torsdag 14 december 2023

-Lucka 14

 

BOKJULKALENDER

Lucka 14

Döda kvinnor förlåter inte
Sekelskiftesmorden

av

Katarina Wennstam

från

Bookmark förlag

Döda kvinnor förlåter inte handlar om flera kvinnor på Söder i Stockholm år 1896. Hon skriver om den höga dödligheten i Stockholm på 1800-talet. Det kan t.e.x vara en åttabarnsmor som dör i barnsäng när hon föder sitt sista barn eller de tonårspojkar som ska leka modiga och hoppar i mellan de olika isflaken i Strömmen och missar ett flak och trillar i. Sedan en sexårig pojke som ska hjälpa sin pappa med hästen i stallet men blir klämd och hela bröstkorgen blir krossad. De sista dödsfallet hon beskriver är en av kvinnorna i berättelsen hon blir hittad ute på gården i mellan de små skjulen på bakgården. Hon ligger där på marken med fullt av blod runt hennes underkropp. Det som har hänt är att hon har försök att fördriva det barn hon väntar men det som sker är att hon själv mister livet. Om hon hade överlevt kunde hon ha blivit dömd för det eftersom det är olagligt att göra abort. Det kunde ha lett till två till tre år på tukthus. I fattighusen var det så många som dog att man inte skrev upp dem i dödsboken utan det var bara föreståndaren som förde räkning över de döda som dött i feber, det var vad man sa att de hade dött av.
Stockholm ökade med så många nya invånare att det var tusentals varje år fast det var fler döda än födda i staden. Det var människor i från landsbygden som hoppades på ett nytt och bättre liv. Det som var speciellt för slutet av 1800-talet var att de även var många unga kvinnor som flyttade in. Även de ville ha ett nytt liv där de kunde bestämma själva och få en liten lön som skulle ge dem en ny chans.

Kvinnorna i boken kommer från alla samhällsklasser och man får följa dem i deras kamp för nya liv och bättre förhållanden. Jag ger självklart Döda kvinnor förlåter inte en kvinnokamps 5-a för en otroligt bra och känslofylld bok. Läs den!


#bookmarkförlag
#katarinawennstam
#dödakvinnorförlåterinte

1 kommentar:

BP sa...

Du är en väldigt duktig recensent. Katarina Wennstam verkar alltså inte bara skriva spänningsromaner. Det visste jag inte. Har precis köpt en pocket av henne: Dödsbädden. Har läst flera av hennes böcker och gillar henne.