torsdag 7 december 2023

-Lucka 7

 

Bokjulkalender

lucka 7

Matrix

av

Lauren Groff

från

Bookmark förlag

”Matrix” av Lauren Groff är en fängslande berättelse om kvinnors leverne i ett kargt England under mitten av 1100-talet, där fattigdom och rikedom inte bara styrs utav förmögenhet utan även av förnuft, maktkamp och krävande slit. Där korstågen pågår och kristendomens kloster faller under kronans lott. Misär och kärlek växlas mellan gränserna och vänskapsband både binds och klipps av. 

Den blott sjuttonåriga men storväxta och egensinnade Marie De France skickas mot sin vilja och obefintliga gudatro till ett kloster i fallfärdighet. Hennes halvsyster, drottningen Eleanor, ligger bakom beslutet då Marie anses omöjlig att giftas bort pga sitt fula utseende och okvinnliga uppträdande. I klostret beslutar sig Marie för att ta tag i den förtvivlan hon både hamnat i och känslomässigt bär. Det blir en kamp mot både ilskna mäns kvinnosyn, kyrkans budskap och vädrets makter. 

Jag avverkar många böcker per år, och föredrar deckare/kriminalare i normala fall, sträckläsande spänning helt enkelt, men den här, den fångade mitt inre på ett så varmt och behagligt sätt. 

Jag stillnar ner i lästakten, tar in de vackra formuleringarnas språkuppsättning. Ser bilder av de skrivna orden växa upp på näthinnan, känner närvaron av den febrilt sökande men starka kvinnan som Marie De France är. Dofterna som förmedlas, omgivningarna som beskrivs så enkelt men ändå med inlevelse. Maries känslors flammande hetta både i kärlek och i hat ~ allt kommer så nära inpå genom det annorlunda, stundtals lite lätt gammeldags orden. 

Boken får en stark fyra ⭐️⭐️⭐️⭐️



Den här gången är det Pockethexan Malin som har recenserat boken.

#bookmark

#laurelgroff




Inga kommentarer: