måndag 17 oktober 2011

Pockethexans boktips från mässan

Hi igen bokvänner, här kommer nu den resterande boktipslistan som jag började skriva på under bokmässan. Men det är först nu jag har kunnat sortera ut de jag tycker verkar vara extra bra, i havet av alla böcker. Hoppas att det kan vara till glädje för några och kom gärna med egna förslag!/Hälsn. från den hårt arbetande Hexan i böckernas tjänst...


Självklart tycker jag att du ska börja läsa Ann Rosmans trilogi om polisen Karin Adler som löser mordgåtor med historiska anknytningar i den underbara miljön som vår Västkust utgör och där Marstrand är centralorten för allt. När jag har fått ordning på vardagen här hemma ska jag sätta mig med mina papper från intervjun med författarinnan som är ett enda stort leende när man pratar med henne och så har hon så många läskiga mordgåtor i sig? Härligt!


Ann Rosman böcker på Forma Books;

-Fyrmästarens dotter

-Själakistan

-Porto Francos väktare
Martina Haag var en sådan glädjestråle när hon stod och signerade sin bok "Glada hälsningar från Missångerträsk" att det inte går annat än gilla både henne och hennes bok.
Läs, njut och få livsglädje!


Denise Rudberg "Ett litet snedsprång" som jag läser i det nya minipocket formatet "Excess" som Pocketförlaget ger ut (det kommer en riktigt rec. senare).
Det här är hennes första bok i en ny serie av "Elegant crime" som hon kallar sina deckare för eftersom de är i de finare kretsarna som de här illdåden begås. Jag var inte så förtjust i hennes första böcker i "Chick lit" stilen men den här fastnade jag för på en gång och kan verkligen rekommendera den, men så är jag ju en deckarfantast också. Bland mycket annat!
Det här är en bok som jag verkligen har sett fram emot att läsa sen jag hörde talas om den och det är skådespelerskan och komikern Dawn French bok "En liten smula underbar". Det är det nystartade förlaget Prinz Publishing som har gett ut boken på svenska. Ni kanske mest känner igen henne som den charmiga prästen i "Ett herrans liv" som har gått på TV i flera omgångar och i ett antal kanaler. Annars är det i serien "French and Saunders" som hennes sanna jag kommer fram, då hon får göra sina egna sketcher tillsammans med "Helt hysteriska" (där hon är medproducent) Jennifer Saunders...!?
"En liten smula underbar" är hennes första roman och förutom att den handlar om en familj med två tonårsbarn, en pappa som håller sig i bakgrunden och en 50-årig mamman som har fått en kris och är på väg att göra något helt galet och att den här boken toppar alla listor och är älskad av alla i England så känner jag inte till något mer om den än att jag verkligen ser fram emot att få läsa den. Vad säger du, verkar den vara något för dig?


Massolit Förlag har gett ut Daniel Åbergs roman "Vi har redan sagt hej då" och den berör också om en kris, men här är det den manliga 30-åriga varianten. Boken handlar: -"Om en generation som vägrar att omfamna vuxenlivet. Om rädsla för tvåsamhet. Om förälskelse och svek. Om otrohet. Om kärlek. Och om alla jävligheter som känslor för med sig."

Det som också fångade mitt intresse för boken var att man inte vet hur man ska läsa den, för när man slår upp det som man tror är kapitel 1 så visar det sig att det är kap. 6 istället. Hm, hur gör man? Läser i den ordning de kommer eller ska man leta sig fram till kap. 1? Tyvärr hann jag inte träffa Daniel på bokmässan och få svar på den frågan, jag får väl helt enkelt läsa den på båda sätten för inledningen hjälper inte till så mycket, eller vad tycker ni, får ni svar på den frågan genom att läsa det här förordet? -"Inledande anmärkning: För att höja graden av fiktion presenteras kapitlen inte alltid i kronologisk ordning."

Ni har väl inte missat Kristina Ohlsson? jag har skrivit om henne flera gånger sen jag var på hennes releasparty av hennes andra bok "Tusenskönor" och nu har hennes 3-e bok kommit ut och den heter "Änglavakter" och det är självklart en "måste" bok för mig att läsa och jag orkade faktiskt inte ens vänta på att den kommer som pocket utan kommer att läsa den i storformat, liggandes på rygg med boken på en kudde på magen. Det är så vi "krymplingar" läser "vanliga" hårda böcker.

Har du inte läst hennes böcker då tycker jag att du ska börja med hennes första bok "Askungar" eftersom de hänger ihop när det är samma personer som löser brotten. Mycket spännande läsning med oväntade lösningar!


En författare som jag vill läsa allt av är Joyce Carol Oates och nu har hon kommit ut med en ny bok på Albert Bonniers förlag och som heter "Änkans bok". Det är en sorgebok och handlar om änkans bearbetning av sorgen men även handlar den om parets liv tillsammans under 50 år. Men jag kanske fastnade för den här bara för att jag är mitt uppe i sorge arbetet av min morfars död och den kluvna känslan av att man tycker att det är skönt att han inte behöver lida längre så saknar man honom som den person han var när han var pigg . J C kan alltid sätta ord på allt som känns svårt och känsligt därför tror jag att det här är en bok som kan hjälpa många i sorgearbetet.

Till slut en bok som jag inte vet någonting om och bara därför måste jag läsa den och att hon på Piratförlaget som gav mig recensions exen på mässan såg så lyrisk ut när hon berättade om den. Det är Alex Schulmans kärleksförklaring till sin fru-fästmö-flickvän (?) med den utmattade titeln "Att vara med henne är som att springa uppför(?) en sommaräng utan att bli det minsta trött". Jag känner inte till något om Alex mer än det jag såg av honom som programledare i "Paradies Hotel" som jag såg med min höstförkylda dotter förra hösten. Men hans bok ska visst vara en blandning av hans sommarradioprat och hans blogginlägg, får väl ta och kika in hos honom för att se vad det handlar om eller så läser jag bara boken som den är och ser vad jag tycker om den. Är det någon som känner till något mer om honom och kan rekommendera den här boken eller ska vi bara gå på förlagskvinnans ord och leende?

Hur var det nu med de tyskspråkiga böckerna kanske du undrar? Hm, ja ska jag vara helt ärlig så får du nog kika in hos mina vänner bloggambassadörerna för att få tyska tips. För de jag fick kontakt med var förutom Nina Haagen och Peter Stamm (för Uwe Timm, Currywurst mannen, som jag läste innan mässan och hade tänkt prata med lämnade återbud) inte någon som det "klickade till" för mig så att jag ville läsa deras böcker.

Ja visst har jag tänkt läsa Nobelpristagaren Herta Müller men efter att ha pratat med många på mässan och de berättade för mig att hon är svår och att man måste gilla det här sättet hon skriver på att det inte är något för nybörjare. Boken de rekomenderar som första bok av Herta är "Hjärtdjur" men den är väldigt hoppig i tid och plats fast den är den enklaste. "Flatland" ska man visst vänta med...

Vad säger ni håller ni med eller har ni andra åsikter?

7 kommentarer:

Linnea sa...

Tack för alla tips! :) Vad gäller Herta Müller.. så har jag läst Hjärtdjur och jag kommer inte att läsa något mer av henne.. ;)

Anni sa...

Oj vad med boktips! French kan jag tänka mig att läsa, men karlars trettioårskris väntar jag nog med :-P

Schulmans kritikerrosade bok om sin kände pappa har jag läst, men var inte så förtjust i. Tror ingen rosat den om den varit skriven av en okänd man om en annan okänd man ...

Kram på dig i höstvindarna!

Fru Gårman sa...

Liten smula underbar blev jag mycket nyfiken på!

Elle sa...

Fanns ett och annat som kanske skulle kunna vara intressant. French lät som något för min smak.
Nu undrar jag bara: Vad hade Nina Hagen för uppgift på bokmässan, förutom att spela gitarr? Har hon skrivit något eller...?
Ha en fin dag!
Kram Elle

Anonym sa...

sv: superkul att du är med och tävlar :D lycka till!

Riktigt härlig header du har! :)

Bokflickorna - Annie sa...

Av dessa böcker har jag bara läst alla Ann Rosman's böcker (som jag gillar) och Kristina Ohlssons två första (har den tredje hemma och längtar efter att börja läsa den!!). Har du läst Lars Bill Lundholms deckare? De är också riktigt bra!

Jag har läst en bok av Herta Müller (Redan då var räven jägare) och det klickade inte alls. Jag störde mig jättemycket på att det kunde vara "flera meningar" i en mening, som t.ex. en dialog i en mening. Jättekonstigt.

Svar:
Jag håller också med om att "Pojken i randig pyjamas" passar alla åldrar även om den främst är skriven för ungdomar.

Filmen har både jag(Annie) och Linnea sett, jag tycker den är jättebra, men som vanligt så tyckte jag mer om boken för i boken var det ännu tydligare från den lilla pojkens perspektiv, man såg genom hans ögon i boken.

"Pojken som sprang bort" har jag varit sugen på att läsa, så den slukar jag nog någon gång :P

Vad kul att du lade till oss som favoriter, nu ska jag kika vidare på dina boktips :)

Kram från Annie

xl pharmacy sa...

Joyce Carol Oates är en produktiv författare av skönlitteratur och facklitteratur som är mest känd för sina romaner Them (1969) och vi var Mulvaneys (1996). Hon växte upp på landsbygden i norra New York, och tjänat grader vid Syracuse University och University of Wisconsin för att bli lärare. Hon började sin lärarkarriär i Detroit, Michigan i början av 1960-talet, men på samma gång arbetar med berättelser och romaner