söndag 17 december 2023

-Lucka 18

 

 bokjulkalender
lucka 18
den första nissen
och
Rolf, mommo och igelkotten
av
Alice Robertsson
och
Filipsson o nyqvist
från
visto förlag

Året är 1821 i Ronneby en kall dag med mycket snö. Det här skulle bli Nils första jul utan hans föräldrar. Nu stod han mitt på torget och tittade på Britta-Stinas godisvagn och han höll ögonen främst på hennes vaniljkolor. Det var nämligen det enda han brukade få varje jul som julklapp, mammas vaniljkolor. Klara hade fått en slant att handla godis för. Och tog hon inte just det godaste på hela vagnen, vaniljkolor. Nils stod och tittade på när expediten plockade ned olika godisar i en påse. Nils stod och sjöng med kören som stod vid torget, Klar såg Nils när han stod och sjöng och gick fram till honom. "Vi är visst lika gamla" sa Klara när hon gick fram. "Det stämmer nog" svarade han. "Men fryser han inte" säger Klara och tittar ned på hans slitna och lappade kläder. "Jo vars", svarar han. "Men inte så mycket som lite kola kan laga bot på". Klara tar fram sin påse och räcker över en vaniljkola till honom. Han tar emot en och stoppar snabbt in den i munnen. Hon ser hans glädje när han äter kolan och räcker över en till. Hennes mor ser vad som händer och kommer över till dem. Hon hugger kvickt tag i sin dotter och säger. "Kom med här Klara" för hon tycker inte om att hon pratar med ett gatubarn. "Tänk vilka sjukdomar han kan ha".

Till kvällen kryper Nils ned under sina tidningar i sitt krypin vid kyrkoväggen. När han ligger där och precis ska somna hör han en duns och någon som ropar på hjälp. Nils reser på sig och går fram till den gamla mannen som ligger på vägen med sin stora säck. "Är han så snäll och hjälper mig upp" säger gubben. Nils går efter en pinne som han ger gubben och så grabbar han tag i gubben. Efter att ha kämpat ett tag så står gubben på vägen igen. "Tack snälla du" säger han. Nu får du hjälpa mig att dela ut alla paketen till stadens alla barn.

Det var inledningen till "Den första nissen" och jag ger den en godhjärtad jul 5-a för den fina boken med den äkta julstämningen.
---------

Rolf får ett brev i från sin mormor Mommo, i det står det:

"Hej Rolf, Hej Nils och Hej Åke"
Hoppas att ni mår bra. Jag skulle behöva lite hjälp med ett par saker här på gården.
Bland annat brevlådan som nästan välter och dörren till förrådet. Kom när ni kan.
Mommo

Nja så bråttom var det nog inte. Det är bara lite fix säger Rolf. Men då blir brevbärar Frank som har burit ut brevet till dem. "Det var ju ett expressbrev som jag skyndade mig som jag bara den för att du skulle få det på en gång. Det betyder att Mommo verkligen behöver din hjälp nu med det samma. Tänk på hennes brevlåda tänk om den faller omkull och hon inte kan sina brev som jag ska dela ut". "Ja, ja" säger Rolf "vi får åka på en gång då" säger han och tittar på Frank som nu står och ler. Rolf, Nils och Åke packar Rolfs moppe med alla saker som ska med. Till slut spänner han fast Nils och Åke och så är de klara att åka. När de är framme hos Mommo blir det ett stort kramkalas.

Jag ger "Rolf, Nils och igelkotten" en snyggt ihopspikad 4-a för den hjälpsamt pyssliga boken med den kramgoa mormorden.


#vistoförlag
"  



















































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































963


Inga kommentarer: