lördag 26 april 2014

Dödsstigen av Sara Blaedel

Nu har hon gjort det igen! Skrivit en bok med en story där det inte går som man tror att det ska göra och att det handlar om något så annorlunda som asatro i dagens samhälle. Det känns nämligen långt till blot och offerriter när man tänker på dagens samhälle, men det finns alltså de som inte tycker att det är något som hör till det förgångna.

Boken börjar med att den 15-åriga Sune äntligen ska tas upp i gemenskapen och han ska få visa att han är värdig att få delta. Men när han ser vad det är tänkt att han ska göra för att bli man så backar han ur. Hans mandomsprov är att ha sex med en kvinna inför alla de andra männen i edsringen. När de andra inte kan få Sune att ha sex med henne förgriper de sig på henne och det slutar så illa att hon dör av skadorna från våldtäkten. I från sin plats i skogen där han gömt sig förstår Sune att han har blivit fångad i något han inte kan ta sig ur, han kan inte berätta för polisen om vad som har hänt eftersom han hann svära eden som gör honom en av de i edsringen där man inte sviker de andra med att skvallra. Därför måste han gömma sig i skogen för att kunna klara sig. Men kvar där hemma ligger hans mamma och är döende i cancer. Kommer han att överleva på det kött som har offrats till gudarna vid offerträdet och den mat som lämnats kvar efter festligheterna vid bloten? Och kommer han att få säga ett sista adjö till sin mamma innan hon dör?

 

Det här är det fall kriminalinspektör Louise Rick tar tag i när hon blir kallad att hjälpa till med utredningen på
Hvalsø. Det är den ön där hon själv växte upp och det var i skuggan av den asakult där man offrade kvinnor vid offerträdet. Stigen i mellan offerträdet och flickhemmet kallas för dödsstigen, för det är längs den stigen som kvinnorna försvinner som sedan hittas vid offerplatsen.

Jag ger Dödsstigen ett "Hi!" i betyg för den är så spännande och intressant med asatron i dagens samhälle.

Sara Blaedels åttonde bok "Dödsstigen" är utgiven på Massolit förlag.
 


Om du blev intresserad av dagens asatro kan du gå in på Svenska Samfundet Forn Sed som är dagens namn på de som är troende i asatron.

Adlibris
Bokus


3 kommentarer:

Anonym sa...

Spännande med att få med vad som händer i en liten nisch av dagens samhälle och så är det något från vår historia. Helt klar en bok för mig så tack för tipset!!!
///Maria

Anonym sa...

Åh har Sara Bleadel kommit ut med en ny bok, den måste jag bara ha!
Jag återkommer med min rec!
Erica <3

Anni sa...

Men HU vilken otäckt spännande bok! Nog undrar man vad som får folk att ge sig in i riter och religioner (oavsett nutida eller forntida), vad som får författare att hitta på och skriva om det och vad som får läsaren att läsa ...

*Tittar ut på solen och påminns om att det är vår och vackert om än lite kallt ute*
kram!