tisdag 29 januari 2013

Rec. av den undre världen


Det här mailet skickade Polargrevinnan till mig före jul. I det berättade om vad hon tycker om författaren Christoffer Carlssons bok "Fallet Vincent Franke".

Hon är nämligen med i min bokring "Pockethexorna på utflykt" där man läser och recenserar en hexpocket som jag har skickat hem till dem som har anmält sig på pockethexan@live.se. Alla är välkomna att delta!


 















-"Hej !
Det här med att skriva recensioner  är inte min starka sida och i Fallet Vincent Frank är det inte lätt. Jag lade bort boken flera gånger för den var inte så särdeles upplyftande. Men nu har jag läst hela boken.
Boken handlar om Vincent som är morfinist. En dag lämnar en man från den undre världen  en flicka som Vincent  blir beordrad att hysa i sin lägenhet. Vincent blir förälskad i Marie, som flickan kallar sig för.

Boken är inte bara en thriller eller deckare, utan framför allt en skildring av mänsklig olycka. Den är ett exempel på hur illa det kan gå i livet, men att hoppet aldrig dör.
Det är Christoffer Carlssons debutroman.  Han har fått lysande recensioner och jag citerar vad Stefan Whilde skriver i Kristianstadsbladet: ”Han kan inte bara skriva, han kan berätta också. Fallet Vincent  Frank är genomtänkt och stilistisk säker och stundom njutbar. Boken är spännande  och tragisk. Hoppas att förlaget satsar långsiktigt på Carlsson. Det gäller att slå vakt om guldkornen.”

 Och det gör Piratförlaget. Carlsson kom ut med ”Den enögda kaninen” i år och den vill jag gärna läsa. Den finns nu som pocket . Har Hexan den  i sin bokhylla eller är den ute på vift??
(Den har jag tyvärr inte, men vill också läsa! P-H)
Vill du läsa mer om Christoffer Carlsson? Klicka HÄR
Jag har inte lämnat boken till någon ny läsare. Jag funderar på vem av mina vänner som kan tänkas gilla den. Hoppas att du kan använda något av det jag skrivit i din blogg.
Vi hörs – Kram Inger"
..............................................................
Nu väntar jag med spänning på att få höra vad ni tycker om den här boken och att Polargrevinna ska berätta vart den ska få vandra vidare till för läsare.

Eller vill du läsa den ?
Skriv en rad på Polargrevinnans blogg och berätta att du vill bli nästa Pockethexa och vara med i bokringen där man recenserar och lämnar vidare boken till en ny läsare ...en bokring alltså!

fredag 25 januari 2013

En bok med både smak och luktsinne

 I onsdags var jag och min Oumberlige make på ett bokevent i Orangeriet på Norr Mälarstrand här i Stockholm.


Det var Anna Danielsson Levin och Ada Wester på förlaget Gilla Böcker som hade bjudit oss till releasfest för författarinna Annakarin Thorburn. Vi fick gott bubbel i glasen och goda snittar med extra salami till (perfekt för en LCHF-ande Pockethexa som måste börja om från början efter juluppehållet..).
himlen-boerjar-haer_3D_beskuren.jpg
Idag den 25/1 kommer hennes bok "Jag biter i apelsiner" ut. Jag hann läsa ut boken lagom till eventet, men det är först den 31/1 som det är recensionsdag så ni måste vänta till dess innan ni får höra vad jag tycker om hennes "etta".

Så pass mycket kan jag ändå säga att jag blev fascinerad av hennes beskrivning av personerna i boken. Då det var många saker som liknade frukter eller bär och att hon då kan känna smakerna av dem.

Självklart var jag tvungen att passade på att fråga Annakarin om det  är något som kommer från henne själv och det kunde hon ju hålla med om, fast inte boken är självbiografisk. Det kan vara så att någons fläckar på halsen ser ut som hallon, då tycker hon sig känna lukten av bäret och får lust att vilja smaka för att se om det smakar hallon. Förvånande nog tyckte hon att det var lite annorlunda att det inte är så många som tycks få de associationerna.
Jag ville inte säga att det finns de som har noja för leverfläckar och tycker att det är det äckligaste som finns och skulle aldrig någonsin vilja smaka på dem, även om de skulle vara något så gott som hallon.

 Det  var verkligen ett trevligt event och det fortsatte att komma nya vänner och släktingar under hela kvällen och det blev många givande samtal.

Fast av alla som var där var det nog bara jag och Anna med bloggen Sagan om sagorna som var bokbloggare. Det var av hennes väninnan som jag fick tipset om hur jag skulle få min blogg att fungera igen. För ni kanske har sett att det har varit väldigt tomt med bilder hos mig. Men till min stora glädje behövde jag inte göra några ändringar för idag fungerade bloggen som vanligt igen!

 
 

måndag 21 januari 2013

Dags för omröstning av...

Bokbloggarnas litteraturpris 2012


Sen är det bara och vänta och se vilken som blir året 2012 års vinnar av priset Bokbloggarnas Litteraturpris.
Nu har vi räknat igenom alla nomineringar till Bokbloggarnas litteraturpris 2012.
55 stycken olika bokbloggar har nominerat 153 titlar!


De åtta med mest röster blev:

Fredrik Backman, En man som heter Ove, Forum
Jonas Gardell, Torka aldrig tårar utan handskar, Norstedts
Mats Strandberg, Sara Bergmark Elfgren, Eld, Rabén & Sjögren
Christin Ljungqvist, Kaninhjärta, Gilla böcker
Melina Marchetta, Jellicoe Road, X Publishing
Jonathan Tropper, Boken om Joe, Gilla böcker
Carl-Johan Vallgren, Havsmannen, Albert Bonniers förlag
Elisabeth Östnäs, Feberflickan, Columbi Publishing


bokbloggarnaslitteraturpris_2012

De bokbloggare som utgör jury är de som nominerade förra året och omröstningen pågår till 31 januari eller tills alla i juryn röstat.

Alla bloggare som skriver om böcker kunde nominera titlar utgivna under 2012. Deadline för nomineringar var 31 december 2012.

Bokbloggarnas litteraturpris instiftades hösten 2010 av bokbloggen Breakfast Book Club. Vi tyckte att det saknades ett litteraturpris i den flora som redan finns. Nu är det dags att för tredje året i rad dela ut priset till en av bokbloggarna omtyckt bok som getts ut under 2012.

Tidigare vinnare av Bokbloggarnas litteraturpris:2010 – Vyssan lull av Carin Gerhardsson.
2011 –
Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren

..............................................................................................

Nu har jag lämnat mina röster och i år blev det bara två röster för det är bara de böckerna jag har läst på den här listan. Ja förutom Eld då då men eftersom de vann förra året tyckte jag att det kunde få bli en ny vinnare i år.

Min första röst gick till en bok som jag inte har hunnit presentera här på bloggen men det kommer. Det är Malin Marchettas, Jellicoe Road som fångade mitt intresse. Det är en som jag fick på Bokmässan och jag ska recensera den (har en till bok från samma förlag som jag ska läsa först).

 
Den andra boken som jag gav min röst till är Elisabeth Östnäs, Feberflickan. En riktigt skrämmande och känslosam bok där man inte kan bestämma sig för vem som är mördaren.  HÄR kan du läsa mitt inlägg om Feberflickan.

Vilken bok tycker du ska vinna? Skriv och berätta!

 

onsdag 16 januari 2013

Vad tycker ni om 50 shades of grey-böckerna?

Här kommer nu de svåra frågan som har delat den läsande världen i två delar, är de bra eller dåliga? Ja då menar jag självklart E L James böcker "50 shades of grey" eller som den heter på svenska "50 nyanser av honom".
Själv har jag inte läst böckerna för jag blev avskräckt efter att jag läste Karin Bergs recension av den första boken. Det hon inte tycker om är att språket i boken är så dåligt att det låter som dialogen ur en porrfilm. När jag sen pratade med en barndomsvän sa hon något liknande om boken, kort sagt inte ens läsvärd.
Men så träffar jag min tyska bloggvänninan Elle och hon berättar om hur mycket hon tycker om böckerna. För några veckor sen fick jag även in några bokrecensioner i från Malin S. som även hon har läst och uppskattat böckern.

Hur är det, vad tycker du om E L James böcker om herr Grey, är det bra eller dålig läsning? 

Läs Malin S recensioner så kanske du ändrar uppfattning eller så håller du med henne!
Jag tror nog att jag ska ta och läsa dem ändå så att jag vet vad det handlar om...

________________________________

-"Hej igen,
Jag har slukat E L James sexböcker också, är på sluttampen på den tredje och sista nu.
Kan dra en recension på den också sen, om du är intresserad?
Vet inte om du lägger ut sån recension också men jag gör ett försök :-)
Jag har läst dem på orginal språket, engelska, vilket du kommer märka i recensionen.
Har nåt kort som jag bifogar som du kan/får använda om du vill :-)



Kramen igen då
Malin Generat leende

Fifty Shades of Grey av E L James

Årets mest omtalade roman pga. sin erotiskt laddade text.
Jag är stundtals glad att jag läste boken på engelska och inte alltid förstod ordagrant de ingående detaljerna i huvudpersonernas sexlekar.

Den oerfarna blyga Anastasia Steele träffar den rike, världsvane, självsäkra Christian Gray av en slump och trots hans varningar för att inte falla för djupt känslomässigt så är det just precis det Ana gör. Christian har så många olika personligheter och väldigt mycket hemligheter från sitt förflutna som han inte vill dela med sig utav. Han kan vara en riktig romantisk charmör för att byta skepnad till en temperamentsfull sadist med kontrollbehov och dominansbegäran.

Känslor av alla valörer spirar i denna extremt sexkoncentrerade roman. Man känner hettan och viljan direkt samtidigt finns där tvekan och osäkerheten som spirar fram mellan raderna.
Det är väldigt mycket BDSM och hårda tag som varvas med varma kärleksfulla sexorgier. Ana skräms av allt det nya som Christian introducerar henne i, speciellt hans ”lekrum” skrämmer henne.

Boken är bra skrivet men de ingående detaljerna i sexet blir för mycket för min smak, det här är ingen kärleksroman – det är hårdporr i skrift. Ändå gillar jag den då författaren lyckas få fram alla känslorna, både glädje och tårar, på ett sätt som engagerar läsaren. En fyra = Hi! i betyg.

------------------------------------------------------------------


Fifty Shades Darker av E L James

Andra delen om Ana Steele och Christian Grey.  Ana har brutit förhållandet med Christian då hon inte klarade av hans sadistiska dominanta läggning, men de starka känslorna för honom finns ändå kvar och hon drömmer om honom dag som natt.
Christian kämpar mot sina mörka demoner och försöker komma över sin grymma barndom samtidigt som han överöser Ana med kärleksförklaringar och romantiska uppvaktningar.
Till slut klarar inte Ana av att motstå hans charm och deras förhållanden återupptas efter diverse gemensamma uppoffringar och överenskommelser.

Denna bok innehåller också extremt mycket sexscener men nu är det till mesta delen romantiska, kärleksfulla och ”normala” beteenden som väcker nyfikenhet och leenden på läpparna hos läsaren.
När Christian inte är besatt av sitt mörker så finns där en snygg, omtänksam, rik och eftertraktad man som gör allt för sin käresta. Det är nästan så man blir lite småkär i honom själv J

Del två har även mera handling som inte förknippas bara med sex än vad del ett har.
En av Christians gamla sexpartner börjar förfölja Ana och Christians rädsla att förlora Ana driver honom till extrem övervakning. Detta samt hans enorma svartsjuka gör att Ana känner sig trängd och instängd i förhållandet. Hon grubblar mycket över sina innersta känslor och på sitt livs viktigaste beslut som hon snart måste tas.

Det är en varm, känsloladdad och romantisk bok som även denna lästes på originalspråket, engelska. Den får  fyra plus = Hi!+ i betyg.
 
----------------------------------------------------


Hej.
Fick aldrig något svar på om du lägger ut recensioner på böcker man läst på engelska.
Men jag är igång nu, jag skickar dig en till och så får vi väl se om du vill ha den eller inte Blinkar
Kramar Malin


Fifty Shades Freed av E L James
Den tredje (och sista?) delen om Anna Steele och Christian Grey.
 
Boken börjar med den lyxiga avkopplande smekmånaden I Europa som Christian                                                                                                                         överraskat Anna med, efter det makalöst fantastiska bröllopet som gått av stapeln. Kärleken spirar och lyckan strålar över de två, trots Christians stundtals mörka svartsjuka och hans dominerande känsla av äganderätt över Anna. Under deras härliga resa får Christian besked att ett av hans företag utsatts för ett attentat, men han försöker hålla allt i hemlighet för sin kära fru. Missförstånd och besvikelser kantar kärleksparets kommande tid och när Anna försöker få Christian att berätta drar han sig allt mer undan.

Frustrerad över Christians kontrollbehov och över hans rädsla att förlora henne försöker Anna ändå behålla sin värdighet och sina drömmar, fantasier och mål. Något som, den i grunden väldigt osäkra Christian, har svårt att acceptera. Bit för bit lyckas Anna ta sig in i Christians mörka förflutna och börjar förstå hans personlighet på ett sätt som gör henne både rädd och medlidsam.

I denna tredje del har inte sexet stor plats, visst finns det sidor även i denna bok som berättar de allra intimaste detaljerna men oftast slutar kapitlen med ord som ”Tightening my hand around his lapels, I pull his lips to mine” och fantasin får ta vid. Detta gillar jag. Det gör boken mer romantisk och inte så pornografisk som bok ett var.  Den får fyra plus Hi!+

Sjukdom, bilolycka, gamla ex och utpressning är huvudingredienserna i denna spännande och välformulerade roman. Efter att ha läst de två första böckerna känns Anna och Christian som människor man känner och som man bara vill väl, trots att de har egenskaper båda två som man ibland bara skakar på huvudet över. Författarinnan lyckas få fram känslor som riktigt griper tag om läsaren, både när det handlar om negativa och positiva känslor.

 Foto lånad av Metro.se 
Jag älskar den här boken. Jag älskar sättet som E L James uttrycker sig på. Jag älskar Anna och Christian. En bestämd femma = HI! i betyg. (läst på originalspråket engelska)".

fredag 11 januari 2013

Bokbloggsjerka



Årets första Bokbloggsjerka hos "Annikas litteratur- och kulturblogg". Tanken med hennes jerka är att vi som är intresserade av böcker ska kunna hitta andra bloggare att byta tankar och åsikter med.

Veckans fråga är:

Vilken bok är du mest nyfiken på som kommer att komma ut under första halvan av det här året?


Jag har inte läst igenom listorna över de böcker som ska ges ut nu under det här närmsta halvåret utan jag hoppas på att bli glatt överraskad av det som kommer. Det kommer att komma några recension exemplar av några böcker nu här under de närmsta dagarna och de ska bli spännande att läsa men jag har inte själv valt dem.

Berättelser från EngelsforsFast jag har en bok som jag ser fram emot att få läsa och det är "Berättelser från Engelsfors" som är en illustrerad seriebok. Bakgrunden till det beror på att jag träffade illustratörerna Kim W Andersson och Lina Neidestam under bokmässan HÄR och de skulle komma med en stor nyhet som berörde den populära boken Cirkeln som jag precis hade läst och skrivit om på min blogg HÄR och den berörde mig och väckte min nyfikenhet fast det är en så kallad bok för Unga vuxna.
Författarna till Cirkeln och Eld är Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg och i den här serieboken har de skrivit om hur livet i Engelfors är i mellan och före de båda böckerna. Boken ges ut av Rabén & Sjögren.