måndag 22 juli 2013

Mycket Island nu med Häxans tid och EM fotbollDet har varit mycket Island för mig idag. För det första läste jag ut recensions exemplaret jag fick av Bazarförlag och det var passande nog isländska  Árni Þórarinssons "Häxornas tid". Under eftermiddagen hejade jag på de svenska tjejerna när de slog Island med 4-0 i fotbolls EM. Själv har jag spelat fotboll i 15 år innan jag fick barn och mitt bäcken/rygg pajade ihop. Då kan du nog förstå att fotboll är en stor passion hos mig precis som mina kära böcker och därför är det extra kul är de två sammanfaller som det gjorde idag.


För er som vill se mer av matchen kan ni gå in på TV 4 och klicka fram till sporten, fotbolls EM och dagens kvartsfinal.

För en Pockethexa lät det som en passande ide att läsa "Häxans tid". Om du tycker att du känner igen titeln så kanske du såg den som TV-serie förra året sommaren på Svt.

Det här var en helt ny erfarenhet och tyvärr blev jag lite besviken i början när jag började läsa boken. Det beror på att det är så svårt att förstå de isländska namnen om det är en man, kvinna eller om det te.x är ett ortnamn. Så det tog ett bra tag innan jag hade fått ett grepp om boken och förstod att det handlade om en manlig journalist Einar och en kvinnlig fotograf som jobbar för den lokala tidningen. Einar har blivit förflyttad från huvudstaden till den lilla orten Akureyri där det inte händer någonting att skriva om enligt Einar men tidningen vill ändå satsa på de lokala nyheterna.Det visar sig att han har helt fel för det börjar hända en massa saker som får stor plats i tidningen. En kvinnan omkommer under en forsränning som lokalsamfundet hade ordnat. Alla tror att det är en olycka men Einar får ett meddelande från en äldre dam på ett äldreboende om att han ska kontakta henne för hon har något att berätta angående mordet på kvinnan i forsen.
Kvällen innan premiären försvinner skådespelaren som skulle ha spelat huvudrollen i en gammal populär isländsk teaterpjäs. När Einar hör sig för om vad som hände innan försvinnandet visade det sig att skådespelaren hade uppfört sig underligt och varit hemlighetsfull. 
Under tiden sker det mycket på de lokalpolitiska mötena som blir mer och mer omtumlande och det blir sammandrabbningar mellan de olika falangerna. 

När Einar sitter i Eftermiddagsbladets lilla skrubb, den som ska föreställa ett kontor funderar han över vad som händer och om de båda händelserna hör ihop. Där fullföljer han sin jakt på vad som har hänt i sin nya hemstad med hjälp av sin lesbiska fotografs kontakter.
För det visar sig självklart var i den undre världen upplösningen finns där pengarna flödar i Isländskt ekonomiskt klimat innan kraschen.

Det som gör den här boken extra spännande och intressant är just för att man får en inblick i hur det såg ut på Island innan landet kollapsade. 
Jag ger den ett litet "Hi!" i betyg!"Häxans tid" fick pris för Islands bästa kriminalroman 2005 -"På sitt märkligt lågmälda och underfundiga vis näst intill synskt lyckas beskriva en samhällsekonomi på god väg att förhäva sig".  

2 kommentarer:

Freedomtravel sa...

Tack för tipset! Har inte läst den boken. Däremot så pratar jag isländska så det där med namnen skulle jag nog fixa... ;) Det vanligaste är att killnamnen slutar på "ur" eller "i" eller "ar" och att tjejnamnen slutar på "a". Men det finns förstås en del andra namn också... ;)

Anonym sa...

Jag har läst deckarna av Arnaldur Indriadsson(fick jag det rätt nu) och det är grymt svårt med namnen.
Hoppas du har det bra i sommar
Mia