tisdag 25 augusti 2015

Rec av Peter Stamms Agnes

Nu har jag läst min första bok av Peter Stamm som är min bloggkompis, Lyrans Noblessers stora favoritförfattare. Jag har tidigare berättat när hon fick träffa honom på Bokmässans pressnatta och det kan ni läsa om HÄR. Eftersom det var ett sådant starkt möte för henne har han alltid varit en sådan där "måsteläsaförfattare". Så när jag fick erbjudande av förlaget Thorén o Lindskog att recensera deras pocketböcker tackade jag självklart ja och bad speciellt att få läsa "Agnes" av Peter Stamm, hans debutbok.  

Peter Stamm är en tyskspråkig författare  från Schweiz och han blev snabbt populär i stora kretsar. Hans böcker är översatta till 37 språk. När Agnes kom ut 1998 väckte boken stor uppmärksamhet och han blev nominerad till flera priser bl.a Frank O´Conners  litteraturpris två gånger. 

Hans författarskap präglas av det vardagliga livet och sökandet efter kärlek och lycka. Språket är känt för att var enkelt och rakt som tex. inledningen till boken: "Agnes är död. En berättelse dödade henne."

Boken handlar om en schweizisk författare som kommer till New York för att skriva en bok om amerikanska lyxtåg. Men i stället träffar han den fysikstuderande Agnes och de blir förälskade och flyttar ihop. Agnes ber honom att skriva en bok om dem och deras förhållande. Hon vill att han ska göra det för att hon ska förstå vad han egentligen tycker om henne. Fast han varnar henne för att han inte vet hur boken ska sluta och att han inte har någon kontroll över berättelsen. Boken blir mer och mer skruvad för det är ingen klassisk kärlekshistoria utan Agnes lyckas själv beskriva hur deras förhållande är: "lyckliga kärlekshistorier är ointressanta, eftersom lycka är en dålig förutsättning för en bra historia”.Tyvärr är den här boken inte lika bra som jag hade hoppats på så jag ger den bara ett "Hm!?" = en 3-a. 
För er som gärna vill se och höra honom berätta om sitt författande så kommer han till Stockholms Kulturhus och Internationell författarscen den 24 november i höst. Klicka HÄR om du vill läsa mer om detta uppträdande.

1 kommentar:

Ulla Anderstedt sa...

En 3:a är väl ändå ganska bra. Jag blev i alla fall nyfiken på den här boken.