måndag 11 december 2023

-Lucka 11

 

bokjulkalender

lucka 11

Den hemliga gåvan

av

Natasha Lester

från

Bazar förlag

Det här är boken för den som gillar att frossa i målande beskrivningar av modehuset Diors haute couture men också lära sig om de svåra förhållanden och det motstånd som kvinnliga piloter fick utstå i brittiska flygvapnet under andra världskriget. En oerhört intressant och oväntad blandning kryddad med motståndsrörelser, täckmantlar, koncentrationsläger och en hel del kärlek i två olika tidsplan.

Skye är en orädd och skicklig pilot som dessutom är snygg, en blandning som är extra svår att ta till sig för manliga militärer. Hennes historia är fullmatad med spännande och snyggt levererad fakta som bygger på åtskilliga källor om kvinnliga ATA (Air Transport Auxiliary)-piloter, vilket författaren redovisar i sitt slutord.

Kat är en modekonservator från Australien som 60 år senare ramlar över en stor samling Dior-klänningar i mormoderns obebodda stuga ute på landsbygden i Cornwall och får veta att mormodern kanske inte alls är den hon utgett sig för att vara. Klänningarnas detaljer beskrivs in i minsta stygn, men varför hänger de oanvända dyrgriparna där?  

Det är Catherine Dior som binder samman berättelserna, hon var aktiv i motståndsrörelsen under andra världskriget och tillfångatogs av nazisterna. Hon överlevde fasan i Ravensbrück, ett koncentrationsläger byggt för kvinnor.

Att få ihop en så läsvärd bladvändare med dessa tre kvinnor – och många fler – är en bedrift. Det här är i mina ögon en av Natasha Lesters allra bästa. En femma!


Pockethexan Anni har recenserat denna bok.

#bazarförlag
#natashalester

Inga kommentarer: