lördag 26 oktober 2019

Rec.ex. Skärgårdsmorden

Häromdagen låg det till min stora glädje det här kuvertet i min brevlåda. När jag sedan öppnade det blev jag ännu gladare då såg jag att jag hade fått Louise Björnlunds pocketar i serien Skärgårdsmorden, Marionetten och Jazzkatten ifrån Björnlunds Förlag. Det som ger de här båda böckerna en extra dimension är att vi båda två är Haningebor och att böckerna till en viss del utspelar sig på Dalarö. Vi i min familj har tillbringat åskilliga somrar men även andra delar på året då det är så fin miljö och trevliga ortsbor. Sedan är jag en husnörd där jag älskar de vackra skärgårdshusen med sin snickarglädje, höga smala fönster och framför allt att de till stor del inte är sönder renoverade. Mina absoluta favorithus är ju självklart de som har blivit målade med Dalarögrönt (ljust naturgrönt på väggarna och mörkare nyans på knutar och runt fönster) och att de har fått behålla den färgen.

Att sedan Nils Scherman på Svenska Deckarakademin har skrivit väl om båda hennes deckare och att han inte kunde lista ut vem som är mördaren gör det ännu mer lockande att få läsa dem.

Blev du också intresserad av att få träffa Louise Björnlund och få höra när hon berättar om sina böcker? Kom då till hennes boksignering den 28 nov. i Haninge Kulturhus eller den 6 nov. till Akademibokhandeln i Haninge centrum.


Kriminalroman Marionetten - Del 1

Marionetten är Louise Björnlunds deckare om skärgårdsguiden Kina Bergsmed som involveras i kommissarie Ulrika Bigårds och Ewald Wermelins arbete med att lösa mord i skärgårdsmiljö. En psykologisk kriminalroman där en ung man hittas mördad och lemlästad på en skärgårdsö. Skärgårdsguiden Kina Bergsmed involveras i polisens jakt på gärningsmannen och kommissarie Ewald Wermelin och Ulrika Bigård påminns om ett ouppklarat fall i England. En roman om ett brott där svaren sträcker sig decennier bakåt i tiden.

Utdrag ur prolog                                                                                Musik till prologen av Håkan Eriksson»Han sprang fortare än någonsin tidigare. Han snubblade på en trädrot som stack upp ur gräset och ramlade framstupa. Han hörde hur hon skrattade bakom honom. Det skrämde honom så vansinnigt. Han reste sig upp. Hjärtat bultade hårt och gjorde honom yr. Han hörde hur hon närmade sig. Hans ben tappade farten och han kände hur hela hans kropp verkade ge upp. Tårarna brände innanför ögonlocken. Han ville inte. Han måste springa fortare, ännu fortare.»
_____________________________________________

Kriminalroman Jazzkatten - Del 2 

Ett anonymt samtal inkommer till larmcentralen. En kropp har påträffats delvis nergrävd i grustaget söder om Sandemars slott. Kriminalkommissarie Ulrika Bigård och Ewald Wermelin är snabbt på plats med en utredningsgrupp. I svalget på offret har förövaren efterlämnat sin signatur. Utredningen leder till ett av de jaktlag som arrenderar mark i närheten då ännu en kropp påträffas på ett bisarrt sätt på sandstranden vid Schweizerbadet. Skärgårdsguiden Kina Bergsmed involveras återigen in i en utredning som leder till oanade följder.

Inga kommentarer: