lördag 29 november 2008

Ett pocketbokstips passande till advent

Vad kan vara mer passande nu till advent än en sann historiskberättelse som utspelar sig i den katolska kyrkan. Det här är en helt otrolig berättelse, den här händelsen utspelade sig på 800-talet och som boktiteln antyder så blev det faktiskt så att en kvinna, som utgav sig för att vara en man, lyckades bli utnämnd till Påve, i den stränga katolska kyrkan där inte ens kvinnor får bli präster.

För alla er som är älskare av historiska romaner så är det här en guldgruva som ni bara måste läsa och för er katoliker är den här pocketen också ett måste, så att ni kan ta del av alla sidor av historien. Det sägs att efter den här händelsen med Johanna så förstörde katolska kyrkan alla dokument som berörde Påven Johannes VIII, som var hennes namn, man var även tvungen att ändra numreringen av de efterföljande påvarna. När man nu söker på Johannes VIII så är det fakta om en manlig påve som regerade mycket senare som man får och inte om Johanna, men allt det här med den motstridiga faktan gör att jag tycker att berättelsen blir ännu mer intressant och var och en är ju fri att tro vad den vill.

Ha en riktig trevlig advent och så hoppas jag att du läser:
”Donna Woolfolk Cross” pocket "Påven Johanna”
och så kan vi prata om den sedan här på bloggen.

MVH/Sagt av Hexan själv.

9 kommentarer:

Fru Pusselbit sa...

Jag önskar dig en härlig 2:a advent! =) Kram

Charlotte sa...

Hej Hexan!
Min dotter som nu är 20 läste den här boken för nåt år sen och blev jätteförtjust i den :0)
Själv har jag inte tagit itu med den ännu, det har blivit nästan alla Michael Connelly böckerna ist och några av Patricia Cornwell;0) ( har fastnat hos "deckarna" nu)
Kram/ Charlotte

Pockethexan sa...

Fru Pusselbit,
jag önskar dig det samma fast lite sent,men det är först nu jag har piggnat till efter den här slängen av besvär(yrsel, kraftlöshet+ gamla smärtor) men jag SKA på min dotters julkonsert i morgon.
Kramis!

Pockethexan sa...

Charlotte du är tuff du,
baka kakor med krokig rygg, jag får försöka önska mig lussekatter av min man till lucia(jernsaxen bakar de godaste lussekatterna som finns, men han är snabb på att äta upp dem själv) .
Vad kul att höra att det är en som har läst "påven johanna" för det är verkligen en läsvärd bok och så jag då, som är en sann feminist, älskar när tjejer får in en fot "där de inte hör hemma" , både fd. ishockeyspelare och byggchef så jag vet vad jag talar om.
Just därför har jag lite svårt att läsa M. Connelly, för jag läste någon av hans första böcker och de är just så där "gubbsnuskiga" äldre polis/ung tjej. Vad tycker du om böckerna, är de så fortfarande eller har han tänkt om?
P. Cornwells böcker började jag läsa på 90-talet, men nu gillar jag bäst hennes nyare som inte handlar om Scarpetta tex. "Getingboet" som nog är hennes bästa enl.mig. För där beskriver hon mera livet och människorna i den Am.södern och inte så där "obduktionstekniskt" utan feministiskt och Charlotte, staden boken utspelar sig i heter också Charlotte...
Kramis!

Charlotte sa...

Hexan!
Ja jag är en tjurig "tant" *fniss*
Tuff brud du är. fd. ishockeyspelare och byggchef!!!
Dottern gick elprog i gymnasiet, mansdominerande oxå, men tyvärr kommer hon inte kunna jobba inom det.
Njaaaa, Connellys böcker är jäkligt lättlästa...jo det handlar mycket om äldre man/ ung tjej.
P.Cornwells böcker har jag bara läst om Scarpetta, är inte så där jätteimpad av henne.
Ska ta å läsa Getingboet iaf:0)

En nyss läst bok är: Kate Mosse- Labyrinten, som jag personligen tycker är lite överreklamerad....ibland skriver hon uruselt...
Nu till jul blir det Robert Karjel- De hängdas evangelium, kan bli intressant!!

Kramar!!

Fiviva sa...

den här boken har även jag varit sugen på att läsa ett bra tag, kanske ska ta och ge den en chans efter jag plöjt igenom alla oändliga tantsnuksböcker mao kallad sagan om isfolket, De böckerna har för mig redan börjat kännas lite kult även om de bara skrevs på 80 talet. jag måste nästan se vad den stora hysterin grundar sig i innan jag kan döma ut dem. Men gillar du skönlitteratur blandat men fakta så måste jag absolut rekommendera boken Historikern
http://www.boksidan.net/bok.asp?bokid=4994
en underbart fängslande historia som blandar sagan och mytens dracula med historiens vlad Tepes.

Anonym sa...

Just ja, den har jag ju tänkt läsa en längre tid... Svärmor har den. Blir nog en perfekt bok att ta med på vår långresa i vår... Tack för tipset. En trevlig blogg det här, lär titta in fler gånger! Kram å gott nytt år!

Pockethexan sa...

Hej Fiviva!
Bättre sent än aldrig, här kommer en hälsning och så ska jag titta in hos dig igen.
Jag kommer ihåg "ISFOLKET" från 80-talet för jag var hos min mormor en sommar (var tonåring då)och det enda hon hade att läsa var veckotidningar och i dom fanns starten av Isfolket och för att få reda på slutet så var jag tvungen att köpa boken. Jag lägger till ditt boktips till min "denskajagläsa"-lista för det är alltid kul att få nya intryck.
Nu önskar jag dig ett riktigt GottNytt År!

Pockethexan sa...

Hej Malen!
Tack för att du tittade in, jag har skrivit en rad på din sida om böcker.
Gott nytt!