onsdag 16 januari 2013

Vad tycker ni om 50 shades of grey-böckerna?

Här kommer nu de svåra frågan som har delat den läsande världen i två delar, är de bra eller dåliga? Ja då menar jag självklart E L James böcker "50 shades of grey" eller som den heter på svenska "50 nyanser av honom".
Själv har jag inte läst böckerna för jag blev avskräckt efter att jag läste Karin Bergs recension av den första boken. Det hon inte tycker om är att språket i boken är så dåligt att det låter som dialogen ur en porrfilm. När jag sen pratade med en barndomsvän sa hon något liknande om boken, kort sagt inte ens läsvärd.
Men så träffar jag min tyska bloggvänninan Elle och hon berättar om hur mycket hon tycker om böckerna. För några veckor sen fick jag även in några bokrecensioner i från Malin S. som även hon har läst och uppskattat böckern.

Hur är det, vad tycker du om E L James böcker om herr Grey, är det bra eller dålig läsning? 

Läs Malin S recensioner så kanske du ändrar uppfattning eller så håller du med henne!
Jag tror nog att jag ska ta och läsa dem ändå så att jag vet vad det handlar om...

________________________________

-"Hej igen,
Jag har slukat E L James sexböcker också, är på sluttampen på den tredje och sista nu.
Kan dra en recension på den också sen, om du är intresserad?
Vet inte om du lägger ut sån recension också men jag gör ett försök :-)
Jag har läst dem på orginal språket, engelska, vilket du kommer märka i recensionen.
Har nåt kort som jag bifogar som du kan/får använda om du vill :-)Kramen igen då
Malin Generat leende

Fifty Shades of Grey av E L James

Årets mest omtalade roman pga. sin erotiskt laddade text.
Jag är stundtals glad att jag läste boken på engelska och inte alltid förstod ordagrant de ingående detaljerna i huvudpersonernas sexlekar.

Den oerfarna blyga Anastasia Steele träffar den rike, världsvane, självsäkra Christian Gray av en slump och trots hans varningar för att inte falla för djupt känslomässigt så är det just precis det Ana gör. Christian har så många olika personligheter och väldigt mycket hemligheter från sitt förflutna som han inte vill dela med sig utav. Han kan vara en riktig romantisk charmör för att byta skepnad till en temperamentsfull sadist med kontrollbehov och dominansbegäran.

Känslor av alla valörer spirar i denna extremt sexkoncentrerade roman. Man känner hettan och viljan direkt samtidigt finns där tvekan och osäkerheten som spirar fram mellan raderna.
Det är väldigt mycket BDSM och hårda tag som varvas med varma kärleksfulla sexorgier. Ana skräms av allt det nya som Christian introducerar henne i, speciellt hans ”lekrum” skrämmer henne.

Boken är bra skrivet men de ingående detaljerna i sexet blir för mycket för min smak, det här är ingen kärleksroman – det är hårdporr i skrift. Ändå gillar jag den då författaren lyckas få fram alla känslorna, både glädje och tårar, på ett sätt som engagerar läsaren. En fyra = Hi! i betyg.

------------------------------------------------------------------


Fifty Shades Darker av E L James

Andra delen om Ana Steele och Christian Grey.  Ana har brutit förhållandet med Christian då hon inte klarade av hans sadistiska dominanta läggning, men de starka känslorna för honom finns ändå kvar och hon drömmer om honom dag som natt.
Christian kämpar mot sina mörka demoner och försöker komma över sin grymma barndom samtidigt som han överöser Ana med kärleksförklaringar och romantiska uppvaktningar.
Till slut klarar inte Ana av att motstå hans charm och deras förhållanden återupptas efter diverse gemensamma uppoffringar och överenskommelser.

Denna bok innehåller också extremt mycket sexscener men nu är det till mesta delen romantiska, kärleksfulla och ”normala” beteenden som väcker nyfikenhet och leenden på läpparna hos läsaren.
När Christian inte är besatt av sitt mörker så finns där en snygg, omtänksam, rik och eftertraktad man som gör allt för sin käresta. Det är nästan så man blir lite småkär i honom själv J

Del två har även mera handling som inte förknippas bara med sex än vad del ett har.
En av Christians gamla sexpartner börjar förfölja Ana och Christians rädsla att förlora Ana driver honom till extrem övervakning. Detta samt hans enorma svartsjuka gör att Ana känner sig trängd och instängd i förhållandet. Hon grubblar mycket över sina innersta känslor och på sitt livs viktigaste beslut som hon snart måste tas.

Det är en varm, känsloladdad och romantisk bok som även denna lästes på originalspråket, engelska. Den får  fyra plus = Hi!+ i betyg.
 
----------------------------------------------------


Hej.
Fick aldrig något svar på om du lägger ut recensioner på böcker man läst på engelska.
Men jag är igång nu, jag skickar dig en till och så får vi väl se om du vill ha den eller inte Blinkar
Kramar Malin


Fifty Shades Freed av E L James
Den tredje (och sista?) delen om Anna Steele och Christian Grey.
 
Boken börjar med den lyxiga avkopplande smekmånaden I Europa som Christian                                                                                                                         överraskat Anna med, efter det makalöst fantastiska bröllopet som gått av stapeln. Kärleken spirar och lyckan strålar över de två, trots Christians stundtals mörka svartsjuka och hans dominerande känsla av äganderätt över Anna. Under deras härliga resa får Christian besked att ett av hans företag utsatts för ett attentat, men han försöker hålla allt i hemlighet för sin kära fru. Missförstånd och besvikelser kantar kärleksparets kommande tid och när Anna försöker få Christian att berätta drar han sig allt mer undan.

Frustrerad över Christians kontrollbehov och över hans rädsla att förlora henne försöker Anna ändå behålla sin värdighet och sina drömmar, fantasier och mål. Något som, den i grunden väldigt osäkra Christian, har svårt att acceptera. Bit för bit lyckas Anna ta sig in i Christians mörka förflutna och börjar förstå hans personlighet på ett sätt som gör henne både rädd och medlidsam.

I denna tredje del har inte sexet stor plats, visst finns det sidor även i denna bok som berättar de allra intimaste detaljerna men oftast slutar kapitlen med ord som ”Tightening my hand around his lapels, I pull his lips to mine” och fantasin får ta vid. Detta gillar jag. Det gör boken mer romantisk och inte så pornografisk som bok ett var.  Den får fyra plus Hi!+

Sjukdom, bilolycka, gamla ex och utpressning är huvudingredienserna i denna spännande och välformulerade roman. Efter att ha läst de två första böckerna känns Anna och Christian som människor man känner och som man bara vill väl, trots att de har egenskaper båda två som man ibland bara skakar på huvudet över. Författarinnan lyckas få fram känslor som riktigt griper tag om läsaren, både när det handlar om negativa och positiva känslor.

 Foto lånad av Metro.se 
Jag älskar den här boken. Jag älskar sättet som E L James uttrycker sig på. Jag älskar Anna och Christian. En bestämd femma = HI! i betyg. (läst på originalspråket engelska)".

5 kommentarer:

Carro sa...

Jag har bara den sista kvar, tycker väl att de är okej som underhållning. Men kan säga att jag har sett massor av bilder på t.ex.Instagram och Twitter på boken som har lagts upp av folk som vanligtvis inte läser, så jag tror att den har nått ut till en massa som annars tvekar på att läsa. Vilket är positivt! :)

Anonym sa...

Ja man blir ju tveksam,ska man läsa den eller inte.
Påminner lite om Harlequin böckerna jag läste som ung, det var ganska mycket sex i dem och dominanta män. Min dotter läser den och fick tvåan i julklapp.
Mia

Elle sa...

Jag diskuterade böckerna häromveckan med en kompis som också läst fram till bok två. En kompis till henne tyckte att sexscenerna var "spännande" och "upphetsande". Men det var inte anledningen till att jag och min kompis hade läst dem. Vi var mer intresserade av handlingen och alla hemligheter. Dessutom tycker jag personligen att det är en modern och hård variant av alla flickors dröm - nämligen att träffa en miljonär som dessutom avgudar en. Jag blev faktiskt lite störd ibland av att det blev sex lite väl ofta och skumläste de scenerna till slut.

Anonym sa...

Spännande att höra andras åsikter om boken. Har ni läst den på engelska eller svenska? Det verkar som att de som läser den på engelska tycker om boken, medans svenskan är mera negativ, rå och porrig. Har jag rätt?
Kortena som jag skickade med syns inte på din sida, Pockethexan. Det är bara de korten som är "dina" som syns. Kram Malin S

Nilmas Bokhylla sa...

Jag har läst de två första och håller på med den tredje nu och jag gillar dem allihop! Gav första boken 4/5 och andra 5/5 så ja, prova :D

SV: Vad roligt att du hittade till min blogg och ja, vi verkar ju ha ganska lik smak. Engelsfors-albumet längtar jag också efter!

Den boken, Falla sönder, har jag redan läst ja och det stämmer att den utspelar sig mellan bok 1 och 2. Jag gillade verkligen både den och Rör mig inte! så rekommenderar dem gör jag absolut :)

Kram på dig