söndag 3 december 2023

-Lucka 3

 

BOKJULKALENDER

LUCKA 3

HEDDA OCH VERA FLYTTAR

AV

MADELENE THIGER

OCH

SANDRA BRUNNSTRÖM

från

Idus förlag

Den här boken borde alla läsa för sina barn, speciellt förskolorna skulle ha den här boken som en högläsningsbok. Sedan är det ett måste att prata om boken och svara på frågorna längst bak. Det här är några av frågorna.

-varför tror du att Hedda inte berättar om hur det är hemma?
-Vad kan du göra om du tror att någon kompis har det jobbigt hemma?
-Hur kan du se på någon om den mår dåligt?

Boken handlar om två systrar Hedda och Vera som för det mesta är själv hemma. Kylskåpet är för det mesta tomt. När lillasyster ska fylla år blir det varken paket, kalas eller någon tårta. Vid lunch i skolan blir det den enda maten de får och storasyster HEDDA TAR OM MAT TRE GÅNGER. Som tur är har hon bästisen Bertil som både hon och Vera kan få gå hem till efter skolan och få middag.
När det är hemma själva ringer det på dörren och det kommer in två tanter från socialen och de ställer en massa otäcka frågor som man får ont i magen av. I slutet av boken kommer tanterna tillbaks och då säger de att Hedda och Vera ska flytta. Men deras föräldrar blir så arga att polisen måste komma. Flickorna leds ut ur lägenheten gråtandes av tanterna som säger att nu kommer det att bli bra, för nu kommer ni att bli omhändertagna.

Självklart får Hedda och Vera flyttar en hjärte värmande 5-a i betyg.

Tack Madelene och Sandra för att ni har skrivit den här boken!

Tack Idus förlag för att ni har gett ut den här viktiga boken!





Inga kommentarer: