lördag 12 oktober 2019

Recension Minnets slutna rum

Boken som jag har läst och recenserat är Jan Bertoft och Håkan Tängnanders "Minnets slutna rum" från Hoi förlag. 

________________________________________

Baksidestext:
Kriminalinspektör Vanja Ek blir kallad till en exklusiv lägenhet i centrala Stockholm. Lägenhetsinnehavaren, en känd festfixare, kulturpersonlighet och samhällsdebattör, har blivit skjuten mitt i ett parti schack. Alla dörrar är låsta och mördaren tycks ha gått upp i rök.

Det spektakulära mordet skakar om landet och jakten på mördaren väcker upp minnen från Vanjas mörka förflutna. Minnen som plågar henne alltmer. Samtidigt pyr konflikterna inom polisen och regeringskansliet börjar visa ett förvånansvärt stort intresse för mordet.
__________________________________________________

Hois beskrivning:
-"Den kände festfixaren, kulturpersonligheten och samhällsdebattören mördas i sin exklusiva lägenhet mitt i centrala Stockholm. Kriminalinspektör Vanja Ek får ansvar över utredningen och regeringskansliet visar plötsligt ett stort intresse för mordet. Samtidigt pyr konflikterna inom polisen under ytan och hon får kämpa hårt med sin osäkerhet som chef, sunkiga attityder mot kvinnor och det ansträngda förhållandet till pressen. Saker kompliceras ytterligare när Vanja stöter på något som väcker minnen till liv från hennes eget, mörka förflutna och frågan är hur det kommer att påverka arbetet.
Minnets slutna rum är första delen i en serie med polisen Vanja Ek, och är en välskriven, skarp och mångfasetterad kriminalroman med flera oväntade vändningar.

Denna kriminalroman börjar med mordet på festfixaren och debattören Holger Nilebjer. Därefter får vi följa kriminalinspektör Vanja Ek och hennes poliskollegors arbete med att klara upp mordet. /…/ Samtidigt får man också följa mördaren och hur han ser polisjakten utifrån sitt perspektiv. Det gör denna kriminalroman annorlunda, liksom den oväntade och dramatiska upplösningen. /…/ Debutroman som lovar gott inför en planerad fortsättning med kriminalinspektör Vanja Ek i huvudrollen.BTJ-häftet nr 3, 2019. Lektör Kent Lidman.

Jan Bertoft, född 1957, är generalsekreterare på Sveriges Konsumenter men har länge haft författardrömmar. En skrivkurs kombinerad med kärleken till deckare resulterade i debutromanen som han skrev med den framlidne regissören och filmproducenten Håkan Tängnander. Jan bor i Stockholm och har ett stort intresse för konst, och målar gärna själv."
________________________________________________________________________________
Mina egna ord som dyslektiker om boken.
När jag började läsa "Minnets slutna rum" blev jag som ingenjör genast mycket intresserad av det faktum att festfixaren hade blivit mördad i ett slutet rum eller som i det här fallet en sluten lägenhet. Det betyder att mördaren har tagit sig ut från en lägenhet som det inte går att komma utifrån, inte ens med nyckel, eftersom det sitter en nyckel i insidan av låset. Jag får efter en heldel funderande en ide om hur mördaren kan ha gått tillväga, det visar sig vara den rätta lösningen. Lite besviken blev jag faktiskt att det inte var mer komplicerat än så.

Det som är den stora behållningen i den här boken är att det blir en tvist i handlingen som gör att det inte blir en klassisk deckare, utan att man får större behållning av boken än man först trodde. Boken är trög i början men kommer igång halvvägs. Jag tycker att det är en lättläst bok som gör att man hänger med i handlingen.

Tyvärr lägger författarna alldeles för stort intresse på den utredande polisen Vanja Eks vackra utseende, som till stora delar är resultatet av en skönhetsoperation som hon fick efter en efter en olycka där hon förstörde det tidigare "fula utseendet" som författarna gärna återkommer till. Varför får vi inte reda på hur fula eller vackra de manliga poliserna är? Känns så fel i en feminists ögon att författarna inte förstår det utan fortsätter igenom hela boken att kommentera hennes vackra utseende istället för att berätta om hon fick några andra skador av olyckan som smärtor eller psykiska problem när hon måste byta utseende när hon har ett sådant här bra erbjudande till evig lycka?
Jag ger "Minnets slutna rum" en stark 3-a för jag tycker att det här är en spännande bok.
_________________________________________________________________________________________

Inga kommentarer: