tisdag 10 februari 2015

Feb månads rec, i Spänningsutmaningen o Läsutmaningen

"Havskatten" från Ponto Pocket är Ann Rosmans femte bok om polisen Karin Adler som bor ombord på sin båt i Marstrand. Det sker saker i det gamla kallbadhuset där de folkvalda i kommunen är beredda att gå samman med byggfirmor för att kunna bygga om det gamla kulturhuset till nya bostäder. Men när man under en brandövning med rökdykare i det anrika men förfallna Turisthotellet hittar en död man börjar Karin att nysta i de alla de planer man har för ombyggnaderna av husen. Hon befarar det värsta men stöter på mycket motstånd när hon gör allt för att se om kommunalanställda och byggföretaget kan ha något att göra med den döde mannen.

Ann Rosman är känd för att i varje bok väva in en historisk händelse i från Västkusten med dagsaktuella händelser så att det blir två historier i boken. Den här gången är det när Kung Oscar II kommer till orten under sommaren vilket medför att societetslivet blommar upp och alla vill vara med på kungens skepp och hans fester på orten. Det är därför som familjen Lundgren åker dit den sommaren enligt frun medans maken hoppas på att kurerna i badhuset ska hjälpa hans lungsjuka dotter. Men självklart blir det inte som någon har tänkt sig men det blir en hel del badande men även kärlek som spirar.

-"År 1906 anländer Kung Oscar II till kurorten Marstrand. Runt honom flockas societeten och under två intensiva sommarmånader badar man tångbad, knyter kontakter och väver intriger. Direktör Lundgren med familj har tagit in på Turisthotellet, trots att det egentligen är alldeles för dyrt. Förhoppningsvis kan den stärkande havsluften kurera den sjukliga dottern Karolina, och kanske kan de på köpet finna henne en välbeställd make.

Men det sociala spelet visar sig vara förrädiskt. Karolina möter greve Douglas Lagercreutz och allt ser ut att falla på plats, tills hon inser att också han spelar ett spel. Ett spel med orimligt höga insatser.

En kväll i maj 2013 övar Marstrands räddningstjänst rökdykning inne på det anrika men numera förfallna Turisthotellet. Övningarna får ett abrupt slut när brandmännen hittar en död man. Karin Adler vid kriminalpolisen i Göteborg kallas in för att utreda fallet. Allt tyder på att mannen blivit mördad. Men vem kan tänkas ha vinning av hans död?"


Den här boken är inte fullt lika spännande som hennes tidigare böcker då det bara i nutid sker något som gör att man kan kalla det här för en deckare eller spänningsroman. Den andra delen känns mer som en romance med förvecklingar innan de lyckliga tu får varandra.
Ann Rosmans "Havskatten" får ett "Hm!?" av mig då jag tyvärr tycker att det saknas spänning och innehåll för att den skulle komma upp i "Mercurium" hennes fjärde boks nivå som jag bara älskar! HÄR kan du läsa vad jag tycker om den och min andra intervju med författarinnan.
 
Läsutmaningen passar Havskatten i på punkt 1. Bok med titel av 1 ord.

Inga kommentarer: