsla.
Fem Lussekatter till Birgittas bästa julkaksbok!

fredag 14 december 2018

Lucka 14

Bokjulkalender
Lucka 14


Nu har jag läst "Kvarnpojken" av Erika Larsson Norlund Visto förlag.
Boken börjar med att vi under halva boken får följa den halvfinska pojken Eero under början av 1900-talet. Han har det väldigt kämpigt i sitt liv sen hans pappa emigrerade till USA och det skulle vara tillfälligt men åren går och hans mamma måste ta hjälp av en avlägsen manlig släkting som gör allt för för att ta över gården genom att försöka få hans mor att gifta sig med hon istället för hans pappa. Åke som han heter är ingen snäll styvfar utan han dricker och slår både honom och hans mamma. I skolan blir Eero både retad och utstött plus att han har svårt för att läsa och att skriva och det var hans pappa som hade hjälpt honom med läxorna men nu finns det ingen som kan göra det för hans mamma kan inte läsa alls.   


I den andra delen av boken får vi istället följa Adrian i nutid han har liknande problem som Eero hade med sin skolgång. Han flyttar med sin familj från en förort till sin döda morfars stuga på landet. Där får han börja i en ny skola och ska försöka få nya vänner. Båda killarna har läs och skrivsvårigheter men så är ju också Eero hans morfar. Adrian får upptäcka mycket som hans morfar också fick uppleva som t.ex kvinnan vid bäcken som inte levande eller hur är det är det dimma? 
Det här är en lite annorlunda bok speciellt för någon som är i åldern 9-12 som den riktar sig emot. Men det som är bra i boken är det historiska och det som handlar om de unga killarnas liv och besvär, det som gör det verkligt alltså. 
Pockethexan själv ger Kvarnpojken en trevlig trea och hoppas att det är någon annan som uppskattar boken bättre med de mystiska delarna.

torsdag 13 december 2018

Lucka 13

Bokjulkalender
Lucka 13

Tyvärr är det här inte någon bra dag för mig för jag har varit hos ögonläkare och fick Belladonna i ögonen för undersökningen. Det var inte någon bra sittställning för mig så jag har varit tvungen att ta smärtstillande och lägga mig. Därför klarar jag inte av att skriva en riktig recension av dagens bok (får komma senare) utan bara en presentation av Jonas Moströms senaste bok "Skuggorna ruva" från Lind co.
____________Skuggorna ruva

Jonas Moström 

Det är den kallaste vintern på decennier och kylan slår hårt mot det lilla jämtländska samhället Svartviken. Byns uppskattade luciafirande står för dörren, men själva lucian, sextonåriga Ebba Lindgren, dyker inte upp till sin egen kröning. Hon lämnade hemmet för att gå de femhundra meterna till kyrkan, men kom aldrig fram.
Nya och gamla konflikter blossar upp när alla plötsligt misstänker alla. Efter fem dagar lägger polisen i Östersund ner sökandet efter Ebba. Dagen därpå hittas hennes lärare brutalt knivhuggen till döds i sitt kök.
När dagarna går utan att den lokala polisen närmar sig en lösning kallas Nathalie Svensson, Johan Axberg och de andra medlemmarna i Rikskriminalens gärningsmannaprofilgrupp in.
Det blir en svår utredning där de snabbt inser att de måste nå in i byns innersta för att ha en chans att lösa fallen.

Skuggorna ruva är den fristående, femte delen i serien om psykiatriker Nathalie Svensson och kriminalkommissarie Johan Axberg. 

onsdag 12 december 2018

Lucka 12


Bokjulkalender
Lucka 12

Under lucka 12 hittar vi boken "Fru Alms Magiska Resebyrå nya och gamla vänner" skriven av Annakarin Rosengren från Idus förlag. Boken passar för åldrar 9-12.


Boken handlar om Hilma som har åkt till sin mormor och morfar i Lysekil för att fira jul. Där bor även 
 Fru Alm som är ett hundraårigt släktträd på tomten. I första boken tog hon med Hilma på otroliga tidsresor för fru Alm kan nämligen läsa tankar och vet vad Hilma vill se och få reda på. Ska det bli lika otroligt nu när hon är på besök den är gången? 
Hilma älskar traditioner och vill inte ändra på något. Fru Alm, som kan läsa Hilmas tankar, hjälper henne med en resa i tiden för att kunna resa i både tid och rum för att hon ska få träffa äldre släktingar. Hon får träffa sin mamma, mormor och gammel-mormor när de är unga och får se hur de lever. Hilmas önskan att göra gott går genom boken så med hjälp av den nya vännen Leo hjälper de till att göra bra saker. I slutet av boken finns det tips, recept och pyssel som Hilma och de andra i berättelsen gör.
Jag ger boken en trevlig trea för de spännande tidsresorna.

tisdag 11 december 2018

Lucka 11


Bokjulkalender
Lucka 11

Nu var det dags för pekböcker igen. Det är böcker för de yngsta barnen i åldern 0-3 år och boken är gjord i tjockt glansigt hårdpapp. De är alltså gjorda för att både läsas och att tuggas på.

Den här gången är kommer böckerna från  två olika förlag och har olika teman. Först ut är författaren Ebba Omarssons bok "Pirres bok" från Smultron förlag. Den handlar om Pingvinen Pirre som spanar efter mat med sina vänner sälen och isbjörnen. Men hur ska det gå när Pirre i sin sökariver faller i vattnet? Precis som i de förra böckerna från Smultron förlag så i slutet på boken har de tonsatt texten så att man både kan sjunga och spela till boktexten. Det är säkert något som verkligen uppskattas av de små. 
Den här underbart charmiga bok med bilder som är enkla och färgglada och är verkligen helt perfekta för de yngsta i gruppen men alla barn gillar ju djur, extra mycket när de är så här söta.
Pockethexan ger "Pirres bok" en femma!Nästa bok är "Nisse och Nora får bråttom" skriven av Emelie Andrén från Alfabeta bokförlag. Den här boken passar bäst för de som är 2-3 år för det här är en riktig saga om två barn i samma ålder.
Nisse och Nora är hos Noras mormor som passar dem. Vintern har kommit med snö och nu vill de gå ut och leka. De springer ut i hallen och börjar kämpa med alla kläder som de behöver. Mormor kommer ut till dem säger åt dem att de bör gå och kissa innan de går ut. Men de har inte tid, de bara måste går ut nu på en gång.
De gör snöänglar, åker pulka, gör en snögubbe och en massa annat skoj i snön. Vad är det som händer när man inte har gått på toaletten innan man går ut och leker i kylan? Jo man måste gå på toaletten men först måste man ta av sig alla kläder. Det som är extra bra med den här boken är just att den handlar om följderna med vad som händer om man inte gör det som vuxna säger att man bör göra. Det är inga pekpinnar utan det blir bara aha-upplevelser för Nisse och Nora. 
Det är härliga bilder i boken med många små detaljer för som lyssna på boken att upptäcka som tex att Noras lilla åker stjärtlapp med Nisses drake. 
"Nisse och Nora får bråttom" får också högsta betyg av Pockethexan. Det får den för den inlevelsefulla texten och de härliga teckningarna i boken. 

måndag 10 december 2018

Lucka 10


Bokjulkalender

Lucka 10

Bakom dagens lucka gömmer sig Vinterkarusellen, en lättläst bok om ung kärlek och vänskap. Skriven av Kerstin Gavander från Alfabeta förlag.Julen närmar sig och Sannas bästa kompis Liv ska över jullovet resa till Egypten, något som Sanna önskar att hon också hade möjlighet till. Men efter sin mammas bortgång i cancer något år tidigare, säger pappan att pengarna inte räcker till. Sanna bestämmer därför sig för att tjäna ihop sina egna pengar till resan, genom att leverera julgrupper åt en blomsteraffär. Under tiden börjar Liv spendera allt mer tid med Laban, killen Sanna gillar. Saker händer och blir allt mer komplicerade, en riktig vinterkarusell. 

Denna mellanåldersroman skildrar livet ur en tolvårings perspektiv, där vardagen och julstöket kantas av olika relationsdraman och starka känslor. Men dessutom handlar om att finna styrkan inom sig själv och motiverar till eget driv. Därför vill jag ge denna mysiga bok högsta betyg och kan varmt rekommendera till åldrarna 9-13, men även till de något äldre.


 Vinterkarusellen lockar helt klart till sträckläsning som trots vinterkylan, gör en alldeles varm inombords!


söndag 9 december 2018

Lucka 9


Bokjulkalender
Lucka 9

Idag den andra advent ligger Marina Brovingers bok "Oj vad du är bra" och vänder sig till barn i förskoleåldern 3-6 år. Det är Visto förlag som ger ut boken. 


Den här boken är också lite speciell för det är två sagor i den. När man har läst den första vänder man på boken upp och ned och läser den andra, "Oj vad du kan" heter den.
De här två berättelserna är till för att se skillnaden på självkänsla, som handlar om hur du känner för dig själv som människa och på självförtroende, som visar att du ska tro på det du kan och gör. 
När man läser boken för barnet ska man börja med att lägga till barnets namn och då bli texten så här; -"Hej Pockethexan. Vad roligt att just du är här." 
Sedan längre in i boken kommer fler meningar med utelämnade ord och i stället ska man lägga till något som berör barnet eller barnet är bra på. -"Du _______ är fantastisk precis som du är och vi är så glada att få vara med dig!

Jag ger den här viktiga, roliga och färgglada bok en stark fyra i betyg. Nu har inte jag jobbat med barn med t.ex ADHD men ett av mina barn har fått den diagnosen nu i 20-års åldern. Trots åldersskillnaden tycker jag mig känna igen vissa saker som passar extra bra för sådan barn och att det just är extra viktigt att de får höra hur bra de är och att de kan mer än de tror. Fast det vill väl vi alla höra!

lördag 8 december 2018

Lucka 8


Bokjulkalender
Lucka 8

De här böckerna som Smultron förlag ger ut betyder mycket för mig som har varit handikappad i 25 år pga de svåra smärtorna jag har som gör att jag behöver gå med gåbord=hög rullator alltså ett annat hjälpmedel än rullstol. För i Smultrons böcker har de olika djuren olika funktionsvariationer som Hubbe Humla som har för små vingar för att kunna flyga och Aron Tiger vill så gärna bli äventyrare och klättra upp för berg fast han sitter i rullstol.Det finns fler böcker i den här serie men de får ni upptäcka. När man stryker över boken känner man Hubbe för han är gjord i ett luddigt material.En rolig detalj med dessa böcker är att texten i böckerna sedan på slutet av boken är texten i en sång.
En till detalj är att de här figurerna kan man köpa av förlaget som små gossedjur.
Jag ger de här fina, lärorika och uppmuntrande böckerna ger jag högsta betyg.


fredag 7 december 2018

Lucka 7


Bokjulkalender
Lucka 7


De här två böckerna är de två första delarna av Tidsresenärerna från Hoi förlag de är skrivna av Leif Jacobsen och Mats Lerneby. De handlar om syskonen Max och Marie upptäcker att deras mobiltelefon även är en tidsmaskin som skickar dem tillbaks i tiden. 
När de här två författarna träffades bestämde de sig för att de ville skriva historiska ungdomsböcker med tidsresor. Men det viktigaste är att de innehåller fakta som är sann, spänning och action som lockar till läsning. 
Båda böckerna får fyra i betyg för att de är så spännande och historiskt riktiga så att man även får lära sig något.Tidsväktarna – Häxan och liljan är en spännande ungdomsroman där tvillingarna Max och Marie söker efter den försvunna Amanda. De upptäcker att de kan resa i tiden och hamnar i 1500-talets Florens. Snabbt inser de att tidsresan bara är början på någonting större som de inte riktigt förstår. Berättelsen kombinerar historiska platser och personer med action och dramatiska tidsvändningar för att de ska kunna möta alla motgångar och lösa problemen som dyker upp. Under äventyrets gång förstår de att resan till Florens bara är en pusselbit av många som de måste hitta och som ligger gömda i världshistorien.
Häxan och liljan är del ett i serien om Tidsväktarna och har ett högt tempo, historiskt trovärdiga beskrivningar och spännande möten med bland andra Leonardo da Vinci och Machiavelli i ett medeltida Florens. Storyn är både klassisk och nyskapande på samma gång, och står med ena foten i mänsklighetens kulturhistoria och den andra i science fiction-traditionen.

Tidsväktarna – Den siste väktaren är den spännande fortsättningen på serien där tvillingarna Max och Marie upptäcker att de kan resa i tiden. Nu hamnar de i 1100-talet och vi får en rafflande och fartfylld berättelse som rör sig på klassisk korstågsmark. Den tar sin början i Acre och för läsaren till Bagdad, Damaskus och Jerusalem, där de får möta korsfarare, lönnmördare och inte minst två av mänsklighetens största ledare: Saladin och Rikard Lejonhjärta. I jakten på Salomos försvunna tempel börjar tvillingarna inse att de hamnat mitt i kampen för mänsklighetens överlevnad, och att deras egen roll i den är avgörande i allra högsta grad …
Den siste väktaren är andra delen i serien om Tidsväktarna och har ett högt tempo, historiskt trovärdiga beskrivningar och spännande möten med historiska personer. Storyn är både klassisk och nyskapande på samma gång, och står med ena foten i mänsklighetens kulturhistoria och den andra i science fiction-traditionen. Del tre av Tidsväktarna kommer våren 2019.


torsdag 6 december 2018

Lucka 6


Bokjulkalender
Lucka 6

Boken "Max och Maja firar jul" av Alex Scheffler från Alfabeta förlag. I den ska vännerna pynta granen men de har inget julpynt hemma. Hur ska man göra då? Maja kommer på att de kan baka pepparkakor som de kan hänga i granen. De bakar och pyntar pepparkakorna med glasyr. De hänger upp fem fina pepparkakor i granen med färgglad glasyr. När Maja kommer tillbaks efter hon har hämtat andra kakorna de ska hänga upp är det bara fyra pepparkakor kvar. Hm, vad är det som händer?


Det här är mysig och trevlig bok som även äldre barn uppskattar att få höra så här före jul som en tradition. Det vet jag av egen erfarenhet för jag läste länge en liknande bok varje kväll före julafton och det bästa är om det just är en bok som utspelar sig kvällen före jul, som den här boken gör. Alltså ett tips till alla som älskar att få läsa för de små och de lite äldre för barn älskar traditioner. 
Den här boken får en säker trea som en mysig traditionsbok, något att tänka på inför jul!

onsdag 5 december 2018

Lucka 5Bokjulkalender
Lucka 5De här böckerna fick jag av författaren Carl-Johan Ehrlin på förlaget Ehrlin publishing. De tar upp saker som kan vara svåra och jobbiga för barn. Det är två böcker för de som har svårt att sova "Elefanten som så gärna ville sova'' och "Traktorn som så gärna ville sova", Sedan en bok som ger praktiska tips för barn som är lite oroliga för att inte kunna klara av tuffa och svåra situationer som t.ex. att börja på ett nytt dagis, vara rädd för spindlar eller vad man kan tänka på när man har ramlat och slagit sig så att det gör ont.Det här är lite speciella böcker på fler sätt för vi som ska läsa böckerna för barnen har en hel sida med tips hur vi ska göra när vi läser för dem. 
  • Läs aldrig denna bok i närheten av någon som kör bil
  • Denna bok är skriven i ett sövande syfte och har därför ett annorlunda språkbruk, läs boken flera gånger så att barnet känner igen sig 
  • Läs först boken bara för dig själv och få en känsla för boken så att du förstår den
  • Ibland ska du ändra tonläge i boken eller gäspa
  • När texten är fetmarkerad betonar du ordet
  • Eller när ordet är kursivt viskar du
  • När det står [Namn] läser du barnets namn
  • Och till sist [Gäspa] så ska du gäspa
Det här är tipsen som ska hjälpa dig att få ditt barn att somna när du läser böckerna och förhoppningsvis ska du kunna hålla dig vaken boken ut men som jag minns det var det svåraste och då var det ändå bara vanliga böcker.
Min äldsta 29-åriga son satt och bläddrade i de här böckerna och jag frågade om jag fick ta en bild på honom när han gjorde det. Men nej han tyckte att jag skulle ta en blid från när han var liten och låg och sov även om han tyckte det var väldigt fina böcker och att han skulle ha älskat den med traktorn som liten och hans tre år yngre bror den med elefanten. 
Vi kom överens om att de här böckerna skulle få en stark fyra var i betyg.tisdag 4 december 2018

Lucka 4


Bokjulkalender
Lucka 4
Idag är det två böcker bakom lucka 4 dom är från Alfabeta förlag. Det är pekböcker för åldern 0-3. "Kan du trösta Lilla kanin" av Jörg Mühle och "Lilla Djungelboken" av Kenneth Andersson.

För de yngsta barnen passar Lilla djungelboken för det är så enkel text och klara fina bilder på djuren som gör olika saker. I slutet av boken är det en överraskning som de små läsarna kommer bli jätte glada för. 


Pekboken om Lilla kanin passar utmärtk till de äldre i åldersgruppen för i den boken är det en berättande text som handlar om hur man tröstar någon som har ramlat och slagit sig så att det gör ont. Just för att det är något så abstrakt som känslor och smärta måste man vara så pass gammal att man förstår det för att få ut något av boken. Men när man gör det är det en bra bok som visar på praktiska saker man kan göra när man ska trösta någon. Faktiskt är den här boken bra för äldre också som behöver lära sig sådan saker som bara att torka bort en tår och lägga sin arm om ryggen på den som har gjort illa sig, fast först måste man ju självklart få ett plåster.
Båda böckerna får fyror i betyg av mig, Pockethexan själv, just för att de är bra för de åldersgrupper de riktar in sig på.