fredag 1 december 2023

-Lucka 1

 


Lucka 1

En sagolik julresa

av

Jenny Ramström

från

Visto förlag



En sagolik julresa handlar om pojken Totte som en dag ser små spår i snön vid lekstugan. Han trodde först att det var en katt eller ekorre som lekte runt lekstugan. Plötsligt ser han även en röd liten luva liggandes i snön vid de små spåren. Hans mamma ropar in honom för att komma in och titta på allt julpynt hon har tagit fram och att han ska komma in och äta mellis. Han funderar på vad mössan och de små spåren kan komma ifrån för figur. Det måste vara en gubbe som högst är tre mjölkpaket hög. Han brer en macka som han tar med sig ut. Han lägger den på tröskeln till lekstugan och sätter sig bredvid för att vänta på den lilla gubben. Nu ropar mamma att nu är bullarna klara och Totte springer in och hämtar två stycken bullar, en till sig själv och en till gubben. När han kommer ut är mackan borta. Typiskt också, säger Totte. Men så hör han en röst säga, tack för mackan den var god men en bulle är ännu godare.

Det visar sig att den lilla gubben i självaverket är en liten tomte. Jag har kommit till dig för att när du såg norrskenet önskade du dig en sagolik jul. Jag har med mig en påse med norrskensstoft som gör att du kan önska dig olika saker. Men det finns fem regler du måste följa.

1. Du får inte önska dig något som gör någon ledsen.
2. Du får bara önska dig saker som gör flera personer glada.
3. Du får inte önska dig till en plast som ligger utanför kartan.
4. När stoftet är slut så är det slut, du får aldrig önska dig
 samma sak två gånger.

Det först Totte önskar sig är att deras hem ska vara städat, färdig pyntat och klart. både inom hus och utom hus. Båda hans föräldrar blir överlyckliga  när de ser det julpyntade hemmet och säger. -Oj vad fort det gick att pynta hemmet i år. Och -Vad många lampor vi hade hemma till vår trädgård, jag mindes inte att det var så många.

Totte blir så glad när han hör dem och att stoftet funkade. Vad han sen gjorde med resten av stoftet det får ni läsa om i En sagolik julresa.

Boken får en tindrande 5-a av mig!
 

Inga kommentarer: