söndag 27 november 2011

Pockethexan ska på förhandsvisn. av Simon o ekarna

I morgon ska jag göra något som jag inte har gjort på många år, jag ska gå på bio!
Och inte vilken biofilm som helst, utan en förhandsvisning av filmatiseringen av Marianne Fredrikssons roman "Simon och ekarna" från 1985.

Det ska bli väldigt spännande att få gå på en förhandsvisning och då med en film av en bok som jag har läst. Fast det var ju på 80-talet så det är en del luckor om vad boken handlar om, jag kommer ihåg att den gjorde starkt intryck på den då kanske 22-åriga Pockethexan.

Det jag minns av boken är att Simon, som spelas av Bill Skarsgård, är en judisk pojke som adopteras av ett socialistiskt arbetarpar i Göteborg. Han växer upp under andra världskriget och han känner sig aldrig riktigt hemma i sin familj där pappan tycker att man ska arbeta hårt och inte läsa en massa och hans mamma, spelas av Helena Sjöholm, är en varm och omhändertagande person som skämmer bort honom. Simon träffar sen en pojke från en helt judisk familj som har flytt ifrån krigets Tyskland. Pappan i familjen driven en bokhandel och när de båda familjerna börjar lära känna varandra är det som gjort för att det ska bli kulturella och känslomässiga krockar.

Det är Bonnier Pocket som har bjudit in mig och en vän till den här förhandsvisningen och de har gett ut en nyutgåva av boken och då med en bild från filmen som omslag. Det vänstra omslaget är från 80-tals boken.

Regissören till filmen är Lisa Ohlin och säger i en intervju i dagens SvD att hon känner igen sig i Simon och hon -"vet vad familjehemligheter kostar." Hon har tidigare gjort filmerna "Veranda för en tenor" och "Tillfällig fru sökes".


5 kommentarer:

kajsastina sa...

Så roligt! Har läst boken och den är bra. Hoppas Du får trevligt på förhandsvisningen.
kram

Bokflickorna - Annie sa...

Spännande :) Jag har inte läst boken men den verkar bra. Hoppas att filmen också är bra :)

Anonym sa...

Nu är min andra jultävling avslutad :)
Kika in här för att se om det var du som vann:

http://millahoman.blogg.se/2011/november/jultavling-2.html

Kram // Millah

Lippe sa...

Har läst boken och tror att filmen kan vara bra!
Ska bli kul att höra vad du tyckte!!

Boktokig sa...

Ska du på bokcirkeln ikväll?